Partillebos nya vd varnar för bostadsbubbla
Varför tror du att du kommer att bli en bra vd?
– Jag kan förena två områden som Partillebo genomsyras av: affärsmässighet och samhällsnytta. Jag var även verksam i fastighetsbranschen under en djup lågkonjunktur. Jag började på Poseidon i december 1989, strax innan den svenska bostadsbubblan. Det är bra att ha med sig den erfarenheten.
Ser du några likheter mellan dagens situation och läget innan nittiotalskrisen inleddes?
– Ja, flera tecken. Priserna på bostadsrätter och villor har börjat falla, vi noterar att flera byggbolag funderar på om de ska fullfölja de projekt de påbörjat. Och aktiekurserna för bygg- och fastighetsbolag har vikt nedåt. Ingen vet förstås säkert, men vi kommer förr eller senare hamna i en lågkonjunktur.
Hur skulle en lågkonjunktur påverka Partillebo? Folk måste ju fortfarande bo någonstans?
– Så tänkte många även innan nittiotalskrisen, ”hyresfastigheter är hur säkert som helst”. Men en bit in på 90-talet stod upp emot 10 % av Poseidons hyreslägenheter tomma. Över tid innebär det ett märkbart inkomstbortfall för ett fastighetsbolag.
– Om arbetslösheten ökar påverkas inte minst unga vuxna som kanske flyttar hem till sina föräldrar igen, och människor bor tillsammans för att dela på hyreskostnaderna. Det gör att det blir svårare att få alla lägenheter uthyrda.
Hur påverkar de här riskerna Partillebos agerande?
– Partillebo står väl rustade inför en lågkonjunktur. Att vi har så god soliditet (39 %, red. anm.) gör att vi inte är så konjunkturkänsliga. Vi anpassar oss men kan ändå fullfölja de projekt vi har på gång.
– Å andra sidan vänder vanligtvis byggkostnaderna nedåt i en lågkonjunktur. Har man god ekonomi är det smart att bygga i ett sådant läge.
Din företrädare Pär Linder hade den högsta vd-lönen av alla kommunala bostadsbolag i Västsverige, en bra bit över 120 000 kronor i månaden. Du går in på 95 000 kronor i månaden. Varför får du lägre lön?
– Det här är mitt första vd-uppdrag. Då hade det känts lite övermaga att gå in på samma lön som Pär haft, efter mer än 25 års erfarenhet som vd. Min månadslön blir 119 000 kronor från 2018. Orsaken är att jag även kommer att bli vd för kommunens energibolag.
De senaste åren har Partillebo sålt ut en del av sina lägenheter varje år. Kommer den modellen att fortsätta?
– Vi har ett ägardirektiv från kommunen som säger att vi sträva efter blandade boendeformer i alla kommunens stadsdelar. Det innebär att vi har ombildat hyresrätter till bostadsrätter och äganderätter. Nu utvärderar vi resultatet innan fler ombildningar sker. Ägardirektivet ligger fast. Totalt blir det ett nollsummespel för samtidigt bygger vi hyresrätter också.
Hyresnivån är ju ofta det centrala för hyresgästen. Vill du passa på och göra några förhandlingsutspel i Hem & Hyra?
– Just nu lever vi i en lågräntemiljö. Så länge vi gör det kommer troligtvis inte hyrorna kunna öka i någon större utsträckning. Då blir det extra viktigt att ha koll på företagets kostnader. Och jag tycker varken att Partillebo eller andra välskötta hyresvärdar ska straffas för att de har en god ekonomi. Omvänt gynnar det i slutändan de vi är till för, det vill säga våra hyresgäster.
Intervjun med Katarina Elfverson gjordes i december 2017.
Ålder: 55 år.
Bor: I centrala Göteborg.
Familj: Man och barn.
Fritidsintressen: Byggnadsvård och att resa! Äger ett gammalt hus i skärgården som jag tillsammans med min man renoverar varsamt.
Har gjort tidigare: Ansvarade fram till nyligen för Göteborg kommuns friskvårdsanläggningar på Idrotts- och föreningsförvaltningen. Tidigare har jag också jobbat inom energi- och telekomsektorn. På 90-talet arbetade jag som marknadschef på bostadsbolaget Poseidon i sju år.