Låg pension stoppade drömbyte för Cihans familj – nu får han rätt
Cihan Akgün och hans fru bodde tidigare i en trea på 63 kvadratmeter i Johanneshov med sina tre barn. När de väntade sitt fjärde barn började lägenheten kännas för liten. De har tidigare försökt att byta till något större men det har varit svårt att få igenom.
Men när Cihans frus föräldrar, som bodde i en femma på 123 kvadratmeter i Årsta, ville byta till något mindre så kändes det som en perfekt lösning. Deras hyrevärd godkände bytet.
Men att få igenom bytet var inte helt lätt. Cihans värd Stena Fastigheter sade nej. Kravet för att få byta var en inkomst på minst tre gånger årshyran, i det här fallet drygt 31 900 per månad, vilket Cihans svärföräldrar, som är pensionärer, inte kom upp till.
Fick juridisk hjälp
Då vände sig Cihan Akgün till Hyresgästföreningen Region Stockholm och fick hjälp att driva ärendet i hyresnämnden. Alexander Harder, Cihans juridiska ombud, hävdade att familjen hade beaktansvärda skäl för lägenhetsbytet, då de var i behov av en större bostad eftersom familjen hade vuxit sedan de flyttade in i trean.
– Med det fjärde barnet blev de sex personer i familjen och genom lägenhetsbytet skulle de få nästan dubbelt så stor lägenhet och två extra rum. Det äldre paret som ville byta har tidigare aldrig varit sena med hyran och bytet skulle dessutom innebära att de fick drygt 2 500 kronor lägre hyra, så de skulle få mer pengar att röra sig med, säger Alexander Harder.
Stena Fastigheters juridiska ombud bestred deras begäran om byte under hyresnämndens sammanträde och hänvisade till hyresvärdens regler angående inkomstkrav.
I juni kom beslutet från hyresnämnden, som gav dem rätt att byta. Att barnfamiljen hade beaktansvärda skäl till bytet rådde det inga tvivel om enligt nämnden.
Tillräckligt bra inkomst
När det gäller svärföräldrarnas knappa inkomster i form av pension menar hyresnämnden att deras sammanlagda pension plus rätten till bostadstillägg, är tillräckligt för att inte innebära någon olägenhet för värden.
– Enligt min uppfattning visar beslutet att hyresvärdens interna regler om inkomstkrav inte är avgörande för om hyresnämnden ska lämna tillstånd till ett lägenhetsbyte. I stället är det bytespartens faktiska betalningsförmåga som är avgörande, säger Alexander Harder.
”I stället är det bytespartens faktiska betalningsförmåga som är avgörande”
Hem & Hyra har tidigare skrivit om hur man som hyresgäst kan få rätt till byte trots att värden säger nej.
Cihan Akgün och familjen flyttade in i femrummaren den första juli och har hunnit bli hemmastadda.
– Det känns väldigt bra, barnen är jätteglada över att ha fått egna rum. Jag hoppas att vårt exempel kan visa andra hyresgäster att de inte ska ge upp om de får nej till byte på grund av inkomstkrav, säger Cihan Akgün.
Hyresgästen ska ha beaktansvärda skäl för att få igenom ett byte. De vanligaste beaktansvärda skälen för lägenhetsbyte:
- Väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden, exempelvis önskemål om lägre hyra.
- Ändrade förhållanden på grund av studier eller arbetsplatsens läge.
- Ändrade familjeförhållanden. Om behovet av en större eller mindre lägenhet beror på exempelvis, tillökning i familjen, inledande av nytt förhållande, separation eller dödsfall.
- Väsentligt förbättrad boendestandard. Om du kan få en väsentligt förbättrad bostadsstandard genom bytet kan detta utgöra ett beaktansvärt skäl.
- Om hyresvärden inte går med på lägenhetsbytet, kan hyresgästen vända sig till hyresnämnden och få saken prövad.
Källa: lägenhetsbyte.se