Pensionärer sägs upp efter 30 år: ”Bedrövligt – så här behandlar man inte folk”
Det står tre sorters kakor på bordet och blomsterservisen är framdukad. Vi befinner oss i ett ljusblått parhus i Kareby, Kungälv kommun. På köksbordet ligger ett rekommenderat brev från hyresvärden Fastinvest AB, med en uppsägning av hyreskontraktet och en uppmaning att flytta inom tre månader – eller ”snarast möjligt”.
– Det var en chock. Hur kan man vara så fräck? Vi har inte haft ett klagomål på 30 år och har alltid betalat vår hyra varje månad den 25:e, säger Lillemor Månsson.
– Jag trodde hjärtat nästan skulle stanna när jag läste brevet, säger Jarl Månsson som överlevt 10 hjärtinfarkter. Under hans bröstkorg sitter en maskin som är kopplad till ett larm i huset, som varnar om han behöver akut vård. De båda närmar sig 80 år och ser inte hur de ska kunna ge sig ut och leta lägenheter.
– Detta är vårt hem, vill de flytta på oss får de bära ut oss, säger Lillemor bestämt medan hon visar runt i parhuset.
Väggarna är prydda av foton på barnbarnen, några av dem bor bara två minuters gångväg från det äldre paret.
– Det handlar inte om ett hyreskontrakt, det handlar om det hem som vi byggt upp för att leva här tills vi dör, säger Jarl Månsson.
Fler drabbade hyresgäster
Grannarna på andra sidan väggen är ledsna över uppsägningen när Hem & Hyra talar med dem, men de orkar inte ställa upp på en intervju.
– De ska flytta, de är yngre och hade tur som hittade något nytt. Jag förstår att de inte vill vara kvar här, säger Lillemor.
En annan hyresgäst som blivit uppsagd är Andy Clement som bor i parhuset bredvid.
– Vi är förkrossade, sedan brevet kom har vi inte alls mått bra. Vi har bott här i 16 år och jag måste kriga för min 12-årige son skull så att han får vara kvar i sin skola och med sina vänner, säger Andy Clement.
Hemma hos Lillemor och Jarl ser man Andys hus tvärs över gräset, men det äldre paret har dragit ner persiennerna.
– Sedan vi fick brevet om uppsägning har det varit mörkt här inne, det är två bröder som sitter i styrelsen för bolaget vi hyr av. Den ena bor där i samma hus som Andy, tvärs över gräsmattan, säger Lillemor och pekar bakom gardinen.
Styrelsesuppleanten och grannen David Sydkull vill dock inte svara på Hem & Hyras frågor.
– Jag har ingenting med fastigheterna att göra, det är Daniel Abelson som är fastighetsägare och Fastinvest så då får ni ringa upp honom, säger David Sydkull.
En snabb koll hos lantmäteriet visar att ägaren till fastigheten – som David Sydkull bor i – är bolaget Fastinvest, som består av en styrelse på två personer: David Sydkull och hans bror Daniel Abelson, som är VD:
– Fastinvest har sagt upp hyresgästerna enligt gällande lag och det är tre månaders uppsägningstid, det står även i deras hyresavtal, säger Daniel Abelson.
Oklar försäljning
Hem & Hyra har fått se uppsägningsbrevet som Fastinvest AB skickat ut till hyresgästerna i de två parhusen, i juni i år. Anledningen till uppsägningen sägs vara att: “villorna har sålts till fyra olika privatpersoner/familjer som kommer bo där själva” och att: “de nya ägarna vill flytta in snarast möjligt”. Offentliga uppgifter hos Lantmäteriet visar dock att det inte registrerats någon ny ägare.
– Jo de har sålts, men en registrering om ägarbyte sker ju först vid tillträdet, säger Daniel Abelson.
Jag är lite förvånad att privatpersoner köper utan att ha varit inne och kollat hur det ser ut?
– De har sett foton hur det ser ut. Det är inte lägenheter, det är två parhusvillor. De ser exakt likadana ut på insidan, med inredning och allting.
