Annons

Överturism ett hot mot bostadsmarknaden: ”Hyresrätter en krockkudde”

Nyheter Överturismen har fått tusentals sydeuropéer att gå ut och protestera på gatorna. Inte minst är invånare i stora turiststäder upprörda över att invånarna trängs undan från bostadsmarknaden. Nu är frågan om samma sak kan hända i Sverige när billig krona och svala somrar lockar allt fler besökare.
Barcelona, protester överturism
Foto: Emilio Morenatti/TT
Arga Barcelonabor. Tidigare i sommar protesterade folk på gatorna i Barcelona mot att antalet turister blivit för många.

Fullsmockade gator och stränder. Lokala butiker som slås ut och ersätts med internationella kedjor. Och inte minst: Bostäder avsedda för att bo i permanent blir omöjliga att hyra eller köpa för lokalinvånare. På senare tid har invånare på flera platser i Sydeuropa gått ut på gatorna och protesterat mot det man kallar överturism.

I Sverige har framför allt invånare i Visby på Gotland höjt rösten mot att det kommer för många festande ungdomar och fotograferande kryssningsbesökare till ön. Även där har bostadsmarknaden påverkats. Priserna på fastigheter i centrala Visby har stigit kraftigt. Antalet folkbokförda i innerstaden har sedan 2010 minskat från 2 950 till cirka 2 500 – trots att antalet lägenheter ökat, enligt siffror från Region Gotland, som Dagens Nyheter redovisar.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Samtidigt har fenomenet ”coolcation” dykt upp. Det vill säga att sydeuropéer söker sig till Norden och andra svalare platser för att slippa extremvärmen.
Riskerar vi att på många håll i Sverige få en liknande situation som till exempel i Barcelona, där allt fler lägenheter hyrs ut till turister och där lokalbefolkningen får svårt att hitta en bostad till rimlig kostnad?

Tillstånd för andrahandsuthyrning

I Sverige är de allra flesta lägenheter hyresrätter eller bostadsrätter. För att få hyra ut din hyresrätt i andrahand till exempelvis turister måste du ha värdens tillstånd, annars riskerar du att bli av med kontraktet. Bor du i bostadsrätt måste föreningen ge sitt godkännande. I andra länder är ägarlägenheten långt mycket vanligare än bostadsrätten. För ägarlägenheten krävs, precis som för villor och fritidshus, inget tillstånd för andrahandsuthyrning. Du kan äga flera ägarlägenheter och behöver följaktligen inte vara folkbokförd på lägenheten du äger.

Överturism, Johan Nyhus, Anna-Paula Jonsson, Stefan Björk
Ser fördelar och orosmoln. Att hyresrätter och bostadsrätter dominerar i Sverige är en slags trygghet mot att bostäder ska användas som turistlägenheter. Det är Johan Nyhus, Anna-Paula Jonsson och Stefan Björk överens om. Johan Nyhus, förbundsordförande för HSB, oroas över regeringens utredning som syftar till att underlätta andrahandsuthyrning.

I Sverige infördes ägarlägenheter 2009, men har inte slagit på bred front. Hyresrätter och bostadsrätter dominerar fortfarande – även vid nyproduktion. Det gör att risken för att lägenheter används enbart för att hyra ut till turister minskar, menar bedömare Hem & Hyra pratat med.

Anna-Paula Jonsson är senior konsult och framtidsstrateg på Kairos feature och har forskat om relationen mellan socialt hållbar turism och stadsplanering.

– Får man inte hyra ut i andrahand är det sannolikt att bostadsområden inte penetreras och påverkas på samma sätt av turister. Så ja, våra regler om andrahandsuthyrning kan ses som ett slags skydd mot att populära stadsdelar drabbas av överturism, säger Anna-Paula Jonsson.

Annons

”Tanken med Airbnb försvinner”

Hon påpekar att ursprungsidén med sajter som Airbnb var att man som turist ska kunna bo tillsammans med lokalinvånare, och uppleva vardagen i staden på ett mer autentiskt sätt. Till exempel genom att hyra en lägenhet över helgen när ägaren är bortrest, eller hos en villaägare som hyr ut ett rum.

– Det påverkar inte utvecklingen i ett område på samma sätt som när stora delar bostadsområden förvandlas till renodlade turistboenden. Jag upplever att det finns en ganska bred uppslutning i Sverige kring att bostäder ska användas för att bo i. Och vad ska man med intäkter från turismen till om det inte finns några lägenheter och hus till rimliga kostnader, säger Anna-Paula Jonsson.

Hyresgästföreningen skeptiska till ägarlägenheter

Stefan Björk, utredare och förhandlingsrådgivare på Hyresgästföreningen, ser en dominans av hyresrätter och bostadsrätter som ett sätt hindra att populära områden förvandlas till rena turiststråk med ett ständigt ljud av rullväskor mot kullerstenen. Hyr man ut en hyresrätt i andrahand utan värdens tillstånd är risken stor att man bli av med sitt hyreskontrakt. Det omvända, det vill säga att hyresvärdar omvandlar hyreshus till hotell, går att stävja med nuvarande lagstiftning, menar Stefan Björk.

överturism, protest, skylt, massturism
Tyst protest. Skyltar som den här är inte ovanliga i Sydeuropa. Lokalinvånarna har tröttnat på massturismen.

Det som skulle kunna förändra förutsättningarna är om ägarlägenheter byggs i större skala än som hittills varit fallet, menar han.

– Fler ägarlägenheter kan bidra till ökat spekulativt ägande som vi på Hyresgästföreningen är väldigt skeptiska till, säger Stefan Björk.

HSB oroliga över regeringens utredning

Johan Nyhus är förbundsordförande på HSB, som organiserar över 4000 bostadsrättsföreningar med sammanlagt omkring 350 000 lägenheter. HSB äger även omkring 28 000 hyresrätter. Han anser också att hyresrätter och bostadsrätter är en slags krockkudde mot att turister tar över permanentbostäder. Samtidigt är han orolig. Regeringen har tillsatt en utredning för att göra det lättare att hyra ut i andrahand.

Annons

– Det finns krafter som vill luckra upp vårt nuvarande system för att tjäna pengar. Vi har bostadsbrist i Sverige. Då ska vi använda och bygga bostäder för att bo i. Hela vår kooperation bygger på medlemmarnas engagemang. Det är redan idag en utmaning med andrahandsuthyrning i storstäderna. Jag och många förtroendevalda jag träffat är rejält bekymrade, säger Johan Nyhus.

Läs ocksåGalna ockerhyrorna inför Eurovision bara fortsätter - trots varningar: "Ett brott"Eurovisionvinnaren Loreen och en hand som håller i en sedelbunt.

Hur ser du på ägarlägenheten, kan den på sikt kan öka i popularitet, bland annat eftersom ägaren inte behöver tillstånd för att hyra ut i andrahand?

– Nej, vi kan inte se att ägarlägenheten tar sig som boendeform. HSB ser inte nyttan med ägarlägenheten och tror aldrig att den kommer att dominera. Vi har två bra modeller för lägenheter i dag. Det vore bättre att politiken satsar kraft på att det byggs fler bostadsrätter och hyresrätter, säger Johan Nyhus.

 

Läs ocksåHyresgästernas fråga till politikerna - Vill ni ha ett Lysekil enbart för sommargäster?

 

Läs också Här är hyresgästernas största problem – vanliga frågan i topp: "Många är oroliga" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.