Annons

Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja

Nyheter Värdarna kräver historiskt höga hyreshöjningar – men gör helt olika bedömningar hur mycket hyran behöver höjas. Högsta kravet hittills ligger på hela 12 procent medan vissa värdar nöjer sig med två. Det står klart när över 120 yrkanden är officiella. Kolla om din värd är med på listan!
Höjning av hyra. KBAB. Procent. Hyresförhandlingar, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen. Hyresvärdar. Värd.
Foto: Getty
Hyreskraven spretar. Värdarnas yrkanden inför hyresförhandlingarna skiljer sig kraftigt åt. Allt mellan två och 12 procent yrkas.

Årets hyresförhandlingar är ovanligt laddade. Värdarna har yrkat på historiskt höga höjningar – i många fall över 10 procent. Två värdar, Karunga i Skåne och Stubo i Småland, kräver hela 12 procent. Kraven motiveras ofta med stigande räntor och skenande priser på, uppvärmning, el, priser på byggmaterial och annat som behövs för att sköta driften av hyresfastigheter. Hyresgästföreningen kontrar med att även hyresgästerna också har en kärv vinter framför sig och att alla kostnadsökningar inte bara kan vältras över på hyresgästerna. I helgen hölls en demonstration i Göteborg mot hyreskraven

Avvaktande med yrkanden

Vi är i den senare delen av november och hittills har över 120 yrkanden om hyreshöjning kommit in från hyresvärdar och organisationer som företräder dem, främst Fastighetshetsägarna. Det är förhållandevis få yrkanden jämfört med samma tidpunkt tidigare år.

– Det är avvaktande. Om det vore kris i fastighetsbranschen skulle det väl i det närmaste vara köer för att lämna in hyreskrav. Det är det inte, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningens riksförbund.

Ser ingen kris för fastighetsbranschen. Erik Elmgren, förbundschef för Hyresgästföreningen riksförbund är förvånad att det kommit in så få yrkanden om hyreshöjning. "Värdarna borde väl stå i kö om det rådde kris i fastighetsbranschen, menar han".
Ser ingen kris för fastighetsbranschen. Erik Elmgren, förbundschef för Hyresgästföreningen riksförbund är förvånad att det kommit in så få yrkanden om hyreshöjning. ”Värdarna borde väl stå i kö om det rådde kris i fastighetsbranschen, menar han”.

Det spretar rejält i dessa värdars bedömning över hur mycket som hyrorna behöver höjas. Inte minst bland de kommunala värdarna. De tre stora kommunala bolagen i Stockholm vill alla tre höja med strax under 10 procent, medan HFAB I Halmstad, som verkar i det dyraste elområdet, nöjer sig med att yrka 5,5 procent. Ett annat exempel: Libo i Lindesberg yrkar på en höjning på 10,76 procent och hamnar därmed i det sällskap av i övrigt privata värdar som vill se tvåsiffriga hyreshöjningar för nästa år. Libo är ett av de kommunala bolag som anlitat fastighetsägarna som ombud vid förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

”Förhandlingarna blir låsta”

Drygt tre mil från Lindesberg ligger länets residensstad Örebro. Där yrkar kommunala Örebrobostäder 7,4 procent. Tolv mil västerut från Lindesberg ligger Sala, som är en jämnstor kommun med Lindesberg. Där nöjer sig kommunala Salabostäder med att yrka blott 4,05 procent.

– Förhandlingarna blir låsta från början när det kommer yrkanden på över 10 procent. Krav i den storleksordningen ska avvisas. Det är min bestämda uppfattning, säger Erik Elmgren.

Annons

Hyresvärdarna hänvisar till de drastiska kostnadsökningarna.

– Ja, och vi har förståelse för att hyreskraven kan bli lite högre än tidigare år. Men inte att man skickar över alla kostnadsökningar direkt till hyresgästerna. Det är inte rimligt att hyresgäster med små marginaler ska ta hela smällen för de stigande priserna. Fastighetsbranschen kan inte gå igenom den här krisen oberörda med bibehållna marginaler, säger Erik Elmgren.

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

Många hyresvärdar har inte kommit med sina krav. Vad innebär det för när ni kan komma överens?

– Det är många färre yrkanden. Värdarna ska inte tro att det går att komma med ett yrkande nu och tro att det ska bli en hyreshöjning den första januari. Det är anmärkningsvärt att så få värdar kommit med sina krav, säger Erik Elmgren.

Annons
Läs ocksåKommunalt bolag kräver ännu högre höjning än privatvärdar: 10,76 procent

Hem & Hyra har sökt representanter för Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna för kommentarer.

Så mycket vill värdarna höja hyran – alla yrkanden hittills

 

Läs ocksåHyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”
Läs också Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag" Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.