Höginkomsttagare fick bostad trots kontroller
Isaak Hirsch var en levnadsglad och våghalsig affärsman som bland annat var först med att bebygga Östermalm i Stockholm.
Före sin död testamenterade han en stor del av sin förmögenhet till en stiftelse, som skulle bygga bostadshus och sedan hyra ut lägenheter till ”mindre bemedlade personer vars ekonomiska förhållanden försämrats”.
I år firar Stiftelsen Isaak Hirschs minne 100 år. Sedan länge äger den flera vackra byggnader i Stockholms innerstad med välskötta trädgårdar, gemensamhetslokaler och 300 lägenheter.
De flesta är små och relativt billiga tack vare Isaak Hirschs donation – och de ska enligt stadgarna gå till fattiga.
Ändå fanns både före detta läkare och direktörer bland hyresgästerna och flera hade årsinkomster på över en halv miljon kronor när Hem & Hyra granskade hyresgästernas ekonomi år 2010.
Hur har det gått sedan?
Hem & Hyra kollar taxeringsuppgifterna för de 148 hyresgäster som bor där nu men inte var med i förra granskningen.
Av dessa nyinflyttade var bara en tredjedel ekonomiskt behövande, enligt Skatteverkets riktlinjer.
Elva personer räknas tvärtom som höginkomsttagare och ett par tjänade 1,2 miljoner tillsammans år 2016.
Då räknar vi bara inkomst av tjänst eller näringsverksamhet. För de allra flesta i Stiftelsen Isaak Hirschs minne handlar det om pensioner.
Utöver det hade 13 personer kapitalinkomster över 12 000 kronor och 21 personer ägde fastigheter.
– Vad konstigt! säger Olle Wästberg, välkänd skribent, tidigare generalkonsul i New York, riksdagsledamot (L), chefredaktör för Expressen med mera.
Han är ordförande i Stiftelsen Isaak Hirschs minne och säger att man sedan förra granskningen har infört tydligare riktlinjer och rutiner för att se till att lägenheterna inte går till fel personer.
– Många söker bostad där och man ser till både ekonomiska och sociala behov. Jag har varit med om att släppa in folk som ligger runt 200 000 därför att de har andra behov som är väldigt starka. Då ligger de lite över den gränsen men inte så mycket. De inkomsterna du talar om, det skulle vi aldrig släppa in. Jag förstår inte hur det har kunnat gå till, säger Olle Wästberg och lovar att undersöka saken vidare.
Inte heller Christine Wallmark, direktör för stiftelsen och den som förmedlar lägenheterna, känns vid att hon har släppt in folk med så höga inkomster.
– Jag undersöker alltid behovet. Både det sociala, men naturligtvis även det ekonomiska. De får bland annat visa upp sin senaste självdeklaration och skriva på att de har lämnat riktiga uppgifter.
Någon fast, övre inkomstgräns finns inte, men inriktningen är helt klart att försöka hjälpa personer som både har svag ekonomi och stort behov av en ny bostad, enligt Christine Wallmark.
Har hon blivit lurad?
Vi ringer upp flera av de hyresgäster som tjänar mest.
En säger att parets inkomster var lägre när de fick lägenheten, men ökade kraftigt när de blev pensionärer.
En annan säger att de låg på samma nivå – cirka 800 000 per år tillsammans – när de fick kontraktet, att de fick redovisa detta men blev godkända ändå.
Andra vill inte svara på om de var behövande när de fick lägenheten, utan hänvisar till att det är stiftelsens beslut.
Hur det än har gått till – ansvaret ligger på stiftelsens styrelse, som ska se till att Isaak Hirschs vilja följs i all framtid.
Jag ringer ordföranden Olle Wästberg igen. Han säger att han ska ta upp en ny diskussion i styrelsen om principerna.
– Normalt ska inkomsten ligga under 200 00 kronor och är den över 170 000 krävs särskilda skäl, säger han.