Oväntade corona-effekten: färre hotas av vräkning

Nyheter Ansökningarna om vräkning minskar kraftigt. Och coronakrisen är största orsaken. Många hyresvärdar är nu mer villiga än annars med att ge anstånd eller skriva avbetalningsplaner.  “Men det hjälper ju inte i längden”, säger Mia Centio, som tvingades låna för att klara hyran.

Var femte svensk har fått sämre ekonomi efter coronautbrottet. Ensamstående föräldrar, egenföretagare och arbetslösa är särskilt drabbade. Bland dem har en av tre redan fått sämre ekonomi eller väntar sig en försämring det närmaste halvåret, enligt en undersökning från Kronofogden. Det är också dessa grupper som ofta inte har någon buffert och som nu oroar sig mer än andra för sina boendekostnader.

Trots detta har coronakrisen lett till antalet hot om vräkning störtdykt. Kronofogden brukar vid den här tiden på året få in över 500 ärenden per vecka som gäller försenade hyror. De skickar då ut ett betalningsföreläggande med hot om avhysning ifall inte hyran betalas inom tre veckor.

Läs ocksåVärden ville vräka sjuk man – hyresnämnden sa nej: "Fanns ingen utredning"

Enligt den senaste statistiken, från 13 april till 15 maj, hade sådana betalningsförelägganden minskat med 25 procent i år, jämfört med i fjol.

Antal betalningsförelägganden per vecka

Källa: Kronofogden

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

– Det verkar som att det vräkningsförebyggande arbetet har intensifierats, Ganska många hyresvärdar agerar inte lika offensivt som vanligt vid hyresförseningar. Man försöker hitta andra lösningar så att folk inte ska drabbas nu, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Men han tror att effekterna av att fler får sämre ekonomi kan komma längre fram.

– Om det här pågår länge så är risken att personer bygger upp större skulder och i förlängningen kommer hyresvärden också få problem. Hur länge kan de vänta på hyrorna? Jag har svårt att tro att de kommer att efterskänka dem, säger Johan Krantz.

Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Att folk får det tuffare ekonomiskt märks bland annat hos Svenska kyrkan i Skärholmen. Sedan coronautbrottet står bland bland andra diakonen Maria Engman Lyrén där och delar ut matkassar en gång i veckan. Behovet har växt under våren och de ser delvis nya grupper som söker hjälp, personer som har klarat sig utan problem fram till nu.

– Det är egenföretagare, taxichaufförer, frisörer och andra som inte får kunder längre. Timanställda som fick sluta direkt och personer i olika serviceyrken. Plötsligt har de inte pengar till mat. Alla är väldigt medvetna om att man måste betala hyran först och många har mycket stress för risken att förlora din bostad, säger Maria Engman Lyrén

De kommunala bostadsbolagen i Göteborg var tidigt ute med att de skulle mjuka upp sina rutiner när någon inte har betalat hyran vid månadsskiftet. Förut skickades det automatiskt till inkasso efter tio dagar. Nu får försenade hyresgäster i stället en påminnelse med uppmaning att kontakta hyresvärden om man inte kan betala.

– Om de hör av sig så är vi mer frikostiga än tidigare med att ge anstånd och göra avbetalningsplaner. Om de inte hör av sig skickar vi till inkasso efter 20 dagar, men det tycks bli färre inkassoärenden så det ser ut som om den manuella påminnelsen fungerar, säger Carina Dahlin, uthyrningschef på Bostadsbolaget i Göteborg.

Även i Stockholm och på många andra håll har de kommunala bolagen hejdat direktflödet till inkassobolagen. I stället uppmanas hyresgästerna att ta kontakt för att försöka hitta en lösning. Fastighetsägarna, som organiserar många av de privata hyresvärdarna, ger liknande råd till sina medlemmar.

