Annons

Ove kämpar för sitt hem i Kungshamn

Sotenäs I 25 år var Ove Palmér en bra hyresgäst. Men när rånare slog sönder hans lägenhet med en vattenskada som följd. Då blev han uppsagd. Trots chock skulle han ha larmat om hjälp för att stoppa vattenflödet.
Foto: Karin Gistedt
Ove Palmér fick inte bo kvar i sin lägenhet efter att han blivit utsatt för ett rånförsök. En läckande toalett blev för mycket för hyresvärden. Men Ove kämpar vidare. Han vill bo i sotenäs kommun.

Det är en komplicerad historia, där ord står mot ord mellan hyresgästen Ove Palmér och hyresvärden Sotenäsbostäder. Men resultatet är att Ove inte längre kan räkna sig som Sotenäsbo. Och han ser sig själv som offer på flera sätt, rånoffer och utslängd från sin hemkommun.

Ove Palmér pekar upp mot lägenheten som varit hans hem i många år. Han har just hämtat sin post, för han är fortfarande skriven på adressen i Kungshamn.

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.

I september förra året ändrades allt. Ove Palmér berättar att det ringde på dörren sent på kvällen. Han öppnade och in stormade tre maskerade män. De krävde att han skulle lämna från sig bankkort och andra tillhörigheter.

– Men jag hade glömt plånboken med bankkort hemma hos min syster, berättar Ove. När de förstod att jag inte hade några pengar tillgängliga gick de loss på lägenheten. De slog sönder ett glasbord och även vattenbehållaren på toaletten.

Vattnet flödade ut från toalettstolen och Ove säger att han var i chock efter vad som hänt. Han försökte stoppa flödet med handdukar och filtar.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

 

Den krossade vattenbehållaren på toaletten.

Först förmiddagen efter händelsen upptäckte en städare att det flödade vatten i husets källarvåning. Det visade sig att vattnet rann från Oves lägenhet, två våningar upp.

Då började eländet för Ove. Han visar att han polisanmält händelsen i lägenheten. Utredningen är nedlagd i brist på bevis. Ingen misstänkt har kunnat knytas till det anmälda brottet. Oves förklaring till rånförsöket är att han varit lite för pratsam, berättat om ett inkommande arv, i sällskap där det inte varit lämpligt. Någon har sett framför sig att det fanns massor av pengar att komma över lätt. När pengarna inte fanns, straffades Ove genom att gärningsmännens vandalisering. De misshandlade även Ove innan de försvann.

Läs ocksåGrannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"Bilden visar de goda grannarna och vännerna Lena Forselius och Birgitta Johansson.

 

Hyresvärden, kommunala Sotenäsbostäder, menar att Oves agerande varit fel. Han skulle ha anmält skadan på toalettstolen genast. De anser inte att hans förklaring med chock räcker. Man kan också mellan raderna förstå att värden inte helt och fullt tror på Oves förklaring till den sönderslagna toalettstolen. Men bolagets vd, Mattias Johansson, håller med om att Ove varit hyresgäst i över 25 år, utan klagomål eller sena hyresinbetalningar. Han menar dock att lägenheten vid vattenskadan var i så dåligt skick att den var att betrakta som en sanitär olägenhet, inte bara på grund av det flödande vattnet:

– Det var sopor i lägenheten och allmänt ostädat, säger han. I det skicket lägenheten var då uppfyller den inte de krav vi har på våra hyresgäster.

 

Annons

Ove Palmér och Mattias Johansson hamnade i en dispyt. Ove menar att han hade fel ordval och var hetsig när Sotenäsbostäders vd kom till hans lägenhet dagen efter vattenläckan upptäckts.

– Jag sa några mindre väl valda ord och skällde ut honom, när han sa att min lägenhet var en sanitär olägenhet. Det var ju rånarna som ställt till det när de letade efter pengar, säger Ove. Men detta har vuxit till ett personligt agg mot mig.

Detta förnekar Mattias Johansson med kraft.

