Persienner bästa botemedlet mot värmebölja – men ingen självklarhet i din lägenhet

Nyheter När solen gassar in i Mikaels lägenhet drar han ner persiennerna – men det kan han inte länge. De försvann när värden bytte fönster. Han kämpar för att få nytt solskydd. Reglerna kan vara snåriga. Det här gäller för persienner i hyreslägenheter.
Foto: Pixaby/Anders Eeg-Olofsson
Persienner är ett sätt att hålla nere värmen i lägenheten. Mikael Öberg i Landskrona har fått det varmare sedan värden slängde hans. Men vilka regler gäller egentligen?

Uppåt 35 eller till och med 40 grader kan det bli i Mikael Ögrens lägenhet i Landskrona, när solen ligger på. Förut hade han alltid neddragna persienner, men så kan han inte göra längre. När hyresvärden bytte fönster kastades de gamla persiennerna, och det kom inte några nya.

– För jäkligt. De fanns här när jag flyttade in, säger Mikael Ögren som har valt att driva saken till hyresnämnden.

Läs ocksåFå sätter in persienner trots väntad rekordsommarEn trasig persienn i ett fönster.
Mikael Ögren och två andra hyresgäster har vänt sig till hyresnämnden för att få nya persienner. Nu, innan saken har hunnit bli behandlad där, har hyresvärden erbjudit rullgardiner.

Persienner kan vara ett sätt att få ner temperaturen i en lägenhet. Men det finns ingenting i hyreslagen som tvingar en hyresvärd att sätta upp just persienner, varken för att hålla nere kvicksilvret eller skydda mot insyn.

Varmt i bostaden

Däremot måste hyresvärden se till att lägenheterna inte är för varma och insynen får inte vara för besvärande. Enligt Hyresgästföreningen har det i praxis blivit fastställt att det ska vara en så kallad ”brist” i lagens mening för att värden ska kunna åläggas att skaffa persienner. Är det så varmt i bostaden att man inte kan vara där eller blir insynen för stor och störande?

– Blir det en process i hyresnämnden måste hyresgästen på något sätt kunna bevisa att det är en brist, säger Lillemor Nordhöj, chefsjurist på Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Läs ocksåDeras hem överhettas - och värre blev det när värden kastade persiennernaTre personer i ett vardagsrum. Persienner

Inte minst efter 2018 års värmebölja har frågan om varma lägenheter blivit aktuell. Folkhälsomyndighetens krav på fastighetsägare är att det inte får vara mer än 26 grader varmt i en bostad, eller som mest 28 grader under kortare perioder. Vid extremväder är dock Folkhälsomyndighetens allmänna råd inte tillämpliga på samma sätt.

Många lägenheter har persienner

Johan Kleveland är förbundsjurist på Fastighetsägarna Sverige. Han tror att om värmeböljorna blir fler och längre kan konflikter mellan hyresvärdar och hyresgäster öka.

– Blir det flera somrar framöver med långa perioder av hög värme då kommer det sannolikt att finnas en förväntan på hyresvärdarna om åtgärder, säger Johan Kleveland.

Så vad som i dagsläget gäller rättsligt för varma lägenheter och värdars ansvar är något oklart – i alla fall är praxis relativ gammal i ett förändrat klimat.

Vad som gäller för värdars ansvar för persienner generellt kan också vara komplicerat och kan bli aktuellt om de går sönder och vid in- eller utflytt. Många lägenheter har persienner. Antingen har värden satt in dem eller en hyresgäst vid något tillfälle.

Läs ocksåDärför är 30 grader farligt i Sverige och inte i Italien
En trasig persienn i ett fönster.
En trasig persienn i ett fönster. Vems ansvar är det att laga dem?

Hyresvärdar resonerar på olika sätt när det gäller vem som äger och ansvarar för persiennerna, visar en kartläggning av Hem & Hyra.

Tolkade att persiennerna tillhörde lägenheten

I Mikael Ögrens fall fanns det persienner när han flyttade in. Det finns inget i hyreskontraktet som berättar vems ansvar de är. Därför tolkade han det som att de tillhörde lägenheten.

Tillhör persienner lägenheten ska hyresvärden ta hand om dem. Frågan är då också om värden äger dem på ett sätt som ger dem rätt att bestämma om de ska bli ersatta eller inte. Om det är rätt att ta bort dem, exempelvis vid ett fönsterbyte.

besiktning lägenhet Johan Kleveland
Johan Kleveland, Fastighetsägarna

Enligt förbundsjuristen Johan Kleveland finns det inget rakt svar.

– Flera delar av hyreslagstiftningen kan beröras. Därför måste varje enskilt fall prövas, säger han.
Johan Kleveland syftar framför allt på två olika processer:

  1. Reglerna kring brister som innebär ”hinder eller men i nyttjanderätten av bostaden”. Skulle till exempel trasiga persienner vara en sådan brist kan hyresnämnden besluta om ett åtgärdsföreläggande, det vill säga att värden måste laga dem. I den praxis som finns har värden inte kunnat drabbas av ett åtgärdsföreläggande. Däremot har värden i vissa fall ansetts ha skyldighet att underhålla persiennerna.
  2. Särskilda regler om ombyggnad som bestämmer när hyresvärdar har rätt att förändra. I en hovrättsdom från 1998 tog man ingen hänsyn till att de gamla persiennerna inte kunder användas i nya treglasfönster efter fönsterbyte.

Vad ger du får råd till hyresgäster som flyttar in i en lägenhet som har persienner. Ska de fråga vems ansvar de är?
– Mitt råd vänder sig snarare till hyresvärdarna att vara mycket tydliga vad som gäller. Det kan också skrivas ner i hyresavtalet. Säger värden ingenting kan hyresgästen normalt sett utgå från att de tillhör lägenheten och därmed är värdens ansvar, säger Johan Kleveland.

Fakta: Temperaturen inomhus – så kan det påverka oss fysiskt
  • Hög värme inomhus kan göra oss illamående. Andra effekter kan bli trötthet och huvudvärk, men också leda till mer allvarliga hälsoeffekter.
  • Är det alltför kallt kan det påverka blodtrycket. För låga temperaturer tros också kunna öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar och lungrelaterade sjukdomar.
    Källa: Folkhälsomyndigheten
Läs också Hyresgäster utan värme i nio dagar: "Grannen hade 10 grader i lägenheten" Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.