Annons

Överklagar beslut om utförsäljning

Kungälv ​En hyresgäst i Kungälv överklagar nu beslutet att sälja ut området Jordliden till bostadsrätter till länsrätten. Ett överklagande som också stöds av Hyresgästföreningen.

​-  Kommunfullmäktige har gjort våld på stiftelsen Kungälvsbostäders stadgar genom försäljningsbeslutet, säger Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare hos Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Annons
 
– Enligt stadgarna ska stiftelsen ”förvärva, bebygga och förvalta” hyresbostäder. Man ska således inte sälja hyreslägenheter till underpris för ombildning till bostadsrätter.
 
I september i år beslöt kommunfullmäktige i Kungälv att godkänna försäljningen av 80 hyresrätter i området Jordliden. Hyresrätter som i stället ska ombildas till bostadsrätt.
 
Men enligt överklagandet strider det beslutet inte bara mot stiftelsens egna stadgar utan också mot kommunallagen och mot EU:s statsstödsregler.
 
–  Fastigheten ska säljas till en bostadsrättsförening för 82 miljoner kronor, säger Lennart Sjöstedt. Det är ett pris som ligger avsevärt under marknadspriset för jämförbara fastigheter och stiftelsen kommer också att göra en årlig förlust på 1,5-2 miljoner.
 
–  Men det strider mot likställighetsprincipen i kommunallagen eftersom det innebär att kommunmedlemmar som blir ägare till bostadsrätterna blir det på bekostnad av de kommunmedlemmar som bor kvar hos stiftelsen Kungälvsbostäder.
 
Eftersom fastigheten säljs till ett pris under marknadsvärdet menar Lennart Sjöstedt också att beslutet strider mot kommunallagens förbud om riktat stöd till enskilda näringsidkare och mot EU:s statsstödsregler som säger att all försäljning av kommunal egendom till underpris är att betrakta som otillåtet statsstöd.
 
Hyresgästen som står bakom överklagandet begär också så kallad inhibition av kommunfullmäktiges beslut, det vill säga att beslutet inte får verkställas förrän länsrätten i Göteborg avgjort överklagandet.

Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra" Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas Varbergs Bostad säljer Evelinas hem Hyreshuset i Glommers räddades: "De som bott här hela sitt liv var oroliga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.