Annons

”PCB-historien hänger som ett svart moln över Gotlandshem”

Gotland Kravet på sanering av miljögiftet PCB ligger bakom att Hyresgästföreningen går med på att Gotlandshem får höja hyrorna mer än privata värdar på ön nästa år.

Hyresgästföreningens förhandlare Lars Arvidsson beskriver att hyresförhandlingarna med Gotlandshem gått ovanligt kärvt i år.

– Om man jämför med andra hyresvädar så sticker de ju ut riktigt ordentligt. Jag fick en chock när de begärde en höjning på 4,5 procent, säger han.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Lars Arvidsson tror att nivån som parterna till sist kom överens om, 2,6 procents höjning nästa år, också kommer att sticka ut när det är dags att summera hyresförhandlingarna runt om i landet.

Förhandlingarna med flera privata värdar på Gotland är klara och där blir höjningarna lägre. Högst bland de privata ligger hittills Leif Pettersson Fastigheter, med två procent, en nivå som Hyresgästföreningen gick med på eftersom en stor del av tillskottet ska gå till underhåll. Via Nova Fastigheter, som är en annan större privatvärd med Gotlandsmått mätt, höjer i snitt 1,5 procent.

Att Hyresgästföreningen till sist accepterade att Gotlandshem får höja mer än så, har framför allt att göra med kravet på PCB-sanering i kvarteret Stäven, enligt Lars Arvidsson.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att länsstyrelsen beviljat bolaget dispens med saneringen. Men det innebär i praktiken bara en senareläggning, inte att Gotlandshem slipper kostnaderna. Att få bort fogmassa som innehåller PCB beräknas gå på cirka 16 miljoner kronor. Men troligen behöver även marken runt husen saneras.

Annons

– Det är ingen som riktigt vet var det slutar, men 40-60 miljoner kronor är siffror som det har bollats med, säger Lars Arvidsson.

Han gör bedömningen att bolaget behöver avsätta mellan sex och sju miljoner kronor per år fram till dess att saneringen ska göras, för att ha råd. Därför påverkas hyrorna redan nästa år.

Läs ocksåBarbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta"

– PCB-historien hänger som ett svart moln över Gotlandshem. Det finns ingen försäkring som täcker sådant här. Man kan ju ha synpunkter på vem som ska betala, men i slutänden är det hyresgästerna som sitter med Svarte Petter.

Gotlandshem har också ett inre underhåll som släpar efter och gör att hyresgästerna tvingas vänta längre än hos många andra hyresvärdar på att få sina lägenheter renoverade.

Bolagets vd Staffan Thurgren konstaterar att det kan bli underhållet som drabbas när hyreshöjningen nu blir lägre än den begärda.

Annons

– Så säger de varje år, men de senaste åren har man faktiskt lagt mer pengar på underhåll än man budgeterat för, säger Lars Arvidsson.

Att det för första gången i Gotlandshems historia har tecknats en tvåårsuppgörelse, som innebär att det redan nu står klart att höjningen 2014 blir två procent, tycker han är positivt både för bolaget och för hyresgästerna.

– Hyresgästerna får lite mer långsiktighet i den egna ekonomin och vet redan nu vad de ska betala i hyra i två år framåt. Samtidigt som de upphandlingar som företaget gör på underhållssidan blir mer fördelaktiga och innebär att Gotlandshem kan få mer för pengarna, säger han.

Läs mer om hyreshöjningen här:
Gotlandshems hyror klara – för två år framåt

Läs också Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.