Lycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: ”Grogrund för huliganer”
I de kommuner i Norrland där nya gröna industrier ska byggas är det kraftig bostadsbrist. Kötiderna för lägenheter är ofta tio år eller mer. Samtidigt är det ett skriande behov av tillfälliga bostäder till de som ska bygga industrierna. Hem & Hyras undersökning visar att omkring 8 000 tillfälliga bostäder behövs i de aktuella kommunerna. Det lockar fram pengasökare, som i Skellefteå där hyresgästen Gustav Jacobson helt plötsligt fick en hyreshöjning på drygt 4 500 kronor för sin lägenhet han hyrde i andra hand.
– Först var det svårt att ta in. Men sedan satte det sig och det var en jättechock. Det hade självklart inte fungerat att bo kvar då. Jag hade utan tvekan varit tvungen att flytta, säger Gustav Jacobson.
– Jag kontaktade Hyresgästföreningen för att få hjälp och en jurist tittade närmare på det. Det var tur att jag gjorde det.
Ockerhyror är vanliga
Han fick hjälp och det visade sig att hyresvärden var den som hyrde ut i andrahand, vilket i realiteten innebar att han hade ett förstahandskontrakt. Det innebar att allt backade, inklusive hyreskravet.
– Det är ett exempel på hur det kan se ut i Skellefteå nu när det är akut bostadsbrist. Samma sak kommer säkert hända också kring industrisatsningarna i Norrbotten, säger Niclas Sundell, chefsjurist vid Hyresgästföreningen region Norrland.
Han berättar om andra situationer som uppstått på grund av bostadsbristen. Exempelvis barackboenden för Northvoltbyggare. Nio kvadratmeter boyta, gemensamt kök och gemensamma toaletter och duschar, den som hyr får betala 6 000 kronor i månaden. Det ryktas, vilket Hem & Hyra inte kunnat bekräfta, att arbetare som bygger batterifabriken Northvolt i Skellefteå bor i källare i hyresfastigheter. Andra- eller tredjehandskontrakt med ockerhyror är vanliga.
– Det är ett rent fulspel av värdar och andra som är ute efter snabba pengar. De som behöver tillfälliga boenden tvingas bo med skyhöga hyror och de som letar efter permanentboende får leta i flera år, anser Niclas Sundell
Det stora problemet är inte att det inte byggs bostäder. I Skellefteå, Boden, Gällivare och Luleå färdigställs tusentals bostäder. Men det rör sig om permanentboenden för de som ska jobba i de nya industrierna och för att minska den nuvarande bostadsbristen.
– Det byggs 5 000 bostäder de närmaste tre åren. Men när det gäller bostäderna för de som bara är här tillfälligt var vi inte tillräckligt förberedda. Vi skulle ha jobbat med bostadsfrågan för byggare från början. Vi var allt för sena på bollen, säger Skellefteås kommunalråd Lorents Burman självkritiskt men skärper snabbt tonen.
– Det har gett en grogrund till huliganer som försöker tjäna pengar på desperata bostadssökande.
Situationen oroar
Han är orolig över situationen. Framför allt eftersom Skellefteå kommun inte har insyn överallt. Dessutom är den som har lyckats hitta en bostad, rädd om den och undviker att offentliggöra saker som inte är okej.
– Är det brist på vissa typer av bostäder skapas en marknad som inte är sund. Jag har hört talas om många fall med rena ockerhyror och rykten om uthyrningar av ytor som inte är bostäder. Men vi kan inte leta, vi måste få konkreta uppgifter. Problemet är alltså att den som lyckats hitta någonstans att bo, inte säger något, säger Lorents Burman.
– Jag hoppas att misstagen vi gjort kan lära våra vänner i andra kommuner, som står inför liknade utmaningar, kan lära sig av våra felsteg.
Har lärt av Skellefteå
I Boden behövs minst 3 000 tillfälliga bostäder när H2 Green Steel ska byggas. Samtidigt är det bostadsbrist Där hoppas kommunalrådet Claes Nordmark att situationen ska lösas på ett bra sätt.
– Vi har skrivit avtal med H2 Green Steel som rör byggande av tillfälliga bostäder för de som ska bygga stålverket. Vi har sett vad som hände i Skellefteå och gör allt för att undvika samma situation, säger han.
Avtalet säger till exempel att de 3 000 byggarbostäderna inte får placeras på samma plats, boendena ska spridas ut i kommunen. Polis och väktare ska få röra sig i områdena utan förvarning. Bostäderna måste bli klara innan bygget inleds. För att undvika problem har Boden utvecklat sina kontakter med Skellefteå.
– Dialogen med Skellefteå har varit till stor hjälp. Det har gett oss en bild av vad som kan gå fel, säger Claes Nordmark.
– Förhoppningen är att vi är förberedda och ska slippa problem.