Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Göteborg Två gånger strandade privatvärden och genomförde oförhandlade hyreshöjningar. Men nu är Västerstaden och Hyresgästföreningen överens. Bandet backas till 2022. Sedan höjs hyrorna från det årets nivå med 8,75 procent i snitt. Vinnare blir de hyresgäster som hela tiden betalat den gamla hyran.
Mónica och Prudencia Heras tycker fortfarande att Västerstadens hyreshöjning är för hög i förhållande till underhållet, som de upplever som mycket eftersatt.
Foto: Gustaf Görfelt
Hyresgästerna Mónica och Prudencia Heras i Majorna tycker det är bra att det nu finns en överenskommelse. De har hela tiden betalat 2022 års hyra och vägrat gå med på Västerstadens oförhandlade höjningar. "Det är en principsak", säger Mónica Heras.

De nya hyrorna börjar gälla 1 maj. Genomsnittshöjningen blir 8,75 procent.

I praktiken blir det ett spann från 5,6 till 9 procent beroende på vilket hus man bor i.

Läs ocksåFörra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Undantaget är hyresgäster som bor i nyproduktion. De får en hyra som höjs med 4,5 procent från 2022 års nivå.

Västerstaden yrkade från början att få höja hyrorna med 6 procent för 2023 och 12 procent för 2024, en sammanlagd höjning med 18,72 procent.

Strandade två gånger

Det var förra sommaren som Västerstaden lämnade förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Istället skickade bolaget ut avier till hyresgästerna med en oförhandlad hyreshöjning på 5 procent från och med 1 oktober, så kallad direktavisering.

Hyresgästföreningen uppmanade sina medlemmar att fortsätta betala hyran för 2022 och inte gå med på höjningen.

LÄS MER: När värden struntar i att förhandla – Gör så här!

Västerstaden förvaltar 3 200 lägenheter i Västsverige. Drygt 1 600 av dem ligger i Göteborg. Här finns även huvudkontoret.

I år satte sig parterna vid förhandlingsbordet igen, Västerstaden som vanligt företrädda av sitt ombud Stadsån.

Men i början av mars upprepades samma sak. Västerstaden lämnade förhandlingen och gjorde en ny direktavisering. Denna gång krävde bolaget 5,3 procent hyreshöjning av hyresgästerna.

Därefter återupptogs dock förhandlingarna och nu finns alltså en överenskommelse.

Lägre än många andra

– Det är skönt att vi kunnat nå en överenskommelse. Det har varit många och långa samtal och det är inte kul för hyresgästerna att leva med oro och osäkerhet, säger Lashkar Salah, förhandlare på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Lashkar Salah, förhandlare Hyresgästföreningen.

Höjningarna runtom i landet i år är höga i år, ofta runt 5 procent.

8,75 procent framstår som en ännu högre höjning. Men det beror på att parterna har valt att slå ihop 2023 och 2024.

Lashkar Salah påpekar att Västerstadens  båda direktaviseringar tillsammans blir 10,56 procent höjning. Nivån i uppgörelsen är även lägre än vad Fastighetsägarna GFR:s privatvärdar höjt med, om man lägger ihop 2023 och 2024.

Läs ocksåLars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet”

Många valde att betala

Hyresgästföreningen har hela tiden uppmanat hyresgästerna att inte gå med på de direktaviserade höjningarna. Men Västerstaden har hotat med inkasso och även gjort påtryckningar via brev och telefon. Det har gjort att en stor majoritet av hyresgästerna ändå betalat.

Den gruppen får inte tillbaka några pengar. Däremot sänks alltså deras hyror från den 1 maj.

De som hållit fast vid 2022 års hyra slipper däremot all retroaktiv höjning och har därmed sparat ett antal hundra- eller tusenlappar.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler

”En principsak”

Mor och dotter Prudencia och Mónica Heras på Bangatan i Majorna är några av dem som hela tiden vägrat gå med på de oförhandlade hyrorna. De räknar ut att de sluppit betala 2 800 kronor sedan i oktober på det viset.

Mónica och Prudencia Heras räknar upp en lång rad exempel där de tycker att hyresvärden inte sköter underhållet eller bryr sig om felanmälningar. ”En dörr i tvättstugan har varit trasig i en månad trots att vi felanmält, och i höstas gick hissen sönder åtta gånger på en månad”, säger Prucencia. På taket som fungerar som innergård håller naturen på att återerövra marken.

– Det är bra att det inte blir någon retroaktiv höjning. Men det är inte pengarna det handlar om, det är en principsak. Det är inte okej att bara skicka ut en avi och säga att nu har det blivit dyrare, samtidigt som hyrorna inte används till underhåll som de ska, säger Mónica Heras.

Hon tycker det är bra att det nu finns en överenskommelse.

– Det är ju det en förhandling går ut på, att man ger och tar och hittar en rimlig nivå. Men nu tycker jag ändå att Västerstaden kommer lite vinnande ur detta eftersom deras underhåll är nära noll. Så nu kanske det är rimligt att vi ska kunna ställa högre krav, säger Mónica Heras.

Hem & Hyra söker Västerstadens vd Magnus Karlsson.

Fakta: Så går hyresförhandlingarna

Läs också Struntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadestånd Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.