Peter Andersson får skärpt straff i Norrviddenhärvan
Idag klockan 11.00 kom hovrättens dom i ”Norrviddenhärvan”.
Norrviddenhärvan handlar i korthet om att Peter Andersson, före detta vd för Norrvidden, gjort sig skyldig till ekonomiska brott till ett värde av cirka 4,3 miljoner. Åtalspunkterna rör huvudsakligen renoveringar av privata fastigheter. Bland annat renoverades bostadshuset för 1, 8 miljoner. Även den privata fjällstugan och fritidshuset på Alnön fick sig ett lyft på företaget Norrviddens bekostnad.
De misstänkta fakturorna uppdagades i samband med att Diös förvärvade bolaget vid årsskiftet 2011/2012.
Diös dåvarande vd Christer Sundin gjorde då en polisanmälan som ledde till sex åtalspunkter. Alla gillades av tingsrätten utom en av åtalspunkterna som handlade om ett växthusprojekt i Jämtland.
Peter Andersson dömdes av tingsrätten till ett år och nio månaders fängelse. Domen överklagades av både advokat och åklagare. Advokat Ulf Stigare ville ha en friande dom och åklagare Göran Kvist ville ha ett hårdare fängelsestraff.
Hovrättens dom idag är till åklagarens fördel. Straffet skärps till två års fängelse för trolöshet mot huvudman och osant intygande.
I hovrätten fälldes Peter Andersson för samtliga åtalspunkter.
Peter Andersson erkänner att fakturor skrivits, men att det gjordes i ett gott syfte. Nämligen för att säkra Norrviddens ekonomi under den dåvarande finanskrisen. Fakturorna skulle undanhålla kassapengar som annars skulle ha gått förlorade, menar den före detta vd:n.
Ett resonemang som hovrätten avfärdar i dagens dom.
Mannen som hjälpt till att konstruera de falska fakturorna utifrån Peter Anderssons instruktioner, dömdes för osant intygande till nio månaders fängelse. Han ska dessutom betala sina rättegångskostnader på 50 000 kronor.
I motiveringen för domslutet skriver hovrätten bland annat:
”Peter Andersson och (xx) var båda delaktiga vid framtagandet av fakturorna, (xx) genom själva upprättandet och Peter Andersson genom att ge instruktioner om bl.a. vilka projekt som kostnaderna skulle belasta. De agerade således tillsammans och i samförstånd och ska därför båda betraktas som gärningsmän.”
Även en företrädare för Vemdalen Centrum AB, bedöms av hovrätten som gärningsman.
Mannen ska ha angett i en faktura för liftkort som nyttjats för privat bruk, till ett värde av cirka 27 000 kronor, att det istället handlade om ett konsultarvode för Norrviddens räkning. Han döms till villkorlig dom och en räkning på 11 000 kronor i rättegångskostnader.
Den som döms till villkorlig dom har en prövotid på två år utan bevakning. Under prövotiden ska den dömde vara skötsam och försörja sig efter förmåga.
Norrvidden bildades 2002 och var Norrlands största fastighetsbolag, med huvudkontor i Sundsvall. I januari 2011 ägde bolaget 222 fastigheter om totalt cirka 840.000 kvadratmeter. Under 2010 uppgick hyresintäkterna till drygt 700 miljoner kronor.
Diös köpte bolaget Norrvidden 2011 för 5,8 miljarder kronor.
Genom köpet är Diös marknadsledande i Östersund, Sundsvall och Luleå. Sedan tidigare är Diös den största privata ägaren i Gävle. Bolaget kommer genom affären även in på marknaden i Umeå.