– Absolut inte. Vi har haft med varandra att göra tidigare och det har aldrig varit några problem. Nej, det är inget personligt bakom detta, utan så att lägenheten inte skötts på det sätt som vi kräver av våra hyresgäster.

Lägenheten fick saneras efter vattenskada, och Ove fick flytta. Han ordnade eget boende, först på hotell med hjälp av försäkringsbolaget. Sedan skaffade han sig en tillfällig lägenhet i Lysekil, där han nu bor.

– Jag visste ju inte hur jag skulle bära mig åt. Jag behövde ju bo någonstans, men jag vill tillbaka till Sotenäs. Jag vill inte bo i Lysekil. Jag har skött mig som hyresgäst i över 25 år och min hemförsäkring står för de mesta av skadorna efter vattnet, säger Ove Palmér.

 

Ove Palmérs sovrum innan han utsattes för rånförsöket. ”Fint och städat”, säger Ove.

Han tycker att han som skötsam hyresgäst i många år borde ha möjlighet att få en chans till.

– Dessutom var det ju inte jag som gjorde skadorna, säger han. Jag blev överfallen i mitt hem, hamnade i chock och gjorde inte rätt.

Hem & Hyra har talat med personer i området som bott granne med Ove i flera år. De menar att de inte varit störda av honom, han har varit skötsam och en trevlig granne, men med  lite hetsigt humör.

– Det är dubbelt tråkigt att han drabbas först av att bli rånad och sedan inte får bo kvar, säger en av de boende i området.

Hur resonerar Hyresnämnden i ett sådant läge, där hyresgästen uppger att han blivit rånad i sitt hem och att det är rånarna som förorsakat skadan? Hyresrådet Susanna Berndtsson svarar:

Annons

”Hyresnämnden har överhuvudtaget inte resonerat utifrån någon rånsituation. Hyresgästen har medgett hyresvärdens begäran om att hyresavtalet ska upphöra varför hyresnämnden har meddelat ett beslut i enlighet med medgivandet.”

Min slutsats är att oavsett vad man blir utsatt för ska man larma hyresvärden. Det finns inga undantag?

”Om lägenhetens fasta inventarier skadas ska man i alla lägen kontakta fastighetsägaren.

Hur skulle Ove Palmér gjort för att få ha kvar sitt kontrakt?

Han skulle inte ha medgett talan. Om ärendet hade gått till sammanträde och Ove Palmér hade vidhållit att han blivit rånad så hade hyresnämnden prövat hans invändning. Det första man ska göra när man blivit rånad och hotet upphört det är att ringa till polisen som kan ta upp jakten på rånarna. Att bli rånad i sin bostad är ett mycket allvarligt brott och skadorna bör dokumenteras. Polisförhör bör hållas omedelbart i anslutning till att våldet eller hotet har upphört. Polisen hade förmodligen också omedelbart kunnat stänga av vattnet. I annat fall, när man inte är förlamad av chock, ska man alltid själv försöka att begränsa de skador som uppstår och kontakta fastighetsägaren direkt.”

”Hyresnämnden har i det här ärendet inte haft någon anledning att pröva om det stämmer att hyresgästen har blivit utsatt för rån. Som hyresgäst är man ansvarig för vem man släpper in i lägenheten, men om någon tvingar sig in medelst hot om våld och därefter slår sönder lägenheten kan man aldrig bli ansvarig.”

Kan Ove någonsin räkna med att få en ny lägenhet i Sotenäsbostäder?

”Vet inte, det får ledningen för Sotenäsbostäder svara på,” svarar Susanna Berndtsson.

 

 

 

Fakta: Vid vattenskada

Du är skyldig att genast anmäla en vattenskada till din hyresvärd, enligt hyreslagen.

Om du har orsakat skadan på ett vårdslöst sätt kan du bli skadeståndsskyldig, både mot hyresvärd och grannar.

Läs också Kommunen om svartbyggena efter Hem & Hyras granskning: ”Kan inte ge bygglov” Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.