Annons

Parkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

Sundsvall Hyresvärden ville ha drygt 24 000 kronor för en fuktskada på parketten och en saknad innerdörr. Men hyresgästen vägrade betala. Två år senare ger tingsrätten värden rätt. Nu uppgår istället skulden till nästan 76 000 kronor.
Foto: Mitthem/Privat
Efter att hyresgästen flyttat upptäckte Mitthem en skada på parketten och att en innerdörr saknades, av samma typ som på bilden.

Hyresgästen är före detta Sundsvallsbo och hyrde då en lägenhet av kommunala fastighetsbolaget Mitthem AB.

Lägenheten sades upp 2020 och vid avflyttningsbesiktningen konstaterade bostadsbolaget en mindre skada på parkettgolvet i vardagsrummet.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

Enligt värden är skadan av typen ”som om man spillt vatten och inte torkat upp det i tid”. Vatten har trängt ner mellan stavarna i parketten som sedan svällt.

Dessutom kunde man inte hitta igen dörren till klädkammaren som suttit där innan. Lägenheten är från miljonprogrammets dagar och dörren var av tidstypisk 60-talsmodell.

Mitthem ansåg att hela parketten behövde bytas.

Läs ocksåJamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"En ung man i mörkblå jacka. rosa T-shirt och svarta mjukbyxor står i en port och håller upp dörren med högerhanden. Den andra har han i byxfickan. Dörren är vit och huset är ett grönmålat trähus. Han ler lätt och tittar i n i kameran. Rödlätt hår.

Notan för det landade på 22 556 kronor.

Plus den förlorade dörren som Mitthem ville ha 2 069 kronor för.

Summa: 24 625 kronor

Annons
Läs ocksåDoftblock som tappades i toaletten kan kosta Karin tusentals kronorEn tvådelad bild som visar en äldre kvinna som håller ett doftblock till en toalettstol samt en närbild av en faktura med summan 3750 inringad.
Vattnet gick inte att torka upp

Men hyresgästen ansåg sig inte ha orsakat vattenskadan och vägrade betala för varken golvet eller innerdörren.

Efter fakturans förfallodatum skickades kravet vidare till inkasso och efter det lämnade Mitthem in en stämningsansökan till tingsrätten i Sundsvall för att få sina pengar.

Under huvudförhandlingen gick hyresgästen med på att betala de drygt två tusen kronorna för den saknade dörren. Men inte för golvet, som hyresgästen hävdade hade skadats under ett stambyte 2016 då Mitthem flyttade in frysen i vardagsrummet.

Eller om det möjligen kunde ha hänt när det blev en vattenskada i köket några år senare. Då rann det vatten ut i hallen och in i vardagsrummet, enligt hyresgästen. En pöl bildades just där vattenskadan syns på fotot som besiktningsmannen tagit. Och just där gick det inte att torka upp vattnet ordentligt, hävdade hyresgästen inför rätten.

Mitthem svarade med att frysen aldrig skulle ha placerats så onödigt långt in i vardagsrummet, som dessutom var möblerat, och att de använde skyddspapp under frysskåpet. Efter stambytet gjordes en besiktning och det finns ingen anteckning om golvet i vardagsrummet.

När vattenskadan inträffade 2019 gjordes en skadedokumentation av Ocab. Enligt den rann aldrig vattnet så långt in som till vardagsrummet.

En osannolik förklaring

Tingsrättens resonemang utgår från jordabalken 12 kap 24 § (hyreslagstiftningen) om att en hyresgäst är skyldig att vårda lägenheten och är ansvarig för skador som uppkommit av försummelse eller vårdslöshet. Men är inte skyldig att ersätta skador som kan anses som normalt slitage.

Tingsrätten bedömer att parkettskadan är ett typiskt exempel på vållande, eftersom sådana skador uppkommer ”genom läckage från kruka eller utspillt vatten som inte torkats upp i tid”.

Annons

Hyresgästens två alternativa förklaringar till hur skadan uppstått, från en läckande frys eller vattenläcka från köket, anser rätten inte håller. Teorin om frysen avfärdas som ”inte ens sannolik”. Här noteras också att den osannolika förklaringen getts under sanningsförsäkran i domstolen.

Och gällande vattenskadan från köket så anser rätten att Mitthem har tillräckliga bevis för att så inte kunde vara fallet.

Hyresgästen förlorade därmed tvistemålet och blir nu ersättningsskyldig.

Mitthem ska ha 20 152 kronor för golv och dörr. (Det ursprungliga fakturabeloppet justerades med ett åldersavdrag under målets handläggning eftersom golvet var 16 år gammalt innan det byttes.)

Och ska även ersättas för sina rättegångskostnader –  55 613 kronor.

Plus ränta och inkassokostnad.

Läs också Kvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångest Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.