Annons

Ovanlig hyresdom – barnbarn får ta över sin farmors 1700–talslägenhet på Södermalm

Stockholm Ett barnbarn får ta över lägenhet från 1700-talet på Södermalm från sin farmor. Detta efter en dom i hovrätten. Domstolen går därmed emot värden som ville säga upp den äldre kvinnan. ”Det är ovanligt att ett barnbarn får ta över en lägenhet från sin farmor”, säger Mikael Areskog, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.
Foto: Kenneth Samuelsson
Efter en lång tvist fick barnbarnet ta över sin farmors lägenhet, ett fristående hus från 1700-talet med egen trädgård, i Stockholm.

Vanligtvis krävs rejält lång kötid för att få en av Stadsholmens kulturlägenheter på Södermalm. Hem & Hyra har bland annat skrivit om Dennis som köade 40 år för att få sin drömlägenhet.

Men en färsk dom i hovrätten slår fast att en kvinna i 30-årsåldern får ta över sin farmors lägenhet – utan att gå den långa omvägen via bostadskön. Lägenheten är belägen i ett fristående litet rödmålat trähus från 1700-talet med tre rum och kök och trädgård.

Läs ocksåHär är Stockholms 50 mest attraktiva hyresrätter – vi listar drömlägenheterna med längst kötid

Men dokument i hyresnämnden visar att vägen dit har varit snårig. Den börjar med att den äldre damen under 2007 flyttar in i lägenheten på 73 kvadratmeter. Året efter, 2008, folkbokför sig hennes barnbarn i bostaden.

Skriven på annan adress

Under 2022 får värden reda på att den äldre damen varit skriven på en annan adress sedan våren 2021. I lägenheten är barnbarnet och hennes kille folkbokförda.

Hyresvärden Stadsholmen hävdar därför att den äldre kvinnan inte bor i lägenheten och säger upp henne – de anser att hon inte har behov av den. Värden hävdar också att den äldre damen hyr ut lägenheten olovligt i andra hand till barnbarnet och hennes kille.

Läs ocksåDennis köade 40 år för sin lägenhet – så här bor han i dag: ”Får nypa mig i armen”

Kvinnan vägrar flytta och förklarar att det inte rört sig om någon olovlig andrahandsuthyrning – på grund av pandemin har hon tillfälligt isolerat sig i ett fritidshus. Senare kunde hon inte flytta tillbaka till lägenheten eftersom hennes hälsotillstånd försämrades.

Hyres- och arrendenämnden i Stockholm beslutade att den äldre kvinnan skulle sägas upp.

Parallellt med uppsägningen ansöker den äldre kvinnan om att få överlåta lägenheten till sitt barnbarn, som hon menar har bott med henne under flera år.

Hyresvärden säger nej och det slutar med att värden går till hyresnämnden för att få hjälp med uppsägningen.

Annons
Läs ocksåCountrysångerska åker ut från trea i Bromma: ”Hon bor i Nashville”Bromma Nashville

Samtidigt går den äldre damen till hyresnämnden och ansöker om att få överlåta bostaden till sitt barnbarn.

Men i hyresnämnden blir det bakslag för hyresgästen. Hyresnämnden menar att det inte finns tillräckligt med bevis för att den äldre damen bott med sitt barnbarn, i alla fall inte under de senaste åren.

51 års åldersskillnad tungt argument

Hyresnämnden tror inte på att barnbarnet och kvinnan haft ett gemensamt boende – bland annat för att det är 51 års åldersskillnad mellan dem. Nämnden tycker inte heller att det är trovärdigt att barnbarnet och hennes kille skulle ha bott tillsammans med kvinnan under flera år.

De menar också det är anmärkningsvärt att det var den äldre damen, som tillhörde en riskgrupp, som var den som flyttade hemifrån under pandemin medan ungdomarna bodde kvar.

Sammantaget tycker hyresnämnden inte att kraven för att få ta över lägenheten är uppfyllda. Barnbarnet och kvinnan måste därför flytta.

Svea hovrätt ändrade hyresnämndens beslut och gav barnbarnet rätt att ta över kontraktet.

Men när hyresgästen överklagar till hovrätten blir det andra tongångar.

Hovrätten anser att förutsättningarna för att överlåta det lilla huset till barnbarnet är uppfyllda. Domstolen anser att det är klarlagt att barnbarnet under lång tid bott med sin farmor och därför ska få ta över hyreskontraktet.

Annons

När det gäller om den äldre damen ska förlora kontraktet för att hon hyrt ut bostaden olovligt – bedömer hovrätten precis som hyresnämnden att andrahandsuthyrningen inte är så allvarlig att den är skäl till uppsägning.

Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen.

Mikael Areskog, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, tycker det är positivt att hyresgästen vann i hovrätten och får överlåta lägenheten till sitt barnbarn.

– Men det är ovanligt att ett barnbarn får ta över en lägenhet från sin farmor, hyresnämnden utgår ofta från att man inte bor på samma sätt med sin farmor som med sina föräldrar, säger han.

Hem & Hyra har varit i kontakt med barnbarnet som avböjer att medverka i artikeln.

Inte heller Stadsholmen vill kommentera domen.

Fakta: Fakta: Överlåtelse av hyreskontrakt – vad gäller?

Om man inte behöver sin bostad längre kan man överlåta den till en närstående man bott tillsammans med.

Du som ska överlåta bostaden ska ha haft gemensamt hushåll med den närstående som ska ta över. Ni ska dessutom ha använt lägenheten gemensamt och ha bott tillsammans under en längre tid. I normalfallet brukar det vara cirka tre år, men ibland kan det räcka med kortare tid. Ett exempel på det är om hyresgästen avlider oväntat och det står klart att ni annars skulle ha bott tillsammans i cirka tre år eller längre.

Den som ska ta över lägenheten ska vara godtagbar som hyresgäst, alltså vara skötsam och klara av att betala hyran.

Källa: Sveriges domstolar

Läs också Osäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem Vad är beaktansvärda skäl för lägenhetsbyte? Hem & Hyra reder ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.