Annons

Pernilla drogs inför rätta för hundralappar med kommunens knivskarpa gräns: “Ingen hittar en sån lägenhet”

Nyheter Din hyra är 300 kronor för hög, du ska ut ur lägenheten inom fyra månader! Det beskedet fick Pernilla Arends av socialen i Malmö. Vår granskning visar att 100-tals hyresgäster pressas på liknande sätt – ofta på orter med flera års bostadskö. Kommunernas knivskarpa beslut grundas ofta på siffror framtagna för helt andra syften.
Pernilla drogs till rätta eftersom hennes hyra var för dyr
Foto: André de Loisted
Pernilla Arends drömmer om att få börja spara pengar igen. Nu får hon inte spara pengar på grund av försörjningsstödet. Hon har ett stort intresse för börsen och vill gärna börja investera pengar igen.

För snart 15 år sedan gick Pernilla Arends in i väggen. Hon var arbetsledare på en restaurang på Kastrups flygplats i Köpenhamn. Arbetet i Danmark gjorde att hon inte hade rätt till svensk sjukersättning och hamnade därför hos socialtjänsten i Malmö.

Hon hamnade på botten och gick från 100 till 0 på kort tid.

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

– Jag har ADHD och man tror att det är orsaken till att jag gick in i väggen. Från att alltid ha varit en tjej som har sminkat mig, duschat morgon och kväll, så blev jag så jävla tråkig. Jag mådde så dåligt att det var ett rent helvete att bara ta sig in i duschen.

Från socialtjänsten fick hon försörjningsstöd och hjälp med hyran.

Men i höstas kom beskedet: Flytta, du bor för dyrt.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

Att socialen inte vill betala hur mycket som helst i ekonomiskt bistånd till hyran är kanske inte så konstigt. Men Hem & Hyras granskning visar att en hård gränsdragning i många kommuner, i kombination med bostadsbrist, gör att folk riskerar att hamna på gatan för några hundringar.

Orsaken stavas “högsta godtagbara bostadskostnad”.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.
Pernilla drogs inför rätta för hundralappar
Varannan helg bor Pernilla Arends barnbarn hos henne. De brukar vara ute och leka, men har också börjat plantera på innergården.

Arbetsmaterialet föremål för rättsprocesser

Försäkringskassan har i sina föreskrifter redogjort för en riksnorm över hjälp till hyra. Hur hög den är beror på var du bor och på hur många barn du har. Beräkningarna bygger på SCB:s siffror för nybyggda lägenheter. Försäkringskassan kallar dem för högsta godtagbara bostadskostnad, och är relativt generösa.

Men Försäkringskassan har även räknat på genomsnittshyran för hyran i gamla lägenheter. Och det är betydligt lägre siffror. Och det är de siffrorna som kommunerna valt att kalla “högsta godtagbara.”

De här siffrorna har egentligen tagits fram som ett arbetsmaterial när Försäkringskassan ska fatta beslut om exempelvis bostadsbidrag.

Men de har nu blivit högaktuella i rättsprocesser där kommuner pressar hyresgäster med ekonomiskt bistånd att på kort tid flytta ut.

Varannan helg bor Pernillas barnbarn hos henne. Det blir trångt i den lilla ettan, men de brukar vara utomhus och leka.

Kopierar Försäkringskassans material

Rent juridiskt ska socialtjänstens handläggare utgå från vad “en låginkomsttagare på orten normalt har råd att kosta på sig” när hen bestämmer skälig bostadskostnad till den som behöver hjälp till hyran. Men socialtjänstlagen säger även att kommunen bör ta hänsyn till hyresnivån på orten.

Annons

Det sistnämnda gör inte kommunerna.

I stället kopierar de Försäkringskassans arbetsmaterial när de bestämmer hur mycket man är beredd att betala för en som får hyran betald av socialen. Och för dem som drabbas kan det vara stenhårt – som för Pernilla.

Det råder enorm bostadsbrist i Sverige. Malmö stad är en av kommunerna där den är som högst.
Det råder enorm bostadsbrist i Sverige. Malmö stad är en av kommunerna där den är som högst.

I höstas bodde hon i en lägenhet på 58 kvadratmeter som hon betalade 6 819 kronor för. 294 kronor över kommunens smärtgräns. Ingen jättesumma kan kanske tyckas. Men för dyrt, enligt handläggaren på socialen. Pernilla skulle ut inom fyra månader, en tidsperiod som kallas rådrum. I genomsnitt har den kommunala kön i Malmö över tre års väntetid.

