Annons

Partierna vill inte stoppa hyreschock vid renovering – går mot väljarnas vilja

Nyheter Förra veckan sa majoriteten i civilutskottet nej till ett förslag som ska stoppa kraftiga hyreshöjningar vid renovering. Men partiernas väljare tycker att förslaget är bra, enligt en undersökning som Hyresgästföreningen genomfört.
Ett hus under renovering och Marie Linder, förbundsorförande för Hyresgästföreningen.
Foto: Petra Martinsson / Filippa Ländin / Montage

På torsdag ska riksdagen fatta beslut om ett antal förslag med syfte att stärka hyresgästers ställning. Det handlar bland annat om att hyreshöjning vid en renovering ska trappas upp under längre tid, att det ska bli lättare att tvinga bort hyresvärdar som missköter sig och att hyresgäster som förlorar sin lägenhet i en brand ska få ett nytt kontrakt.

Det förstnämnda förslaget handlar om att en hyra inte ska få höjas för kraftigt i samband med en renovering utan att denna höjning sker i ett lugnare tempo. Men redan förra veckan röstade en majoritet i civilutskottet emot just detta förslag, vilket Hem & Hyra skrivit om.

Läs ocksåHyresgästerna trodde de stoppat dyr renovering – nu blir de överkörda: ”Ingen lyxåtgärd”Oroliga hyresgäster på Siriusgatan i Bergsjön trotsade iskalla januarivindar för att tidigare i år protestera mot renoveringsplanerna som återigen höjer deras hyror rejält.

Det är en stark indikation på att riksdagen kommer att göra samma sak på torsdag, vilket Hyresgästföreningen protesterar emot. Föreningen har låtit genomföra en undersökning med hjälp av Novus, för att ta reda på vad väljarna tycker om förslaget.

Enligt undersökningen tycker 82 procent av hela folket att det är ett bra förslag. Undersökningen visar också att oavsett partisympati tycker en majoritet att det är ett bra förslag. För Moderaterna och Liberalernas väljare är exempelvis siffran 71 procent, för Centerpartiet och KD 78 respektive 79 procent och för Sverigedemokraterna 75 procent.

Trots det kommer samtliga dessa partier att rösta emot förslaget. Det innebär att det bara kommer att stödjas av regeringspartierna och Vänsterpartiet i riksdagen och därmed falla.

Annons
Läs ocksåHyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter

– Precis som för frågan om marknadshyror är detta en fråga där partierna inte går i takt med sina väljare. Alla politiska partier konstaterar att det är en obalans mellan ägt och hyrt boende men har inte gjort något för att förändra klyftan. Här är ett förslag för att ge hyresgäster trygghet att inte hyran ska chockhöjas, för mig är det märkligt att inte lyssna på väljarna i det läget, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, till Hem & Hyra.

– Detta förslag innebär ingen kostnad för staten. Jag tycker det måste sättas mot alla de miljarder som satsas på rotavdragen. Det är märkligt att hyresgäster är den enda grupp boende som ska få den här typen av kraftiga hyreshöjningar när samtidigt den som äger sin bostad får rotavdrag vid renoveringar, satt i det perspektivet blir det helt absurt.

Fastighetsägarna kritiska mot undersökningen

Någon som är kritisk mot både undersökningen och lagförslaget är branschorganisationen Fastighetsägarnas samhällspolitiska chef Martin Lindvall.

– Frågan i undersökningen ställs som om det inte finns någon trappningsmöjlighet i dag. Det reagerar jag lite över. Om jag ger sken av att alla hyror automatiskt höjs väldigt mycket över en natt så låter det orimligt och kanske får jag då sådana här svar, säger han.

Annons

Men är det inte bra att ge hyresgäster som behöver det extra tid att fasa in en högre hyra?

– Så kan det vara och därför finns redan den möjligheten. Avvägning och balansering är viktiga ord i civilutskottets betänkande. Du balanserar konsumentskyddet mot hyresvärdens behov av att renovera fastigheten. Om du förändrar balansen riskerar hyresvärden få mindre betalt för den ändring som gjorts. Följden blir då att man försvårar en renovering helt enkelt.

Läs ocksåJens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart”Hyresvärden Boöbolagen försökte säga upp alla hyresgäster i huset, men fick avslag i både hyresnämnd och hovrätt.
Fakta: Det här handlar förslaget om

Enligt regeringens lagförslag ska väsentliga hyreshöjningar fasas in i ett lugnare tempo än vad som är fallet idag. Infasningsperiodens längd och exakta belopp ska fastställas med särskilt beaktande av hyreshöjningens storlek.

Redan i dag finns ett trappningsregel vid kraftiga hyreshöjningar, där en hyresgäst kan vända sig till hyresnämnden för att hyran ska höjas stegvis. Men enligt regeringens bedömning tillämpas denna regel på ett sätt som gör att en stor del av hyreshöjningen ändå slår till i trappans första steg.

Läs också Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Beslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.