Per fick jobb via bostadsbolaget
Bäckbybon Per Hellström, 57, hade varit arbetslös i tre år när han via arbetsförmedlingen fick kontakt med Jobbpunkt Mimer, det kommunala bostadsbolagets arbetsmarknadssatsning.
Två kurser senare hade han fått sommarjobb på Icas centrallager i Västerås. När sommaren var slut erbjöds han fast jobb som expeditör.
Det känns underbart, helt suveränt! Jag ser det inte bara som att jag plockar varor. Jag ser ju till att varorna hamnar i butiken och hjälper på så sätt folk att underlätta sin vardag, säger han.
Per Hellström flyttade till Västerås för tre år sedan och hade tänkt pendla till jobbet i Stockholm. Men i samma veva blev han uppsagd från jobbet som servicetekniker.
Merparten av Per Hellströms kolleger på lagret är unga, runt 20 år.
– Jag höjer ju medelåldern rejält, men det är bara roligt!
Jobbpunkt Mimer hette från början Jobbpunkt Väst och har fått ut över 600 personer på arbetsmarknaden sedan starten 2005.
– Vi har sex stycken gruppstarter per år med sammanlagt 100 deltagare. Av dem går över 60 procent ut i jobb och ytterligare en del pluggar vidare, säger coachen Camilla Hadarsson. Från början var projektet bara riktat till Mimers hyresgäster, men nu är alla långtidsarbetslösa Västeråsare välkomna.
– Men många av deltagarna bor hos Mimer. Att ha ett jobb att gå till ger inte bara en inkomst utan även en bekräftelse på att vara behövd. En känsla som smittar av sig till hela familjen, säger Camilla Hadarsson.
Hem & Hyras genomgång av kommunala hyresvärdar i Mellansverige, visar att tio är inblandade i olika arbetsmarknadsprojekt. Vanligast är att erbjuda sommarjobb till ungdomar.
– Vi ser att det är något som engagerar bostadsbolagen, framför allt de större som har resurser. Det kan vara svårare för mindre, med begränsad personal, säger Therese Berg på de kommunala bostadsbolagens intresseorganisation, Sabo.
Västerås stad betalar en miljon kronor om året till projektet Jobbpunkt Mimer, medan det kommunala bostadsbolaget Mimer står för cirka 1,5 miljoner kronor per år.