Pensionärer blir av med sin lokal: ”För många ensamma är det en viktig mötesplats”
Han berättar att huset på Åkerbyvägen byggdes 1983 och består av 112 lägenheter.
Till att börja med ägdes det av Täby kommun, men såldes 2010 till Akelius Fastigheter och häromåret vidare till Heimstaden i vars styrelsen den tidigare Täbybon och statsministern Fredrik Reinfeldt (M) sitter.
I bottenvåningen finns det ett kök och ett ”bibliotek” som de boende avgiftsfritt använder som gemensamhetslokal.
– Och så har det varit sedan starten. I samband med att huset såldes till Akelius Fastigheter fick vi besked om av att vi även i fortsättningen skulle få disponera lokalerna utan kostnad, säger Georges Barré.
Mikael Mattinson, som nyligen flyttat in i huset tillsammans med sin hustru, berättar:
– Varje dag – 365 dagar om året – klockan 14 är det eftermiddagsfika till självkostnadspris. En del boende träffas även på kvällarna i lokalerna för att tillsammans titta på tv och prata. Svenska kyrkan och ett par föreningar har emellanåt verksamhet här.
Viktig mötesplats för ensamma
En stor del av de boende i huset är ensamstående.
– Ensamhet är ett stort problem i samhället, inte minst bland äldre, och något som vi försöker bekämpa. Helgerna är värst. Många som bor här har inte några anhöriga, eller så bor de långt bort.
Det gör gemenskapen här extra viktig, säger Georges Barré.
– Vi försöker också ha lite koll på varandra. Är det någon som brukar komma ner och fika men som plötsligt inte gör det, kollar vi så att det inte har hänt något. Det innebär en trygghet.
Kommunen stoppar betalningen
I höstas meddelade Täby kommun brevledes att man inte längre vill betala hyra till Heimstaden för gemensamhetslokalerna, vilket man har gjort under senare år.
– Vid årsskiftet slutar man betala och då kommer vi inte längre kunna använda lokalerna som därefter förmodligen kommer att stå tomma säger Mikael Mattinson.
Kan ni inte själva betala hyra för lokalerna genom ett extra påslag på lägenhetshyran?
– Det handlar om 212 000 kronor per år. Många av de som bor här är äldre kvinnor som har varit hemmafruar, tagit hand om barnen och har mycket låga pensioner. De har helt enkelt inte råd.
Alldeles i närheten, på andra sidan gatan, ligger det ett seniorcenter.
Kan ni inte gå dit?
– En del går redan dit, medan andra inte orkar eller har svårt att göra det. Det är dessutom inte samma sak som här.
Har bildat ”Goda grannar”
Georges Barré berättar att de boende har bildat föreningen ”Goda Grannar” som arbetar för att de boende ska få nyttja sin gemensamhetslokal på samma villkor som tidigare.
– Antalet medlemmar ökar för varje dag.
– Täby är en rik kommun som har råd att ordna detta. Dessutom är även vi kommuninvånare vilket man borde ta hänsyn till. Att blir äldre är något naturligt.
Enligt Erik Andersson (m), kommunstyrelsens ordförande i Täby, kan kommunen inte betala för gemensamhetslokaler som ingen annan än de boende i en fastighet använder sig av.
– Vi måste likställa alla kommunmedborgare. Ingen annanstans går kommunen in och betalar hyran för gemensamhetslokaler på det sättet. Det ligger dessutom ett seniorcenter bara hundra meter därifrån.
– Frågan är dock inte helt avgjord. Vi håller på att diskutera om vi kan göra en variant som ännu inte är klar och som jag därför inte kan gå in på.
”Borde gå att hitta en lösning”
Sedan valet 2022 styrs Täby av en allians bestående av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.
Hans Ahlgren (L), 1:e vice ordförande kommunstyrelsen, säger att det borde gå att hitta en lösning som gör att medlemmarna ”Goda Grannar” kan använda lokalerna även efter årsskiftet.
– Det kan kanske ske genom att Heimstaden eller kommunen går in eller via stöd från Allmänna arvsfonden. Det är viktigt att undvika ensamhet bland de boende.