Beslutet fick enorma konsekvenser för Pernillas psykiska mående:

– Jag fick boka tid på akutpsyk då jag börjat må så dåligt att jag hyperventilerade och blev nervsjuk. Man frågar ju sig, var det värt att sätta en människa under rådrum och få henne så sjuk – för 300 kronor?

Med hjälp av ombud överklagade hon kommunens beslut, men förvaltningsrätten tyckte att Malmö stad gjort en korrekt bedömning.

många anses ha för hög hyra i Malmö
Det är många som anses ha för hög hyra i Malmö.

Drogs inför rätta för hundralappar

Pernilla är inte ensam om att ha dragits till rätten för hundralappar. Hem & Hyras granskning visar att minst var femte dom från det senaste året handlar om en hyressänkning på under tusenlappen – i sex domar har hyrorna till och med varit lägre än kommunernas riktlinjer.

I Huddinge fick en man i 60-årsåldern beslut om rådrum. Han och hans fru bodde tillsammans i en tvårumslägenhet och behövde, på grund av hans kroniska besvär, separata sovrum. Nämnden ville att han skulle sänka sin månadskostnad för hyran, då de ansåg att den var “oskäligt hög”. Det handlade om 127 kronor över kommunens riktlinjer för “högsta godtagbara”. Förvaltningsrätten var däremot av motsatt åsikt och gav mannen rätt till bistånd för hela hyran.

I Trollhättan blev en man nekad ekonomiskt bistånd för hyran som översteg kommunens högsta godtagbara. Hans hyra i Trollhättan var 235 kronor för dyr och med hänvisning till det fick han avslag på sin begäran om ekonomiskt bistånd för sin faktiska hyreskostnad. Han överklagade till förvaltningsrätten, men kommunen fick rätt.

Lista: Läs om några fler som dragits inför rätta för under tusenlappen

Domarna visar att det ofta är sjuka människor som pressas av socialtjänsten. Majoriteten av hyresgästerna tycker att tidskraven för att hitta nytt boende är alldeles för hårda. Utöver det skriver var fler än var tredje person att deras sjukdomsbild gör det svårare för dem att hitta en billigare lägenhet. Inte sällan handlar det om psykisk ohälsa.

högsta godtagbara bostadskostnad
I lägenheten finns ett hål där det är tänkt att sängen ska stå. Men hennes nuvarande säng är lite för bred, och därför använder hon den ytan för förvaring.

Kommunen kritiseras

Domstolarna har reagerat på att kommunerna använder Försäkringskassans arbetsmaterial som skarpt hyrestak.

Annons

I flera av de domar som vi granskat skriver domstolarna att Försäkringskassans föreskrifter inte är “direkt tillämpliga” och att de enbart ska ses som vägledande. Trots det vinner kommunerna nästan alltid över hyresgästerna. Av 209 domar är det enbart i 39 fall som hyresgästen vunnit.

När kommunerna fått backa har de blivit kritiserade för att själva inte ha visat hur de kommit fram till riktlinjerna och hur relevanta de är i förhållande till hyresnivåerna på orten. Men i de 170 fall där domstolarna dömt till kommunernas fördel nämner man inte det överhuvudtaget.

Pernilla drogs till rätta eftersom hennes hyra var för dyr
I fönstret hemma i Malmö har Pernilla Arends precis fått en stickling av en pengaek. ”Det sägs att om man har en sån så har man inte problem med pengar. Och sedan jag fick den har det gått bra för mig med ekonomin,” säger hon.

Bostadsbristen  – ett stort hinder

Domarna vi läst visar att de flesta hyresgäster fått mellan tre och sju månader på sig att hitta ett nytt och billigare boende.

Samtidigt uppger 204 av 290 kommuner att de har bostadsbrist, i senaste Bostadsmarknadsenkäten. De kommunala bostadsköerna har lång kötid. I Stockholm väntar man i snitt nio år på en lägenhet genom Bostadsförmedlingen, medan det i Göteborg i snitt tar 6,4 år. I Malmö tar det drygt tre år.

Kötid var inte det enda som försvårade för Pernilla Arends bostadsletande. Sedan några år tillbaka genomgår hon en skuldsanering som satt stora käppar i hjulet för henne i bostadsletandet. Boplats Syd, Skånes regionala bostadskö, ger nämligen inga lägenheter till personer med pågående skuldsanering.

– Jag fick väldigt klart för mig att jag kunde glömma att få en lägenhet genom dem innan jag var klar med skuldsaneringen. Att sätta ett rådrum på en person som har skulder, som håller på med skuldsanering, är långtidssjukskriven… Jag kunde liksom inte göra så mycket åt min situation, säger hon.

Pernilla drogs till rätta eftersom hennes hyra var för dyr
På Boplats syd finns bara en lägenhet ledig i Malmö när Hem & Hyra besöker Pernilla Arends.

