Annons

Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: ”Vi har gjort vad vi kan”

Örnsköldsvik Erika Manthey och hennes grannar fick inte bort matoset när de lagade mat. Lukten och fettet satte sig i kläder och trängde in i andra rum. En hovrättsdom tvingade till slut hyresvärden Övikshem att åtgärda problemet. Vilket visade sig vara lättare sagt än gjort.
Foto: Åsa Eriksson
Skyddande lager. Erika Manthey berättade i en tidigare artikel i Hem & Hyra hur hon byter kläder och virar en handduk runt huvudet för att skydda sig mot stekos när hon lagar mat. "Så har jag gjort i flera år. Antingen det, eller så måste jag duscha efteråt."

Det lackar mot jul då många tillbringar extra mycket tid vid spisen. Det lagas traditionella rätter som köttbullar, prinskorvar, revbensspjäll och Jansson med ansjovis.

Det steks, kokas och grillas.

Läs ocksåSå kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringenEtt vitt badkar.

Matlagningen förknippas vanligen med julstämning och kryddiga dofter.

Men julstök i kök utan bra ventilation kan bli en otrevlig upplevelse med stekos, lukt och fett som sätter sig i kläder och gardiner.

Det vet hyresgästerna på Tullgatan 3 i Örnsköldsvik som haft undermåligt fläktsystem i flera år, ända sedan huset invigdes 2017.

Läs ocksåBadkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till”Jenny Ek

– Hyresvärden Övikshem uppmanade oss att öppna ett fönster eller balkongdörr när köket osade igen, berättade en av de boende i huset, Thomas Lundgren, för Hem & Hyra i en tidigare intervju.

Äldre man på stol vid bord.
Thomas Lundgren har tillsammans med sex andra i huset kämpat i flera år för en bättre inomhusluft.

Men sådana åtgärder ska inte behöva göras av betalande hyresgäster med rätt till en skälig boendemiljö, slog Svea hovrätt fast i slutet av juni i år.

Domen tvingade Övikshem att hitta en lösning på problemet och åtgärda det – med deadline sista oktober.

Läs ocksåSkandalvärdens hyresgäster utan ström – elräkningen inte betald: "Sa bara poff"Man i grön tröja som pekar med hela handen, den högra.

Men nöten var svårare att knäcka än vad Övikshem hade hoppats på.

– Vi har ju försökt hitta felet ända sedan hyresgästerna började felanmäla för flera år sedan. Vi kontaktade miljökontoret och gjorde en OVK-besiktning som godkände fläktsystemet, som är ett vanligt förekommande från- och tilluftssystem, säger Peter Öberg, fastighetschef på Övikshem.

Annons

– Men vi kunde inte hitta något fel då. Och det har inte blivit lättare nu för att hovrättsdomen kräver en lösning på problemet.

En medelålders man med skägg och en logotyp för Övikshem.
Peter Öberg arbetar som fastighetschef på Övikshem, Örnsköldsviks kommunala bostadsbolag.

– Men det är klart att vi ansträngt oss ytterligare nu och verkligen gjort vad vi kunnat. Vi har justerat flödena och gjort en slags fabriksåterställning av systemet. Vi har testat olika spiskåpor och en åtgärd som vi provar nu är att sänka köksfläktarna.

Att sänka fläktarna en decimeter närmare spisen för att på så sätt mer effektivt tratta in oset har visat sig vara det som kan göra skillnad, enligt boende i huset.

– Ja, det fångar upp matoset bättre. Vi har inte fått vår sänkt ännu, men grannen under mig upplever att det blivit bättre, säger hyresgästen Thomas Lundgren.

Bild på en så kallad FT-fläkt.
Fläktarna på Tullgatan är av en vanlig modell, med ett så kallat FT-system (från- och tilluft). Det är ett mekaniskt ventilationssystem med två typer av fläktar: en som trycker in tilluft i bostaden, och en som suger ut från­luften. Övikshem testar nu att sänka köksfläktarna för att på så sätt fånga upp matoset bättre. Bilden visar Erika Mantheys fläkt i originalläge.

Övikshem har också erbjudit sig att sätta in en kolfilterfläkt istället om man hellre vill ha det. Men det innebär att köksfläkten kopplas bort från den övriga ventilationen.

– Jag ställer mig tveksam till det, det kan till och med bli sämre för då kan man inte reglera någonting själv, säger Thomas.

Så vad gör du om problemet består?

– Vi ska ju inte behöva öppna fönster eller balkongdörr, men om det är så att vi nått vägs ände med det här, då kommer vi behöva fortsätta med det även om det är minus 20 grader utomhus.

En dam på en balkong med blommor.
De inglasade balkongerna blir ett extra vardagsrum. Hyran ligger på 12 500 till 13 000 kronor beroende på vattenförbrukningen som hyresgästerna betalar för individuellt.

När Hem & Hyra gjorde hembesök i höghuset på stadskajen i juli så berättade Erika Manthey, en annan hyresgäst som störts av matos, att hon antingen bytte om till särskilda ”stek-kläder” när hon skulle laga mat, eller var tvungen att duscha efteråt.

Annons

Vad har hänt sedan dess och har du märkt någon skillnad på ventilationen?

– Övikshem har varit här många gånger och justerat än det ena och än det andra. Ibland tycker jag att det hjälpt litegrann men andra gånger märker jag ingen större skillnad. Vi ville vänta med att sänka fläkten som de erbjudit, men nu tror jag att det är det enda som faktiskt kommer att göra en viss skillnad, säger Erika.

Tror du att du slipper behöva duscha efter att du lagat mat nu?

– Jag hoppas ju såklart på det, men även om det blir så känner jag nu att Övikshem verkligen visat att de bryr sig och tagit problemet på allvar och gjort sitt bästa. Jag vill också säga att det hade aldrig hänt utan Hyresgästföreningens hjälp.

Bild på en sten på en miniatyrbänk i turkos.
Efter flera års kamp har hyresgästerna fått rätt i sak. Nu är det upp till Övikshem att lösa fläktproblemet.

Det var Hyresgästföreningen som pushade för att hyresgästerna skulle överklaga till Svea hovrätt när de först fick ett avslag i hyresnämnden. Hovrätten ansåg, i motsats till hyresnämnden, att hyresgästernas upplevelse vägde tyngre än en godkänd OVK-besiktning.

Juristen William von Wendel, som förde hyresgästernas talan, kommenterade domen i juni:

– Bristerna är också särskilt anmärkningsvärda med tanke på att huset är så pass nybyggt. Hovrättens beslut belyser på ett tydligt vis faktumet att en godkänd OVK inte per automatik innebär att lägenhetens ventilation är felfri. Jag hoppas på att domen kan bli vägledande i andra liknande fall.

En man i 30-årsåldern sittande på ett trappsteg.
William von Wendel arbetade tidigare med rättsfallet gällande den bristfälliga ventilationen på Tullgatan.

Läs också Se upp för fallgroparna – så lyckas du i bostadskön Fusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.