Oviss framtid för 200 tomma lägenheter mitt i Lund

Lund Prime livings fem hus, ett svartbygge med 200 lägenheter, står övergivna sedan början av året. I bostadsbristens Lund. Hur blev det så?

Gräs och blommor växer högt mellan balkongerna på Ole Römers väg.

Läs ocksåSkandalboende rivs för att ge plats åt nya studentbostäderFöre och efter. Prime Livings moduler (till vänster) ska rivas till förmån för nya studentbostäder, här enligt en idéskiss från Arkitema.

På marken inne på gården mellan de fyra huskropparna syns rester efter en brasa där någon har eldat upp lastpallar. Den sista hyresgästen flyttade härifrån i vintras när Lunds universitet tvingades att evakuera samtliga hyresgäster – ett enormt pusslande när utbytesstudenter från hela världen skulle få ny bostad. Hem & Hyra var på plats då, nu har vi återvänt.

Det tillfälliga bygglovet löpte ut redan 2017 och kommunen vägrade förnya det på grund av brister i tillgängligheten. Trots det fick husen stå kvar. Det uppdagades inte förrän i vintras efter att Lunds miljönämnd tog det ovanliga beslutet att döma ut hela huset. Kommunens miss gjorde alltså att husen fick härbärgera hyresgäster i flera år trots att det var ett svartbygge.

– Det är mycket som varit udda med det ärendet, säger Malin Sjögren, stadsarkitekt och ansvarig för bygglovsavdelningen.

Läs ocksåNy stämning: Prime living kräver Lunds universitet på 6 miljoner kronor

Nu har kommunens bygglovsavdelning inlett ett nytt ärende. Vilka konsekvenser det kommer att få för ägarna Prime living är inte klart. Först ska det göras en utredning och vad som händer efter det är upp till politikerna i byggnadsnämnden.

Men husen har fått stå sedan 2017 utan bygglov och utan att det fått konsekvenser.

– Ja, något är ju galet. Vi har tillsynsansvaret men ingen uppsökande verksamhet. Vi kommer att besöka husen och lägga upp en plan nu. Men det tar tid och ska det göras något är det upp till politikerna, säger Malin Sjögren.

Läs ocksåNya problem för skandalvärden: tomma lägenheter och böter

Nu står de vita fyravåningshusen med 200 lägenheter tomma. Förfallet är påtagligt. Bredvid en av de avstängda hissarna har delar av den mjuka fasadbeläggningen släppt och hänger nu ner längs väggen i  meterlånga svarta sjok. Husen är färdiga moduler och köptes från början in från Hong Kong.

Någon har brutit upp dörren till posthuset och sökt igenom alla postfack. Namnlapparna sitter kvar. Luckorna står öppna och kvar finns reklam, men även ett och annat brev som aldrig nådde adressaten. Kvarlämnade prylar på betonggolvet tyder på att någon har använt posthuset som sovrum.

Genom fönstren till de tömda lägenheterna syns spår av de som tidigare bott där inne: en ensam madrass på golvet och en stekpanna som står ensam kvar på en spis. En balkong på nedre botten är fylld med skräp och på andra sidan gården står skurmoppen kvar i sin hink på en balkong, som om någon avbrutit städningen i all hast. I ett rum har någon samlat ihop golvlampor, ett annat rum lagras nedtagna gardiner.

Lunds universitet har tillika stämt hyresvärden Prime living, som utsetts till en av landets värsta hyresvärdar, på 3,4 miljoner kronor för avtalsbrott.

Lars Wikström, vd för Prime living, vill inte kommentera stämningen i tingsrätten.
– Vi för ingen dialog med våra affärspartners via pressen. Vi bestrider stämningen och vi kommer att utveckla våra synpunkter till tingsrätten under september. Tills dess vill jag inte säga något, säger han.

Vad händer med husen som står kvar nu?
– Ja, de står där. Vår utgångspunkt är att det finns ett hyresavtal med Lunds universitet, säger Lars Wikström.

Men ni saknar ju bygglov för husen.
– Ja, vad ska man säga. Vet du hur länge husen ska stå? Hela situationen runt bygglovet vill jag inte heller utveckla. Och jag har inte hela bakgrunden eftersom jag är ny som vd. Jag kan inte säga mer, säger Lars Wikström.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

Fakta: Prime living
  • Prime living har utsetts till en av landets värsta hyresvärdar av Hyresgästföreningen i Stockholm efter problem kring ett bygge av 1 100 studentbostäder i Spånga i nordvästra Stockholm. Studenterna fick flytta in innan modulbostäderna var färdigställda.
  • I Spånga kräver studenterna halva hyran tillbaka.
  • I Lund har Prime livings studentbostäder dömts ut av Lunds kommuns miljönämnd efter problem med väggar som sprack och fukt. Dessutom löpte det tillfälliga bygglovet ut 2017 och förnyades inte på grund av problem med tillgängligheten.

 

Läs också Staten kräver skandalomsusad hyresvärd på 3,4 miljoner kronor Kommunen missade att utdömt studentboende var svartbygge

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.