Otäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: ”Vi har sovit i tvättstugan”
Marina Thingvall sitter på toalettlocket och dricker sitt morgonkaffe.
Badrummet är den enda platsen i lägenheten där luften känns fräsch, menar hon. Så när besvären är som värst stänger hon in sig där en stund. För att andas.
– Det är en frizon. Här inne på toan luktar det alltid gott, vilket kanske låter lite lustigt, säger Marina.
Hon har bott i lägenheten i Brunflo utanför Östersund i 14 år. Dottern är uppvuxen på adressen och de har alltid trivts bra i huset.
Tills för ett halvår sedan.
Nånting har hänt som gör att både Marina och Sandra mår allt sämre hemma.
– Ögonen kliar och man blir som förkyld. Men värst är att halsen liksom klistras igen och det blir tungt att andas, det är väldigt obehagligt, säger Marina.
Symtomen kommer bara när de vistas hemma. På jobbet känner inte Marina av något och Sandra har aldrig några besvär när hon är i skolan eller hemma hos sin pappa.
– När jag är ledig vet jag inte vart jag ska ta vägen, jag vill inte gå hem. Jag försöker vara hos vänner så mycket som möjligt, särskilt på helgerna, säger Marina.
Allt kan ha tagit sin början för två år sedan. Då Marina upptäckte en fuktfläck i sovrumstaket.
Hyresvärden kontrollerade taket och utrymmet ovanför och konstaterade att det var torrt. De kunde inte heller hitta ursprunget till läckaget.
Ett år senare såg Marina hur fläcken började växa.
– Ungefär vid den tidpunkten flyttade grannen ovanför och han hade tydligen levt i stor misär där uppe. De fick totalrenovera lägenheten.
I samband med att det stökades i lägenheten ovanför hände saker i Marina och Sandras bostad. En obehaglig lukt spred sig. Från början kändes den bara i köket.
– Först luktade det ruttet, som mögliga kaffefilter ungefär. Sedan blev det rent vidrigt, som ägg och bajs, berättar Sandra.
Sedan dess har lukten aldrig riktigt försvunnit. Den kommer och går och ändrar karaktär. Blir starkare och svagare. Men finns alltid där som en ständig stickning i näsan.
– Ibland luktar det blöt hund, och ibland bara som kokt ris. Men vi känner den mer eller mindre hela tiden, säger Sandra.
När Hem & Hyra besöker lägenheten kan en något unken lukt anas, främst längs ena väggen i köket.
Svårt att andas
Om besvären började med fläcken, eller med lukten, är svårt att säga. Marina och Sandra tänkte inte på symtomen förrän de blev alltmer påtagliga. Det tog också ett tag innan de kopplade ihop ohälsan med bostaden.
Men i julas blev situationen ohållbar.
– Jag var i upplösningstillstånd. Det var hemskt. Vi tog långa promenader för att komma hemifrån, men vaknade med andnöd på natten. Vi bar ner en resårmadrass till tvättstugan och låg skavfötters på den. Madrassen står kvar i källaren så vi kan ta fram den när vi behöver, säger Marina.
Hyresvärden Thuvi Fastigheter Brunflo-Änge AB har sedan december gjort flera insatser för att hitta källan till problemen. Lägenheten har besökts ett tiotal gånger av fastighetsbolaget, saneringsfirma och Polygon som är specialiserade på vatten- och fuktskador.
Ingen har lyckats hitta roten till det onda. Inte heller en OVK-besiktning har gjort någon klokare.
De utsända har inte heller kunnat känna någon påtaglig lukt i lägenheten. Fastighetsägaren beslutade ändå att ozonbehandla för att få bort den lukt som Marina och Sandra trots allt kände.
En ozonbehandling är en process som omvandlar syret i luften till ozon. När ozonet reagerar med föreningar som sprider dålig lukt neutraliseras lukten.
Men en ozonbehandling löser inte källan till problemet.
Lukten försvann därför bara temporärt. Efter två dagar var den tillbaka. Och Marina och Sandra mådde allt sämre.
– Jag har råkat ut för sjuka hus tidigare. Jag fick samma symtom då. En gång var det mögel och en annan gång var det flytspackel. När det åtgärdades försvann besvären. Därför är jag säker på att nåt är fel här också. Det handlar inte om nån död råtta nånstans eller nåt sånt.
Marina kontaktade kommunens miljöinspektör för att få hjälp. Men har nu gett upp innan kommunen hunnit utreda saken. Det går för långsamt.
– Vi måste härifrån så snabbt som möjligt. Jag är väldigt orolig för Sandra, hon blödde näsblod häromdan.
Om det är ett ytterligare symtom eller inte har ingen betydelse. Det känns inte bra, oavsett.
– Besvären är inte bara fysiska, det är mycket oro och psykisk stress också. Nu orkar vi inte mer.
Så när hon fick nys om en ledig lägenhet ett stenkast bort tvekade hon inte en sekund.
– Hyresvärden har lovat att vi slipper både flyttstädning och uppsägningstid, så vi flyttar in i veckan. Lättnaden är minst sagt obeskrivlig.
Alla blir inte sjuka
Hyresgästerna flyr, men risken finns att problemet i lägenheten består. Fast det är heller inte säkert att nyinflyttare blir sjuka.
– Det är väldigt individuellt hur man reagerar och på vad, säger Peter Brander, expert inom enheten Hälsa & bygg på Boverket, och tidigare fuktskadeutredare.
Han är inte ett dugg förvånad över att varken hyresvärd eller hyresgäst hittat vad som orsakar besvären.
– Det här är ofta ett intrikat problem som kräver specialister. Man behöver gå ut brett eftersom det kan finnas väldigt många orsaker till att de mår dåligt. Det behöver inte vara mögel, det finns mycket som kan ge allergiliknande besvär. Kemikalier i målarfärg, i kläder eller till och med doftljus har visat sig påverka hälsan. En annan orsak kan vara en renovering som ändrat hur luft kommer in i bostaden, säger Peter Brander.
– Att de bott där så länge och mått bra innan gör det troligt att det ändå finns en koppling till att något hänt i bostaden.
Värden jagar vidare
Huset i Brunflo är byggt 1945 och ägs sedan ett par år tillbaka av lokala fastighetsbolaget Thuvi Fastigheter Brunflo-Änge AB.
De två delägarna Joakim Vikén och Mattias Thuresson har jobbat inom byggbranschen länge och är båda uppvuxna i Brunflo, där även huvudkontoret ligger.
De säger att de är lika angelägna som hyresgästen att hitta felet, men att ”det är svårt att undersöka ärendet vidare när det inte finns något att följa upp”.
Så vad kan ni mer göra innan ni hyr ut lägenheten igen, för att vara säkra på att nästa hyresgäst inte mår dåligt?
– Vi kommer att renovera den då den blir tom och i samband med detta undersöker vi såklart ytterligare, säger Joakim Vikén.
Vissa symtom kan förväxlas med till exempel förkylning, men om du märker att symtomen lindras eller försvinner när du inte är i en viss byggnad kan det vara tecken på att det är något just där som påverkar din hälsa. Exempel på symtom i en fukt- eller mögelskadad byggnad:
- allergi, förvärrad astma
- försämring av eksem, hudrodnad, klåda, hudutslag
- huvudvärk, illamående, yrsel
- irritation i ögon
- irritation i övre luftvägarna, ont i halsen, hosta och nysningar
- tung andning
- koncentrationssvårigheter
- regelbundna infektioner i luftvägarna
- sömnsvårigheter
- trötthet
- täppt näsa, snuva, bihåleinflammation
Källa: Boverket