Annons

På tur med Malmös sophämtare: ”Jag kallar mig sopgumma”

Malmö Tonvis med köksavfall. Gammal majonnäs. Eller ett slaktat lamm. Ingen sopdag är den andra lik. Vi hängde med Alaa och Mattias på deras runda bland Malmös hyreshus.

Alaa Hadrous och Mattias Nymans sopbil väger 9 570 kilo mer än när de startade klockan halv sju på morgonen. Den är fylld med mat- och restavfall från hyreshus och bostadsrättsföreningar i kvarteren i västra Malmö. Varje kilo som tippas i bilen i registreras automatiskt.

– Det första stoppet för oss på morgonen är alltid macken. Där handlar vi korv och dricka. Sedan fortsätter vi till den stadsdel som vi ska jobba i. Oftast är det Slottsstaden och Lorensborg. Sedan börjar vi tömma, säger Alaa.

Arbetsdagen går mot sitt slut och bara två adresser återstår. De två kollegorna tillhör en av alla yrkesgrupper vars arbetsplats är ute i bostadsområden där andra lever och bor. De är anställda som renhållningsarbetare men säger själva “sopgubbe” och “sopgumma”. Ibland blir det enklare att få folk att förstå på det sättet, menar de.

Vad är det bästa med ert arbete?

– Att man rör på sig hela tiden och får vara utomhus. Man får ju vara med om alla årstiderna och jag gillar att det är ett fysiskt arbete. Man får också en nära relation med sin kollega och lär känna nya vänner, säger Mattias.

– Jag känner precis likadant. En av de största anledningarna till varför jag trivs så bra på jobbet är att man är ute och rör sig. Man är inte instängd utan flyttar på sig hela tiden, säger Alaa.

På den negativa sidan finns höga trottoarkanter, uppförsbackar eller felparkerade bilar som kan göra det redan tunga arbetet med tömningen tyngre.

Vad har ni för relation till människorna som bor i husen där ni arbetar?

– Vi träffar faktiskt inte på människor så ofta. Men det är samma personer som vi möter, det är trevligt och de hälsar, säger Alaa.

– Vi träffas mest när folk när de är på väg till jobbet. “Hej hej”, blir det, säger Mattias.

Varför började ni arbeta med renhållning?

– Min bror arbetade här. Vi satt och åt middag en dag och så skojade han om att de behövde extra personal. “Jag jobbar gärna” sa jag. Då skrattade han och sa att du är tjej och kommer inte gilla sopor. “Snacka med din chef”, sade jag till honom, säger Alaa

– Jag skaffade lastbilskörkort redan för tio år sedan och har jobbat med annat. Sedan ville jag göra något nytt och såg att de sökte nya chaufförer hit, säger Mattias.

Jobbet handlar om att ta hand om miljön, hur har det påverkat er privat?

– Personligen har jag alltid brytt mig om miljön så jag har inte förändrats på det sättet. Jag har alltid skött sorteringen, säger Alaa.

– Jag tycker det är ganska skrämmande med alla förpackningar, till varje liten burk krossad tomat som man använder. Vi förbrukar extremt mycket förpackningar, säger Mattias.

Är det någon skillnad på vad som möter er bland hyresrätter, bostadsrättsföreningar eller villor i Malmö?

– Jag har märkt att det mer beror på vilken stadsdel det handlar om, på vissa ställen slänger folk väldigt mycket saker och det blir överfullt på kort tid. Men det blir lagom mycket hos majoriteten, säger Alaa.

Mattias nickar och berättar om uttjänta möbler och bildäck som ibland hamnar i soprummen. Något av det konstigaste han stött på är rester av ett slaktat lamm i en tunna avsedd för wellpapp. Han minns även en udda tömning av 500 kilo utgången majonnäs från ett lager. Men överlag tycker de båda kollegorna att Malmöborna sköter sig, även om plast ibland hamnar bland matresterna där de inte ska vara.

Fakta: Alaa Hadrous & Mattias Nyman

Ålder: 23 respektive 35 år gamla

Bor: Båda två i Malmö

Yrke: Renhållningsarbetare. Anställda på företaget Suez som tar hand om avfall på uppdrag av kommunala VA-syd. På ett vanligt arbetspass hanterar de mellan tio och tjugo ton sopor, måndagar brukar ge mest.

Fakta: Sopsiffror
  • Förra året hämtades 103 000 ton hushållssopor från Malmö.
  • Totalt i Malmö och Burlöv genomförs varje år 1,4 miljoner kärltömningar från flerfamiljshus och andra typer av verksamheter.
  • 100 personer arbetar med renhållningen och använder 50 fordon till detta.

Källa: VA Syd


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.