Ovanligt många skyddsrum i Kalmar
Det ser ut som ett vanligt lägenhetsförråd i en kall betongkällare. Men innan man kommer in, måste man passera en skyddsrumsdörr och ett gasfång, ett rum som ska fungera som en sluss mot farlig gas. Bakom gasfångsdörren löper lägenhetsförråden på rad. Innanför en låst dörr förvaras toalettunnor, kärl för dricksvatten och en iordningställandeanvisning. I händelse av krig eller katastrof användas den för att snabbt kunna förvandla förrådet till skyddsrum. Då ska förråden rivas, den vanliga ventilationen stängas och toaletter byggas upp. Skyddsrummet på 65 kvadratmeter ska rymma 83 personer.
– Tänk dig själv, vilken trängsel och panik, säger Niclas Ohlslöf, fastighetschef på Kalmarhem och demonstrerar den manuella fläkten. Genom den kan skyddsrummet syresättas. Fläkten måste handvevas dygnet runt. Genom ett sandfilter filtreras syret bort farliga gaser utifrån. I övrigt saknas telefon och andra möjligheter till kommunikation med omvärlden. De som tvingas söka skydd här isoleras från omvärlden utan någon information om vad som pågår utanför.
I Kalmarhems fastighetsbestånd finns totalt 78 skyddsrum med 8344 platser fördelade på 6442 kvadratmeter. Det motsvarar en yta på 0,75 kvadratmeter per person. Skyddsrummen är konstruerade för att kunna skydda mot stötvåg och splitter som gasbeläggning, biologiska stridsmedel, brand och joniserande strålning.
I fredstid får skyddsrummen användas som vanliga lokaler. Men vid en krissituation har fastighetsägaren 48 timmar på sig att bereda de skyddssökande tillträde till skyddsrummet.
– Men det finns ingen reglering om vem som ansvarar för själva iordningställandet. De som först kommer till skyddsrummet får börja arbeta med att ställa iordning det för skyddsrumsdrift. Det kan alltså vara hyresgästerna själva. Vid en kris har alla ett personligt ansvar, säger Fredrik Nyström på MSB.
Däremot är det fastighetsägarens ansvar att underhålla skyddsrummet och tillhörande utrustning. Det ska också finnas en tydlig ”skyddsrumsskylt” på husets utsida. MSB besiktar skyddsrummen regelbundet. Brister ska åtgärdas av fastighetsägaren.
Men någon större oro för hur skyddsrummen ska användas verkar det inte finnas hos Kalmarhems hyresgäster.
– Jag har faktiskt aldrig fått någon fråga om det. Det är väl bra att folk inte oroar sig i onödan, säger Niclas Ohlslöf