Öxnehaga får Jönköpings första fritidsbank

Jönköping Tälta, fiska eller spela tennis. Roliga fritidsaktiviteter är ofta kostsamma. Men på Öxnehaga i Jönköping slipper hyresgästerna snart investera i dyr utrustning. Nu öppnas en fritidsbank där man istället kan låna prylarna.

Många har förråden, garagen och vindsutrymmena fulla av sport- och fritidsutrustning som sällan eller aldrig används. Istället för att det ska stå och damma, kan man istället lämna in det till fritidsbanken. Fritidsbanken lånar sedan ut den till låntagare, som liksom på ett bibliotek, får låna i max 14 dagar. Efter det kan man göra omlån.

– Det här ger möjlighet för de som exempelvis inte har råd att åka på vintersemester att få möjlighet att testa på att åka skidor, säger Gabriela Panevska-Ilik på Hyresgästföreningen som tillsammans med Vätterhem och Jönköpings kommun står bakom Fritidsbanken.

Läs ocksåSkötsamma studenter får förtur på hyreskontrakt – Theodore missade chansen: ”För bra för att vara sant”Theodore Jansson Barksell (till vänster), student på Mittuniversitetet i Sundsvall, missade chansen att bo hos K2A och få ta del av deras förtursprogram. Pontus Ekerljung på K2A kallar möjligheten att få mer skötsamma studenter tack vare programmet ”en jättebra bieffekt”.

Många kommuner i Sverige har redan kommit igång med fritidsbankar, men Öxnehaga blir först ut i Jönköping med det. Fritidsbanken kommer att dela lokaler med Klädbytet i Öxnehaga centrum. Nu återstår att se vad som kommer att finnas till utlåning.

– Vi får såklart se vad vi får in. Vi kommer att jobba aktivt tillsammans med sortergårdarna och ha insamling på plats på Öxnehaga. Vi har sedan ett verkstadsteam som kommer att fixa och serva prylarna, berättar Ulrika Lundqvist, projektledare för Fritidsbanken

I dagarna slår Fritidsbanken upp dörrarna. På Hyresgästföreningen är man förväntansfull. 

Läs ocksåÖverklagan hjälpte inte – måste flytta efter fyllemisstagetBilden är en split av två bilder som visar ett fylleslag, samt en trasig dörr.

– Vi tror verkligen på det här konceptet. Om det blir lyckat, tror jag att det här snart kan finnas även i andra bostadsområden, säger Gabriela Panveska-Ilik.

Läs också Från pallverksamhet till knarkplantage – tolv kilo cannabis hittades i uthyrt hus Kvinna döms till böter – sexofredade grannpojken i tvättstugan Nekades bidrag – besökte flickvännen för ofta och handlade mat i fel kvarter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.