Skralt utbud av lediga lägenheter

Den dag som Hem & Hyra träffar Pernilla är utbudet av lediga lägenheter på Boplats Syd skralt. I hela Skåne finns visserligen 15 enrumslägenheter med lägre hyra än Malmö stads smärtgräns på 6775 kronor, men det skulle gå emot Försäkringskassans norm och beräkning, där en till två vuxna väntas bo i en tvårumslägenhet.

Genomsnittshyran på de lediga tvåorna i Skåne ligger, när vi kikar, på 8 416 kronor. Det är 1 600 kronor dyrare än accepterat. Det finns bara fem tvårumslägenheter i rätt prisklass runt om i hela Skåne tillgängliga. En enda av dem finns inne i Malmö.

Vädjade på Facebook

Så hur gick det då för Pernilla till slut? Vi sitter vid köksbordet i enrumslägenheten i centrala Malmö där hon bor i dag. Den är 34 kvadratmeter och kostar 6 365 kronor i månaden. Varannan helg bor hennes ena barnbarn där också, och det blir trångt. Ändå har Pernilla haft tur.

I oktober var hon desperat och vädjade om hjälp på Facebook. Av en ren slump och tillfällighet råkade hennes gamla hyresvärd se det och kunde erbjuda henne en lägenhet – som blivit uppsagd bara nån timme tidigare.

– Jag är tacksam varje dag men jag tänker på alla andra stackare som inte ser någon ljusning i det här. Som faktiskt blir hemlösa. Är man mitt uppe i det här med försörjningsstöd och skuldsanering så är det totalt omöjligt. Det finns ingen som hittar en sån lägenhet i dag.

Fakta: Några av dem som blivit utan ekonomisk hjälp för hyra

Kvinna, Bjuvs kommun

En kvinna i 40-årsåldern bor tillsammans med sin man och deras två barn i en lägenhet i Bjuvs kommun. Deras hyra på 8145 kronor anses för hög och kommunen menar att det inte skulle vara allt för svårt för henne att hitta en lägenhet med billigare hyra. I Bjuvs kommun är gränsen för “högsta godtagbara bostadskostnad” 7290 kronor för två vuxna med två barn. Förvaltningsrätten i Malmö gav kommunen rätt.

Man, Nordanstigs kommun

En 25-årig man i Nordanstigs kommun sökte ekonomiskt bistånd för hyran om 5 450 kronor, vilket kommunen avslog med 416 kronor. Han hade fördyrat sin hyreskostnad då han har ett barn som bor hos honom varannan vecka som behöver ett eget rum. Mannen menar att socialtjänstens beslut inte är förenligt med barnens bästa och att det bryter mot Barnkonventionen. Förvaltningsrätten i Falun menar att det inte kan anses vara fråga om trångboddhet och mannen har i tidigare lägenheter bott i vardagsrummet, vilket han hade kunnat fortsätta göra. Därför avslog förvaltningsrätten mannens överklagan.

Man, Västervik

En rullstolsburen man i 40-årsåldern fick avslag på sin ansökan om ekonomiskt bidrag för hyran från Västerviks kommun. Hans hyra uppgår till 5451 kronor, vilket är 551 kronor mer än kommunens riktlinjer. Han bor i dag i en tvårumslägenhet, vilket han behöver för att kunna ta sig runt hemma med rullstolen. Han menar att det inte finns billigare bostad för samma yta. Förvaltningsrätten anser att mannen behöver hitta ett billigare boende, och ger kommunen rätt.

Man, Vimmerby

Han bor i en lägenhet som är 500 kronor för dyr. I sitt överklagande till förvaltningsrätten menar han att han är sjukskriven på heltid, är gammal och sjuk. Hans hälsotillstånd kräver att han bor nära resecentrum och vårdcentralen. Kommunen menar att mannen inte gjort tillräckligt för att hitta ett nytt boende under rådrumstiden, men mannen har berättat att han bra kan ringa till hyresvärdar, vilket gör att det blir svårt att bevisa.

Kvinna, Karlshamn

En kvinna i 20-årsåldern bor själv i en tvårumslägenhet med en hyreskostnad om 4856 kronor. I Karlshamn var den högsta godtagbara hyreskostnaden 4222 då. Nämnden menar att hon inte sökt andra lägenheter, men hon själv menar att det inte finns några lediga lägenheter där hon bor. Med hänvisning till sin psykiska ohälsa behöver hon vara nära sin familj. Allt samman gör att förvaltningsrätten ger kommunen rätt. 

Hemlös för hundralappar
Läs också Kommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.