Finns det något jag kan få se som styrker att det skett en försäljning?
– Nej det är ingenting som vi lämnar ut. Företagets avtal är det sekretess på.
Kan ni inte bara stryka över namnen på köparna, så det går att se att det skett en försäljning?
– Jo men återkom när hyresgästerna flyttat ut, säger Daniel Abelson.
Samtidigt som Fastinvest hävdar att hyresgästerna ska flytta ut för att parvillorna är sålda till nya ägare – säger VD:n nu att de ska lägga ut de redan sålda fastigheterna till försäljning.
– Vem som helst får lämna bud och köpa. Jag kommer nu att kontakta mäklare. Vi kommer inte vänta med försäljningen, utan jag börjar förbereda redan nu.
Men är det inte redan sålt? Det står det ju i brevet ni skickade ut i juni?
– Jo, men vi kom överens med köparna om att de skulle tillträda 1 oktober, men problemet är att hyresgästerna inte har påbörjat sin flytt, säger Fastinvest VD Daniel Abelson.
Bestrider uppsägningen
De drabbade hyresgästerna bestrider nu uppsägningen och hoppas på en prövning i Hyresnämnden. Till sin hjälp har de Sandra Nogueira, jurist hos Hyresgästföreningen.
Precis som hyresgästerna undrar hon om det skett en legitim försäljning.
– Vi har inte fått se några köpekontrakt eller något som styrker att det faktiskt skett en korrekt försäljning av fastigheterna, oavsett kan man inte bara sälja en fastighet som har befintliga hyresgäster, säger juristen Sandra Nogueira.
– Hyreslagen gäller eftersom hyresvärden driver uthyrning av bostadslägenheter i inom en näringsverksamhet. Det spelar ingen roll om det är parhus eller ”vanliga lägenhetshus”, säger juristen Sandra Nogueira.
Över 23 miljoner i tillgångar
Förutom den påstådda försäljningen, finns ett argument till från företaget Fastinvest AB. I den första meningen i uppsägningsbrevet står det att försäljningen skett: “på grund av den ekonomiska situationen”.
I bolagets senast inlämnande årsredovisningen, för år 2018, framkommer det en förlust – på 512 kronor. Samtidigt finns stabila hyresintäkter på över 1,7 miljoner kronor och tillgångar främst i fastigheter på över 23 miljoner kronor, bland annat en fastighet som rymmer den syrisk-ortodoxa kyrka i Bergsjön.
VD:n Daniel Abelson, tycker dock inte att det är relevant att det finns andra tillgångar i bolaget.
– Jag fick till en bra deal helt enkelt, att sälja i en snabb affär. Och då slår man till, det är ju så man gör, säger Daniel Abelson.
Lillemor och Jarl har bott där i 30 år och nu ska de behöva flytta. Känner du något ansvar för det?
– På vilket sätt då? På vilket plan skulle vi känna något ansvar?
Ja… pensionärer med handikapp som inte längre kan bo kvar i sitt hem?
– Ja när det gäller deras handikapp skulle de ha mycket bättre boendemiljö i ett äldreboende, säger Daniel Abelson.
Men för Lillemor och Jarl Månsson är det som att tiden har stannat sedan de fick brevet om uppsägning. Hyresgästföreningens jurist har informerat dem om att de omfattas av hyreslagen och med detta även det så kallade besittningsskyddet. Det innebär att Lillemor och Jarl har rätt att få frågan prövad och bo kvar tills dess att det är slutligt avgjort, genom ett lagakraftvunnet beslut.
– Oron över att vi kommer förlora vårt älskade hem finns ändå där hela tiden, säger Lillemor Månsson. Varje morgon då vi vaknar och varje kväll när vi ska sova, säger hon medan maken Jarl lägger armen om henne:
– Så här behandlar man inte folk. Vi flyttar inte på oss, det kan dom glömma, säger Jarl Månsson.