Pay it forward har förmedlat 58 lägenheter
En bil med släp rullar fram till det rödrappade hyreshuset i Uddevalla. Det är teamet från Pay it forward som kommer för att inreda en lägenhet.
– Vi hämtar möblerna i vårt lager på Kasens industriområde. Där förvarar vi allt skrymmande som folk har skänkt, säger Marielle Peterson och börjar lasta ur kärran.
Sängar, bord, stolar samt lådor med kastruller, tallrikar och glas. Ett helt litet bohag flyttas in i lägenheten.
Av säkerhetsskäl kan familjen, som ska flytta in, inte vara med i tidningen med namn och bild. Hotet som fick dem att fly hemlandet hänger fortfarande över dem och deras identitet måste skyddas.
– Det går inte att beskriva vad det betyder att få ett hem. Känslan inombords är så varm, säger pappan.
En mjuk matta rullas ut på vardagsrumsgolvet. I köket hörs skrammel från bestick och porslin. Wasim Rumih, klädbutiksägare från Damaskus, fick själv hjälp med lägenhet av Pay it forward. Nu vill han hjälpa andra.
– Det är bland annat så nätverket växer. Människor som fått stöd vill ge något tillbaka, säger Wasim.
Pay it forward startades i Uddevalla men finns i dag i åtta städer. Nätverket fungerar som en länk mellan de som har för mycket och de, som för tillfället, inte har tillräckligt.
– Vi tar emot avlagda kläder, leksaker, möbler och husgeråd. Sedan förmedlar vi detta vidare till personer i närområdet med specifika behov, säger Anas Rmih, läkare i Uddevalla.
De som får hjälp kan vara ensamstående föräldrar, pensionärer, asylsökande eller bostadslösa. Arbetet sker ideellt. Men förmedlingen av artiklar är bara en del av allt nätverket gör.
– Vi lägger även mycket tid på att leta bostäder till personer som står utan. Den breda målgrupp som socialen inte har i uppdrag att hjälpa.
– Under de snart två år som vi varit i gång har vi, genom att ringa och åter ringa till privata värdar, förmedlat 58 lägenheter i Uddevalla med omnejd. Och varje vecka möblerar vi och inreder tre till fyra lägenheter, säger Marielle.
I en annan del av huset bor makarna Ahmed Alshahwan och Hadeel Ftrami med barnen Alaa, Aya och Sami. När Hem & Hyra ringer på har Hadeel just förberett en bricka med ångande arabiskt kaffe.
– Kom in, kom in, säger Ahmed och bjuder oss till bords.
Familjen kommer från Syrien och kan tacka Pay it forward för både hem och möblemang.
– Att få lägenhet i Sverige är svårt. Särskilt om du har ett utländskt namn och saknar referenser. Men nätverket hjälpte oss, säger Ahmed, som är jurist och själv är aktiv i nätverket. Bland annat genom rådgivning till nyanlända som placerats på asylboenden.
Tvårummaren är trivsamt inredd. I sovrummet står en rödmålad våningssäng och på bröstpanelens kant har döttrarna fäst färgglada teckningar där figurerna står omnämnda på både arabiska och svenska.
– Ett bra sätt att lära sig språket, konstaterar Alaa.
Det skymmer utanför fönstren. Teamet som inrett lägenheten intill börjar bli klara för avfärd. Släpkärran, som den lokala uthyraren ”Molle” lånar ut gratis, ska lämnas tillbaka.
– Det är så fantastiskt med alla krafter som sluter upp och bidrar. Utan dem skulle vi stå oss slätt, säger Marielle och hoppar in i bilen.