Oväntad vändning – bilder på vanvårdad bostad fick ny förklaring
Vanskötta, ostädade och överbelamrade hyreslägenheter är ett vanligt förekommande uppsägningsskäl när hyresvärdar vänder sig till hyresnämnden.
Det var också just med hänvisning till vanvård, som en privat hyresvärd har sagt upp kontraktet för en kvinna som hyr en lägenhet i Helsingborg, som Hem & Hyra tidigare kunnat berätta om.
Ville inte berätta vem som tagit bilderna
Men det som är ovanligt detta fall är att hyresvärdens ombud har använt sig av bevisning i form av bilder som han inte tydligt redogjort varifrån de kommer. Det handlar om bilder som ombudet Max Goldman säger är tagna i februari inne i lägenheten.
Detta fick hyresrådet Lena Peterson att reagera, när hyresnämnden hade sammanträde i november. Ett hyresråds roll kan jämföras med en domares i en tingsrätt. ”Vem är det som har tagit de fotografierna då”, frågade hyresrådet, men något svar fick hon aldrig. ”Det är ingen information som jag har”, sa Max Goldman då.
I Hem & Hyra har Lena Peterson berättat att det generellt sett är viktigt att veta mer om omständigheterna kring bilder som används som bevisning, till exempel vem som tagit den och i vilket sammanhang.
Dök inte upp i rätten
Hyresgästen som riskerar att bli av med lägenhetskontraktet dök aldrig upp på sammanträdet i november, och när mötet var slut berättade Lena Peterson att hyresnämnden skulle komma med ett avgörande 15 december.
Men dagarna innan beslutet skulle komma tog hela ärendet en ny vändning. Då hörde hyresvärdens ombud återigen av sig till hyresnämnden. I ett brev skriver Max Goldman att de bilder som han tidigare inte kunde berätta vem som tagit kommer från en anhörig till hyresgästen som varit i kontakt med hyresvärden. Men något namn står inte, och det framgår inte heller närmare vilken relation den anhöriga har till hyresgästen.
Det var oväntat, enligt hyresrådet.
– Det händer väldigt sällan att man kommer in med en ny bevisning efter avslutad förhandling, säger hon.
Detta innebar att Hyres- och arrendenämnden i Malmö inte kunde fatta beslut om uppsägningen av kontraktet, som de hade planerat att göra.
Lena Peterson säger att det handlar om rättssäkerhet och att den som riskerar att bli av med sin lägenhet ska kunna veta vad som läggs henne eller honom till last. Och det går inte om inte all bevisning finns på plats från början.
– Motparten, hyresgästen, ska naturligtvis ha möjlighet att bemöta det här, säger hyresrådet.
Filmer del av bevisning
Istället kallas hyresvärden och hyresgästen nu till ett nytt sammanträde i januari nästa år.
Hyresvärdens ombud Max Goldman har förutom uppgiften om att det är en anhörig som lämnat bilderna från lägenheten i februari också skickat in ytterligare material i form av filmer, som visar hur ett företag som hyresvärden anlitade vid ett senare tillfälle försökte komma in i lägenheten men inte lyckades utan fick titta in.
Inga kommentarer från hyresvärdens ombud
Hem & Hyra har varit i kontakt med biträdande jurist Max Goldman, som inte vill svara på några frågor om varför han nu kan berätta varifrån bilderna kommer eller hur han ser på att rättsprocessen fördröjs.
– Jag kommer inte att lämna någon kommentar. Jag följer Advokatsamfundets riktlinjer. Jag har som utgångpunkt tystnadsplikt, säger han.
Hem & Hyra har utan att lyckas sökt hyresgästen.
- En hyresgäst är skyldig att väl vårda lägenheten under hyrestiden och hålla den ren. Den ska vara i gott skick och hyresgästen är skyldig att ”bevara sundhet och ordning inom fastigheten”. Det kallas vårdplikt.
- Vårdplikten kan förenklat sammanfattas så att hyresgästen har en skyldighet att vid användningen av lägenheten handla på ett sådant sätt att det inte uppkommer ett större slitage än vanligt och undvika att det uppstår risker för skador.
- Om detta inte görs handlar det om vanvård.
- Det är hyresvärden som ska bevisa att lägenheten är vanvårdad.
Källa: lagen.nu
- Drygt 33 000 personer i Sverige befinner sig i någon form av hemlöshet.
- Av dem bedöms cirka 8 000 personer behöva stöd för psykisk ohälsa.
- Cirka 2 000 personer, en fjärdedel av landets hemlösa med psykisk ohälsa, uppger att de förlorat bostaden till följd av sin sjukdom.
Hem & Hyra har i en rad artiklar synat livet för den hyresgäst som är för sjuk för ett hem.
Källa: Socialstyrelsen