Pappan hamnade i fängelse – hyresvärden ville vräka barnfamiljen
Mannen hade börjat avtjäna ett fyraårigt fängelsestraff och ville överlåta hyreskontraktet till sambon och de två barnen. Det gick inte Uppsalahem med på. I stället vände de sig till hyresnämnden med en ansökan om att få säga upp hyresavtalet. Nämnden ställer sig dock på mannens sida och ger honom och hans familj rätt att bo kvar.
När hyresgästen blev frihetsberövad våren 2023 ville han överlåta kontraktet på sambon, men fick avslag från Uppsalahem. När värden på hösten samma år fick reda på att mannen satt i fängelse, ville de säga upp honom med motiveringen att han inte har behov av lägenheten. En ny lag som infördes den 1 juli gör det lättare för hyresvärdar att vräka kriminella.
Hem & Hyras granskning visar att det blir allt svårare för frigivna fångar att få bostad.
Förvarade droger i hemmet
Enligt Hyresgästföreningens jurist Johan Candler är det ett giltigt skäl för hyresvärden att säga upp kontraktet om hyresgästen inte anses ha behov av lägenheten.
– Men det måste prövas från fall till fall.
Mannen är dömd till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott, efter att ha förvarat droger i sin lägenhet som enligt domen var avsedda för försäljning. Det framgår dock inte av hyresnämndens beslut om det bidrog till att hyresvärden ville vräka honom.
Har aldrig varit sen med hyran
Inför hyresnämndsförhandlingarna sa mannen att han är en skötsam hyresgäst som aldrig varit sen med hyran eller haft med störningsjouren att göra. Han vill tillbaka till lägenheten som Uppsalahem vill säga upp. Idag bor sambon och barnen i lägenheten. Det är hon som betalar hyran.
Mannen har avtjänat sitt straff våren 2026, men det kan bli aktuellt med utslussning redan nästa höst.
Uppsalahem ville inte överlåta lägenheten till sambon eftersom de anser att hon och barnen inte bott där i tre års tid sammanlagt. Läs om vad som gäller för överlåtande av hyreskontrakt här.
Hyresnämnden tror på mannen
Enligt mannen flyttade paret in i lägenheten 2018. Mellan 2020 och 2022 var de separerade, men sedan flyttade kvinnan in igen och de bodde tillsammans. Hyresnämnden tror på mannens berättelse och anser att lägenheten är familjens stadigvarande bostad. Hyresnämnden skriver i beslutet att man kan ha behov av en lägenhet även om man har en fängelsedom, och att nämnden måste bedöma hyresgästens familjesituation i det enskilda fallet.
Om man döms till ett längre fängelsestraff är det fortfarande de vanliga reglerna om uppsägning av hyreskontraktet som gäller. Om man inte betalar hyran i tid riskerar man att bli vräkt. Hyresgästen har ansvar för att hyran betalas, i vissa fall kan även socialtjänsten hjälpa till. Om hyran betalas i tid och det inte finns något annat skäl för uppsägning, har man rätt att ha kvar sin lägenhet.
Sedan den 1 juli i år kan hyresvärden säga upp ett kontrakt om hyresgästen använder lägenheten för att begå allvarlig eller omfattande brottslighet.
Om man inte behöver sin bostad längre kan man överlåta den till en närstående man bott tillsammans med.
Du som ska överlåta bostaden ska ha haft gemensamt hushåll med den närstående som ska ta över. Ni ska dessutom ha använt lägenheten gemensamt och ha bott tillsammans under en längre tid. I normalfallet brukar det vara cirka tre år, men ibland kan det räcka med kortare tid. Ett exempel på det är om hyresgästen avlider oväntat och det står klart att ni annars skulle ha bott tillsammans i cirka tre år eller längre.
Den som ska ta över lägenheten ska vara godtagbar som hyresgäst, alltså vara skötsam och klara av att betala hyran.
Källa: Sveriges domstolar