P-platser missbrukades – nu tvingas hyresgästerna betala
— Vi fick klagomål om att det stod långtidsparkerade husvagnar och skrotbilar på parkeringsplatserna och då började jag åka runt och inventera. Det var så det började, säger Martin Hansson, fastighetstekniker med ansvar för yttre miljö hos Kindahus.
Först då fick den kommunala hyresvärden omfattningen av problemet klar för sig.
— 30 procent av fordonen tillhörde personer som inte hyr av oss men som parkerat på våra platser ändå, troligen för att det varit gratis och inga kontroller. Det var villaägare från närområdet men också personer som bor långt bort, som till exempel Norrköping och Sundsvall.
På Floragatan i Kisa har en till synes övergiven bil stått parkerad i flera år. Ägaren är skriven i Storbritannien.
— Samtidigt hade våra egna hyresgäster ibland svårt att hitta parkeringsplats så vi kände att vi behövde göra någonting åt det här.
Lösningen som Kindahus valde är att slopa gratisparkeringen. Från och med i våras får hyresgäster hyra p-plats och det finns också avgiftsbelagda gästparkeringar. En vanlig plats kostar 100 kronor i månaden och en med elstolpe 175 kronor.
— Det är inte pengarna vi vill åt utan vi vill få ordning och reda. Vi vill att våra parkeringar ska användas av våra hyresgäster och inte av alla möjliga andra. Hyran är låg jämfört med till exempel i Linköping där en p-plats kan kosta flera hundra kronor i månaden, säger Martin Hansson.
Samtidigt tecknades avtal med ett parkeringsbolag som sköter bevakningen och utfärdar kontrollavgift, det som brukar kallas parkeringsböter, till felparkerare.
Parkeringshyra behöver oftast inte förhandlas med Hyresgästföreningen, men Kindahus valde ändå att stämma av med föreningens förhandlare inför förändringen.
Martin Hansson har fått ta emot många samtal från hyresgäster.
— Det är många som har frågor, men det är faktiskt inte många som klagar på att de måste betala. Jag tror att våra hyresgäster förstår varför vi gör det här. Den kritik vi har fått har framför allt varit från hemtjänstpersonal och andra som behöver parkera i tjänsten men det kan vi lösa med parkeringstillstånd, säger han.
Ulla Hill som bor i Kullaområdet är kluven.
— Egentligen tycker jag inte om det. Men om det blir lättare för Kindahus att få bort skrotbilar så är det väl bra. Jag har sett bilar som stått så länge att det börjat växa träd genom dem, säger hon.
Det förekommer också att barn leker i dumpade fordon med risk att skada sig.
Stiftelsen Kindahus äger och förvaltar cirka 1 000 lägenheter och har 780 parkeringsplatser. Den som velat försäkra sig om en egen plats har kunnat hyra parkering även tidigare men det är få som har nyttjat den möjligheten.