Pensionären Jonnys garageavgift höjdes med 68 procent: ”Jag fick en chock”
Solen skiner, men det blåser kalla vindar på Örnens väg 58 i Haninge. Jonny Lidström, 70 år, hyresgäst och hustomte i området är arg.
Han visar upp skälet till ilskan, en garageplats i en gallerbur, som värden höjt hyran för rejält från första januari.
Tidigare betalade han 478 kronor i månaden, men nu är kostnaden 800 kronor, 68 procent högre.
– Jag har bott hos Haninge Bostäder i 47 år och det här är så dåligt. De kunde väl delat upp höjningen på flera år, säger Jonny Lidström.
Det var förra sommaren som bostadsbolaget gick ut med ett besked om de skulle marknadsanpassa parkeringsavgifterna, vilket betydde en rejäl höjning för Jonny Lidström och de andra som hyr en bilplats av hyresvärden.
– Både jag och frun fick en chock när vi såg hur mycket de skulle höja. Det är mycket pengar för en pensionär och det finns de som har sämre ställt än mig och drabbas ännu hårdare, säger han.
Vi går in och slår oss ner vid några stolar och ett bord i en lokal som är områdets bastu, som Jonny Lidström håller ordning på när han inte ansvarar för att sätta upp och ta ner områdets flagga.
Då kommer hyresgästen Kent Johansson förbi och sticker in huvudet.
– Höjningen är ingen höjdare, det är konstigt att de höjer så mycket på en gång, de borde höjt i omgångar, säger han innan han stänger dörren och går hem.
För Jonny Lidström svider höjningen lite extra. Han flyttade från Jordbro till Handen när de rev hans förra två varmgarage som han betalade 800 kronor för tillsammans.
– Idag betalar jag lika mycket för ett kallgarage som jag betalade för två varmgarage tidigare. Jag har svårt att smälta det, säger han och tillägger att flera stycken har sagt upp sina parkeringsplatser efter höjningen.
Det är en lag från 2011 som ställer till det för Jonny Lidström och andra hyresgäster som hyr en bilplats. Den tio år gamla allbolagen säger att kommunala bostadsbolag ska drivas enligt affärsmässiga principer.
I Haninge Bostäders fall innebär det en rejäl höjning av avgiften för parkeringsplatser och garage.
Anders Gillberg, vd i bolaget, har full förståelse för att det svider rejält att få en höjning med flera hundra kronor i månaden.
– Det är klart som sjutton att vi förstår att det slår mot människors privatekonomi men vi måste marknadsanpassa avgifterna för att driva företaget enligt affärsmässiga principer som allbolagen kräver, säger han.
Hur kom ni fram till att höjningen behövde vara så här hög?
– Vi har jämfört med vad det kostar i övriga kommunen och då ligger det på de här nivåerna, säger han.
Han berättar att avgifterna har höjts olika mycket beroende på vad det är för parkeringsplats. Som exempel har kostnaden för en parkeringsplats utomhus med motorvärmare höjts från 369 kronor i månaden till 500 kronor. Högst höjning har Jonny Lidström och de andra som hyr en parkeringsplats i en låsbar gallerbur med motorvärmare fått, en höjning från 478 kronor till 800 kronor i månaden.
Anders Gillberg håller med de hyresgäster som menar att bolaget borde ha höjt avgiften under flera år i stället för en rejäl höjning på en gång.
– Det har varit dumt att vi inte har höjt lite varje år för att ligga marknadsmässigt, då hade vi sluppit höja så mycket på en gång. Men jag har inget bra svar på varför vi inte har höjt tidigare, säger han.
Har höjningen lett till att hyresgäster har sagt upp sina parkeringsplatser?
– I samband med informationen om hyresjusteringen sades tre platser upp på örnens väg. Av 216 parkeringsplatser på Örnens väg är 52 uppsagda eller lediga i nuläget men vi hade lediga platser även innan hyreshöjningen, säger han.
Totalt har bolaget skickat ut 1 387 brev till hyresgästerna om att parkeringsavgiften ska höjas, av dessa sade 57 hyresgäster upp sina platser.
Jonny Lidström har ett sista budskap till Haninge Bostäder.
– De borde ta åt sig av det här och inte höja parkeringsavgiften på tre år som kompensation. Sedan borde de städa parkeringsområdet bättre också, säger han.
Men enligt Anders Gillberg måste bolaget höja hyran några procent varje år för att inte hamna i en liknande situation igen och inte ha marknadsmässiga avgifter och behöva höja rejält igen.
– Men kritiken mot städningen får jag ta till mig och kolla upp, det kände jag inte till, säger han.