På deras gata röstar bara hälften
Allt fler röstar i Sverige. Så har de sett ut i de tre senaste valen. I riksdagsvalet 2014 deltog 85,8 procent av de röstberättigade. Men i vissa stadsdelar går utvecklingen åt andra hållet. Där sjunker valdeltagandet. Allra lägst är det i socialt utsatta hyreshusområden, som Hässleholmen, där endast 50,5 procent röstade i förra valet. Regionens lägsta valdeltagande.Trebarnspappan Eldar Asgarov bor på Hässleholmen. Han tillhör dem som går mot strömmen.
– Självklart ska jag rösta. Valet handlar om landets framtid, om våra barn. Men också hur man bor och lever i sitt nya land. Jag kan inte förstå de som låter bli.
Eldar Asgarov är ute på gården och leker med sin yngsta dotter Ayan Asgarova. Familjen har bott i Sverige i åtta år, men intresset för politik hade Eldar med sig från sitt forna hemland Azerbajdzjan. Han har dessutom läst svensk politik vid högskolan i Borås och tycker det är viktigt att hålla sig informerad.
Bostadsfrågan är viktig. Eldar och hans familj drömmer om att flytta till en lugnare plats. Men bristen på bostäder gör det svårt.
– Vi bor på en orolig gata. I morse var polisen här, säger Eldar och pekar mot sitt hus.
– Det skjuts och smäller. Helst skulle vi vilja bo i Viskafors eller Dalsjöfors för barnens skull. Men det är svårt att få lägenheter där.
Det är tydligt att Sverige är ett delat land när det gäller att gå till val. Hem & Hyras undersökning visar att i många stora hyresområden når valdeltagandet sällan över 65 procent medan i andra, mer välbeställda områden, deltar över 90 procent. I Borås är Hässleholmens motsats Kristineberg. Där röstade drygt 92 procent i förra valet.
Mayya Sadixova bor i en lägenhet på Hässleholmen med sin familj. Hon är legitimerad lärare. För Mayya är skolfrågorna viktigast.
– Jag ser debatter på tv när jag hinner, läser tidningar och har kompisar som är politiskt engagerade, säger hon. Självklart ska man rösta, annars kan man ju inte påverka.
På Hässleholmens torg träffar vi 45-åriga Leila Abdi. Hon har tidigare röstat i Somalia. I höst blir det första gången i Sverige.
– Det är genom att rösta man bygger en bra framtid. För mig är trygghet och jämställdhet viktigast.
Valdeltagande är viktigt för Hyresgästföreningen. För om många hyresgäster väljer att avstå sin röst är risken stor att de frågor som rör deras vardag glöms bort av politikerna.
– Vi vill få människor att rösta utifrån sitt hyresgästperspektiv, säger Magnus Ejerhed, utredare på Hyresgästförening.
Fram till valet kommer Hyresgästföreningen därför att besöka de fjorton valkretsar i BohusÄlvsborg-Skaraborg där valdeltagandet var lägst i förra valet.
– Vi vill få folk att rösta, men vi säger inte hur de ska rösta. Det gör var och en utifrån sin situation. Och vi lägger fokus på kommunvalet, där flest får rösta, säger Magnus Ejerhed.