Annons

Pensionär med knark i frysen kan bo kvar – vräkningsbeslutet rivs upp

Burlöv Knark för miljoner hittades i lägenheten. Kvinnan med hyreskontraktet dömdes för grovt narkotikabrott och riskerade hemlöshet. Men vad som hänt räcker inte för att tvinga henne att flytta, enligt en dom i Svea hovrätt.
Amfetamin i frysen
Foto: Polisen/Gry Ellebjerg

Polisens spaning mot en knarkliga ledde till en lägenhet i ett hyreshus i Burlövs kommun. I frysen och i en garderob fanns 24 kilo amfetamin till ett värde av runt fem miljoner kronor. Tingsrätten dömde senare fler personer till fängelse.

Som ett efterspel blev kvinnan med hyreskontraktet, en tidigare ostraffad 76-årig pensionär, uppsagd. Ett beslut som hyresnämnden i Malmö senare bekräftade. Nu river Svea hovrätt upp hotet om vräkning, efter att pensionären överklagat.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Pensionär strid mot bostadsbolag

Inför den nya bedömningen pekade kvinnan på att narkotikan bara fanns en kort period i lägenheten och att hon inte känt till allt som pågått. Vidare att föremål kopplade till hanteringen låg i skåp som hon, med tanke på sin längd, inte kunnat se. Och att narkotika legat i utrymmen som hon inte använt.

Annons

”Hon har aldrig tidigare varit inblandad i något brottsligt överhuvudtaget. [Namn] är inte, och har aldrig varit, medlem i något kriminellt nätverk”, skrev ombudet i överklagandet. Man lyfte även hyresgästens höga ålder och utsatta situation som en förmildrande omständighet inför hotet om hemlöshet.

Pensionär i Burlöv dömdes för grovt narkotikabrott
Burlövs kommun

Burlövs bostäder å sin sida fortsatte att peka på systematisk användning av lägenheten för att begå brott och på kopplingar till kriminella nätverk. Värden hänvisade till ny lagstiftning som ska göra det lättare att kasta ut kriminella hyresgäster som sprider otrygghet i ett område. Grannar har hört av sig och varit oroliga, menade Burlövs bostäder: ”Människor har rätt att känna sig trygga i sina hem och en hyresvärd ska inte behöva tolerera att dess fastighet används som medel eller redskap för brottslig verksamhet”.

Hovrätten låter pensionären bo kvar

Men enligt den nya domen kan alltså kvinnan bo kvar. Hovrätten anser inte att lägenheten använts ”helt eller delvis” för brottslighet. Dessutom att kvinnan bara kan ses ansvarig för brottslighet under en dags tid. Enligt hovrätten har pensionären inte misskött sig så pass mycket att hon inte kan bo kvar som hyresgäst. Det är inte möjligt att överklaga domen.

Annons

Fallet är ett av flera på senare tid i Malmö där förvaring av narkotika i hyresrätter resulterat i uppsägningar.

Fakta: Uppsägning – så funkar det

Hyreslagen styr hyran

En hyresgäst som blir uppsagd av sin hyresvärd har två alternativ. Personen kan antingen välja att följa beslutet och börja packa, eller att säga nej.

Om personen insisterar på att bo kvar kan fastighetsägaren ansöka till någon av landets åtta hyresnämnder för att få uppsägningen godkänd. En hyresgäst kan på egen hand driva sitt fall eller ta hjälp av en jurist. Medlemmar i Hyresgästföreningen kan få hjälp av föreningens jurister.

Om nämnden i sitt beslut väljer att gå på värdens linje, och ger grönt ljus för vräkningen, kan hyresgästen i de flesta fall överklaga till Svea hovrätt.

Läs också Falska hyresgäster kastas ut och riskerar fängelse – knark till köpare i hela landet skickades från lägenhet i Malmö Köttbullar med spik - granne tvingas flytta efter hot mot hund Hundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot" Hotas av vräkning efter upprepade attacker - grannar blev misshandlade: ”Jag förväntade mig döden” Experternas tips - så kan du göra om grannen drabbas av psykisk ohälsa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.