Parkourstjärnan Matar tog sig från Gaza till Kungliga Dramaten

Stockholm Ahmed Matar är en av världens främsta parkourutövare. Han började bland murar och ruiner i Gaza, och har tack vare parkouren tagit sig hela vägen till Sverige. Nu får han en egen föreställning på Dramaten. "Det känns otroligt coolt att min story ska berättas på scen", säger han.
Foto: Linda Dahlin
"När jag först fick frågan visste jag inte ens vad Dramaten var. När jag kom hit och såg den här pampiga byggnaden och alla gulddetaljer så förstod jag att det var något stort", säger Ahmed Matar.

Ahmed Matar är palestiniern som kom från Gaza till Sverige som 20-åring för att leva sin dröm – att hålla på med parkour på en professionell nivå på heltid. Det har han gjort, och nu fem år senare, 25 år gammal, tar han steget från parkourstråken i gatumiljö till Sveriges nationalscen, Kungliga Dramatiska Teatern.

Den 28 maj är det urpremiär för föreställningen ”Exit parkour” om och med Ahmed Matar, i regi av Örjan Andersson.

Läs ocksåParkour för Skönsbergsbor

Hur känns det att få en föreställning om dig själv på Dramaten?
– När jag först fick frågan visste jag inte ens vad Dramaten var. När jag kom hit och såg den här pampiga byggnaden och alla gulddetaljer så förstod jag att det var något stort. Jag har varit på scener i Palestina men inte fått en egen föreställning tidigare, utan då har det varit ren parkour, säger Ahmed Matar, som kallas för Matar, som efternamnet, ”Ahmed är väldigt vanligt, så jag började att kalla mig för Matar i stället”.

Vad handlar den om?
– Det är min story, om hur jag och mina kompisar började med parkour som nioåringar och friheten vi upplevde med den. Och den långa vägen hit till Sverige. Det är svårt att komma ut från Gaza, det tog mig flera år, det är som ett stort fängelse. Men det är tack vare parkouren och att jag tävlar som jag till slut lyckades.

”Exit Parkour” är Matars egen berättelse om hans liv där passionen för parkour går som en röd tråd genom föreställningen.

Ni blev upptäckta internationellt för att ni var skickliga och för att ni la ut filmer på nätet, vad ville ni visa med dem?
– Vi filmade på bombade platser för vi ville visa hur svårt livet är i Gaza, men att vi ändå var levande och gjorde vår grej, att vi vill leva. För oss var parkour frihet, det är en enorm frihetskänsla, som att flyga.

Hur mår din familj som är kvar i Gaza?
– Jag saknar dem mycket, nu är det fem år sedan jag träffade dem. Du kan inte förstå hur det är i Gaza, det är värre än du kan föreställa dig. Elen kommer bara fyra timmar i veckan, och om du köper kött måste du äta det direkt för du kan inte sätta det i kylen.

Matar pluggar och jobbar på skolor i Stockholm där han lär ut parkour på idrottslektioner. Han undervisar barn från årskurs 3 upp till årskurs 9.

Kunde du föreställa dig att du skulle livnära dig på din passion?
– Nej och jag är väldigt lycklig över det. Det ger mig så mycket att inspirera barn. Parkour handlar om att ha mod att våga och lär en att ta sig över hinder även mentalt, vilket kan vara bra att ha med i livet.

Läs ocksåFörsta parkourbanan efterlängtad

”Parkour handlar om att ha mod att våga och lär en att ta sig över hinder även mentalt”

Du har själv erfarenhet av krig och konflikter, hur känner du för det som händer i Ukraina?
– Det är väldigt sorgligt det som händer i Ukraina, det påminner mig om situationen vi har i Gaza och Palestina sedan åratal, människor dör och människor förlorar sina hem. Jag hoppas att situationen blir bättre överallt så att människor får leva i fred borta från krig.

Sedan Matar kom till Sverige har han bott lite överallt, först blev det Göteborg och sedan Värmdö och Stockholm. Nu har han nyligen flyttat till sitt första förstahandskontrakt, en studentlägenhet, tillsammans med sin flickvän.

Grattis till hyreskontraktet, hur känns det?
– Tack, det känns tryggt och vi har den så länge vi pluggar. Jag pluggar till elektroteknikingenjör. Min flickvän pluggar till läkare, så hon kan fixa mig om jag blir skadad. Jag träffade henne faktiskt första gången när jag hade skadat smalbenen på SM – så ibland är det inte bara negativt med skadorna.

Se Matar in action här:

http://

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Matar Gaza (@matargaza)

Fakta: Snart på scen

Namn: Ahmed Matar.
Ålder: 25.
Bor: Stockholm, i studentlägenhet med flickvännen.
Familj: Familjen är kvar i Gaza, flickvän i Stockholm.
Yrke: Professionell parkouratlet. Pluggar till elektroteknikingenjör, jobbar i skolor med att lära ut parkour.
Aktuell: Med föreställningen ”Exit parkour” i regi av Örjan Andersson på Dramatens lilla scen. Pjäsen baseras på intervjuer med Matar och är sammanställd av Ada Berger, konstnärlig ledare för Unga Dramaten. Urpremiär 28 maj.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.