Annons

Patrik, 31, krävs på tusenlappar av hyresvärden – så undviker du en dyr flyttnota

Simrishamn Patrik Johansson trodde att han skulle betala för en borttappad nyckel. Men tre månader efter att han flyttat ut kom en faktura från hyresvärden på 8 500 kronor. "Skandalöst. Det handlar om normalt slitage som värden tycker att jag ska stå för", säger han om värdens flyttnota.
Hyresgästen Patrik Johansson krävdes på en dyr flyttnota av hyresvärden. Nu vill han inte betala.
Hyresvärden kräver Patrik Johansson på en flyttnota på 8 500 kronor.

När Patrik Johansson flyttade ut från tvårummaren i den lilla byn Sankt Olof på Österlen i Skåne var han beredd att betala för en borttappad nyckel. Han anade att han också skulle tvingas stå för hyresvärdens byte av hela låscylindern. Det var trots allt han som hade slarvat bort lägenhetsnyckeln. Men i stället kom en faktura med en lång lista på skador som hyresvärden ville ha ersättning för. Flyttnotan var på totalt 8 500 kronor.

– Det är både snålt och skandalöst. Jag köper att jag får stå för en bortslarvad nyckel men resten? Jag har bott i flera lägenheter tidigare och aldrig varit med om något liknande, säger Patrik Johansson.

Läs ocksåDomen: de slipper betala för skador i sliten lägenhet

Hyresvärden vill att han ska stå för bland annat ommålning, nytt laminatgolv, nytt filter i köksfläkten, städning och byte av kylskåpshandtag.

Patrik har bestridit fakturan.

– Jag tycker det är fult gjort av hyresvärden. Jag tänker inte betala hela fakturan. 8 500 kronor går jag inte med på, säger Patrik Johansson.

Läs ocksåSå gör du om du får en felaktig faktura från värdenEn tudelad bild. Den till vänster föreställer en vänsterhand där bara tummen, med en rödmålad nagel, syns. Handen håller i ett tomt vitt papper där det står Inkasso högst upp. Den till höger är en porträttbild på en man med mörkt kort hår, kort svart skäggväxt och mustasch. Mörka ögonbryn. Han tittar in i kameran och ler svagt. Han har en gråblå tröja med snibbar, lätt uppknäppt i halsen. Bakgrunden är varmt gul.

Har du inget eget ansvar för de skador som uppstått?

Annons

– Jag menar att det är normalt slitage och inte rör sig om några skador. Jag har bott i lägenheten i fyra år, säger Patrik Johansson.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Läs ocksåMissarna i flyttstädningen stod Sara dyrt: ”Visste inte ens att man kunde dela fönstren”En tudelad bild. Den till vänster föreställer en hand i en grå handske som torkar av en spis med en turkos trasa. Den till höger är en bild på en faktura från Uppsalahem, med namn och lägenhetsnummer etc är överstukna med svart tuschpenna.

Värden: ”Vi är generellt rätt snälla”

Men den privata hyresvärden står fast vid sitt krav.

– I Patriks fall hade en kontorsstol rivit upp golvet och då var vi tvungna att byta hela laminatgolvet. Jag vet att han tycker att en del av det vi fakturerat är orättvist men vi har redan gett honom rabatt, säger Karl-Anders Andersson, på G och KA Fastigheter.

– Ingen tycker det är skoj att få en flyttfaktura. Men när man flyttar måste man fundera på om man skulle kunna flytta in i en lägenhet med de skadorna man lämnar efter sig. De flesta skulle svara nej på den frågan. Sen är det fråga om en bedömning men vi är generellt rätt snälla. Men det är en djungel att vandra genom att bedöma vad som är en skada och vad som är normalt slitage, fortsätter Karl-Anders Andersson.

Flyttnota vanligt krav från hyresvärdarna

Patrik Johansson är långt ifrån ensam. Just krav i samband med utflyttning är ett av de vanligaste ärendena hos Hyresgästföreningen.

Annons
Jakob Holmesson, jurist på Hyresgästföreningen, utanför kontoret i centrala Malmö. Han vet hur man undviker en dyr flyttnota.
Jakob Holmesson, jurist på Hyresgästföreningen.

– Det är väldigt vanligt. Ofta är det slitage av golv, rökskador eller vitvaror som det gäller. Repig spishäll är också en sak som återkommer, säger Jakob Holmesson, jurist på Hyresgästföreningen.

Men var går gränsen mellan normalt slitage och en skada som hyresgästen ska betala?

– Ja, det är inte helt klart. Det är en bedömning som man får göra i den enskilda fallet. Spikhål kan till exempel vara okej, men inte större borrhål. Golv slits ju med tiden men har man haft en stol utan tassar som har repat golvet kanske det inte är att betrakta som normalt. Det är enklare för hyresvärden att driva den här typen av ärenden i nybyggnation där det inte bott någon annan i lägenheten innan, säger Jakob Holmesson.

Klicka här för att se en kort film om vad du ska tänka på när du flyttar.

Fakta: Så undviker du en dyr flyttnota - juristens bästa tips!
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen i Malmö. Hon tipsar om hur man undviker dyra flyttkrav från hyresvärden.
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen, tipsar om hur man undviker en dyr flyttnota.

När du flyttar in:

  • Kontrollera att besiktningsprotokollet efter den förra hyresgästen stämmer.
  • Om besiktningsprotokollet inte stämmer vid inflyttningen så ska man meddela hyresvärden, helst via mejl.
  • Ta bilder eller filma lägenheten.

Under tiden du bor i lägenheten:

  • Vårda din lägenhet väl.
  • Att vårda lägenheten innebär bland annat att den ska städas regelbundet.
  • Ha gärna en sänggavel för att undvika fettfläckar på väggen.
  • Sätt skydd på stols- och bordsben.
  • Spikhål i normal omfattning räknas som normalt slitage.
  • Gör en felanmälan till hyresvärden så fort det uppstår en skada eller något går sönder.
  • Håll reda på alla dina lägenhetsnycklar. Du ska lämna tillbaka samma antal som du kvitterade ut när du flyttade in.

När du flyttar ut:

  • Flyttstäda ordentligt.
  • Borr- och skruvhål ska spacklas igen (snyggt).
  • Fotografera eller filma lägenheten.
  • Skriv inte under besiktningsprotokollet om du inte tycker att det stämmer. Skriver du under har du medgett att du är skadeståndsskyldig även om det inte står några summor i protokollet.
  • Skriver du inte under besiktningsprotokollet kan värden vända sig till domstol men då är det värden som måste bevisa att skadorna uppkommit under hyrestiden och också att skadorna motsvarar den summa man krävt.
  • Hamnar du i tvist med din hyresvärd och är medlem – vänd dig till Hyresgästföreningen.
Läs också Larmade om att hissen stannat – kan tvingas betala 80 000 kronor Flyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.