Paret släppte inte in hantverkare – kastas ut från femma på Söder
Klockan 8 på morgonen både ringer och knackar hantverkaren på dörren. Han står utanför en stor femma på 170 kvadrat på Södermalm i Stockolm. Därinne står både kök och badrum inför omfattande renoveringar. Men hyresgästparet, en man och kvinna i 50-årsåldern, öppnar inte.
I hyresnämnden säger den kvinnliga hyresgästen att hon var tvungen att gå till jobbet men att ingen hade dykt upp före ungefär halv nio då hon lämnade lägenheten. Mannen som befann sig i lägenheten säger å sin sida att han inte hört något.
Detta var den 7 januari 2021 och konflikten om renoveringen hade vid det laget pågått länge. På ena sidan står hyresgästparet, på den andra bostadsrättsföreningen som de hyr av.
Konflikt om renovering i åtta år
En lång lista med renoveringsåtgärder är daterad redan februari 2016, alltså hela åtta år tidigare. Åtgärdena berör kök och badrum och är omfattande. Bland annat ska ett helt nytt duschrum byggas, stammar bytas, nytt kakel och klinkers installeras med mera.
Men hyresgästerna protesterade och ärendet hamnade hos hyresnämnden. Den manliga hyresgästen säger då att förvaringsutrymmen kommer att försvinna i och med renoveringen. Hyresvärden säger å andra sidan att den stora lägenheten har gott om sådana ändå. Hyresnämnden gick dock på hyresvärdens linje och bostadsrättsföreningen fick rätt att genomföra merparten av åtgärderna.
– Det är oerhört vanligt. Jag har ingen exakt siffra men vi pratar om långt över 95 procent av fallen där hyresvärden får igenom vad de önskar göra, säger Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen. Han har inte varit inblandad i fallet men är inte förvånad över utfallet.
– Man brukar gå på att fastighetsägaren bestämmer över sin fastighet och får lägga upp sitt underhåll som den tänkt sig, säger han.
Inget extra duschrum behövs
Hyresgästerna överklagade beslutet till Svea hovrätt som i december 2019 valde att gå på samma linje som hyresnämnden. Skillnaden nu är att paret i lägenheten och hyresvärden kommit överens om att något extra duschrum inte behövs.
Men trots att beslutet nu ligger fast tycks hyresgästerna inte vara helt nöjda. Renoveringen drar ut på tiden och först över ett år senare, efter flera diskussioner, begär hyresvärden tillträde till lägenheten. Begäran kommer i början av december 2020 och gäller den 7 januari.
Men den 7 januari släpps alltså hantverkaren inte in. Hyresnämnden väljer också att tro på hans berättelse, trots att hyresgästerna säger att de inte hört något.
Hantverkaren ringer på två dagar på rad
Även den 8 januari är hantverkaren på plats och blir ännu en gång inte insläppt. Hyresgästerna menar nu att två vittnen ska ha befunnit sig i lägenheten och att dessa heller inte hört något. Men hyresnämnden bedömer inte att vittnena är trovärdiga då de har nära koppling till hyresgästerna.
Dessutom skriver hyresnämnden att det är ”svårt att bortse” från att hyresgästerna först sent i processen uppgett att dessa två vittnen befunnit sig i lägenheten.
Nu får de båda hyresgästerna en rättelseanmaning. Hyresvärden meddelar att kontraktet sägs upp om de inte släpper in hantverkaren.
Vid ytterligare ett tillfälle därefter försöker hantverkaren komma in i lägenheten. Det är den 18 januari och denna gång blir han insläppt. Han blir dessutom filmad av den manliga hyresgästen som dock snart skickar i väg honom.
Hyresgästen vill se skyddsutrustning
Anledningen är enligt hyresgästen att hantverkaren saknar skyddsutrustning. Men att ställa sådana krav är inte något som hyresgäster har rätt till enligt hyresnämnden. Dessutom blir hantverkaren inte insläppt när han senare samma dag återvänder med skyddsutrustning.
Hyresnämndens slutsats är att hyresgästerna måste flytta från lägenheten. Nu gör hovrätten samma bedömning. Därmed tycks renoveringsstriden ha nått sin slutpunkt.
– Man är skyldig att släppa in hyresvärden för att genomföra åtgärder, om värden meddelat det i god tid innan. Här har värden dessutom fått tillstånd för förbättringsåtgärder. Det brukar vi alltid säga till våra medlemmar: ”släpp in hyresvärden”. Annars riskerar man att bli av med sin lägenhet, säger Roger Höög på Hyresgästföreningen.
Är det vanligt att konflikter kring renovering slutar med att man blir av med kontraktet?
– Nej, det ser jag inte så ofta faktiskt. Det finns några exempel om man tittar på praxis men i den dagliga strömmen av beslut från hovrätten så handlar det väldigt sällan om den här typen av frågor. Lagen är ganska tydlig.