Anstånd och avbetalningsplaner tycks alltså ha blivit vanligare. Men för den som har små marginaler kan det vara riskabelt att skjuta upp betalningar. Fembarnsmamman Mia Centio bor i en nyproducerad lägenhet i Järfälla med 14 200 i kallhyra och ett tusenlapp för vatten och el. Det gick bra så länge de var två vuxna som kunde bidra, men efter separationen förra året har det varit knapert och coronan har gjort det ohållbart.

Undersköterskan Mia Centio jobbar med att ta prover för att se vilka som har antikroppar mot corona, men har tvingats vabba mycket.

Hem & Hyra har tidigare berättat om hur Mia Centio ofta tvingats stanna hemma från ditt jobb som undersköterska för att något av barnen har hostat eller snorat och inte får vara i förskolan eller skolan. Det har blivit mycket vabbande och inkomsten i april blev flera tusen lägre än vanligt.

– Jag kontaktade hyresvärden och de sa att jag kunde skjuta fram betalningen till den 15 maj eller få en avbetalningsplan. Men då skjuter jag ju bara fram problemen. Jag skulle aldrig komma i fas, så jag tog en kredit för att klara majhyran, berättar Mia Centio.

Hon sade också upp den dyra lägenheten trots att hon inte har kunnat få någon annan lägenhet med lägre hyra.

– Vi flyttar till en tjejkompis och blir inneboende där så länge. Men jag tycker att hyresvärden borde kunna ge hyresrabatt i enskilda fall eller så borde politikerna göra mer för alla som hamnar i krisiga situationer på grund av coronan.

Regeringen har tillfälligt höjt bostadsbidraget för barnfamiljer från den 1 juli. Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder tycker inte att det räcker, utan föreslår bland annat att man inför hyresrabatter för dem som har det sämst ställt. Några hyresvärdar har självmant sänkt sina hyror, men det är ingen lösning som Fastighetsägarna rekommenderar.

– Det är sällan en långsiktigt hållbar lösning. Alla hyresgäster är beroende av att det finns pengar till underhåll, förvaltning och god service. Uteblivna hyresintäkter äventyrar i förlängningen utrymmet för det. Då är det bättre att vid behov titta på individuella lösningar med anstånd och avbetalningsplaner, säger organisationens samhällspolitiske chef Martin Lindvall.

Fastighetsägarna förordar också att staten ser till att kommunerna får de resurser som behövs och ett tydligt uppdrag att stötta stötta de hyresgäster som drabbas. Och hyresvärdarna uppmanas att tidigt flagga hos socialen när någon hamnar efter med hyran.

– Om man bara ger anstånd med hyran utan en mer omfattande handlingsplan så riskerar hyresgästen att bygga upp en ohanterlig skuld. Ytterst riskerar det att spä på hemlösheten. Därför är det så viktigt att socialförvaltningen kommer in tidigt och stöttar där det behövs, säger Martin Lindvall.

Redan i det första betalningsföreläggandet från kronofogden får hyresgästen besked att det innebär en uppsägning och kan leda till vräkning.

Sten-Åke Stenberg, professor på institutet för socialt arbete vid Stockholms universitet, håller med. Finanskrisen i början på 1990-talet ledde till rekord i antalet vräkningar i Sverige och risken finns att det händer även den här gången om hyresskulderna tillåts växa.

– Anstånd och avbetalningsplaner kan säkert vara bra för dem som har en kort svacka i sin ekonomi och sedan kommer igång igen. Men många har så små marginaler att man inte klarar att betala av. Då måste socialtjänsten kopplas in.

Den som inte ser någon annan utväg för att klara hyran ska inte tveka att gå till socialtjänsten, tycker Sten-Åke Stenberg.

– Den är ju till för oss, det är samhällets sätt att hjälpa folk som har hamnat på den sista utposten ekonomiskt. Har man hamnat där ska man inte skämmas för att gå till socialtjänsten.

Corona i Hyressverige
Läs också Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt" Hyresgäst vräks efter att ha kastat bacon i trapphus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.