Annons

Ovanlig förhandling – tillbaka till ruta ett

Arvika Hyresgästföreningen i Värmland ville veta hur den nya lagen skulle tolkas och lät en hyresförhandling stranda. Men frågan bollas tillbaka. Ett ovanligt beslut.

Förhandlingen det gäller, är den mellan det lilla bostadsbolaget Arvika Fastighets AB, AFAB, och Hyresgästföreningen i Värmland som strandade förra året.

Bostadsbolaget yrkade på närmare åtta procents hyreshöjning och hänvisade till den nya allbolagen och ett avkastningskrav från kommunen på fem miljoner kronor. Närmare hälften av yrkandet är för att täcka avkastningskravet.

Läs ocksåFick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.

Hyresgästföreningens förhandlare i Värmland ville inte bara att hyresgästerna i Arvika skulle få hyrorna avgjorda av HMK i och med strandningen. I en artikel i Hem & Hyra i december förra året sa förhandlaren Emmeli Wulfstrand att de ville att HMK skulle göra en ”ordentlig granskning av avkastningskravet”.

Men härom dagen kom alltså beskedet: HMK tänker inte besluta om de nya hyrorna i Arvika. I stället återremiteras ärendet till förhandlingsbordet mellan AFAB och Hyresgästföreningen. Och med vid förhandlingen ska centrala representanter från HMK finnas med. Ett mycket ovanligt beslut.

Enligt vad Hem & Hyra erfar är en möjlig tolkning till att Hyresmarknadskommittén, HMK, bollar tillbaka förhandlingen att ett beslut från HMK hade kunnat bli vägledande för hur den nya hyreslagen ska tolkas.  Och därmed vara en motgång för någon av parterna i HMK: Hyresgästföreningen riksförbund eller Sabo.

Annons
Läs ocksåGavlegårdarnas hyror klara efter medling

Frågan är känslig eftersom lagen tagits fram tillsammans med bland andra Hyresgästföreningen och Sabo. Ett vägledande beslut skulle innebära att det visar sig att Hyresgästföreningen antingen gått med på en lag som driver upp hyrorna i snabbare takt. Eller att Sabo:s medlemmar, det vill säga landets allmännyttor, i fortsättningen inte skulle kunna hänvisa i samma utsträckning till den nya lagen för att ta ut högre hyror.

– Jag har aldrig varit med om ett liknande beslut. Jag vågar inte tolka vad det betyder. Om de inte vågar ta i det eller om underlagen från Arvika varit för dåliga, säger Sven-Erik Rasmusson som är förhandlingschef i Region Mitt.

Att tillbakabollandet skulle bero på att frågan är allt för känslig, nekar Roland Sernlind till.

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

– Nej, den här frågan har kommit upp tidigare i till exempel Öbo och Stångåstadens fall. Det är inget nytt under solen att parterna har olika syn på avkastningskraven, säger han.

Annons

I stället menar Roland Serlind att återremitteringen beror på att HMK tycker att ”parterna står för långt i från varandra”.

Men är det inte just då HMK ska gå in?

– HMK anser att det alltid är bäst med lokala förhandlingar. Parterna stod relativt långt från varandra och med central förhandlingsmedverkan kan vi komma fram till en lösning som löser upp knutarna mellan dem, förklarar Roland Sernlind.

Fakta: Hyresmarknadskommitén

Hyresmarknadskommittén, HMK, medlar eller avgör den nya hyran om förhandlingen lokalt mellan bostadsbolaget och Hyresgästföreningen strandar.I HMK sitter företrädare för Hyresgästföreningens riksförbund och organisationen Sabo (Sveriges allmännyttiga bostadsföretag).

Läs också Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.