Peter betalade för hög hyra i 28 år – värden vägrar betala tillbaka
Det är sällan man stöter på en sådan historia som Peter Skoghs.
I 28 år lever Peter Skogh i tron att han bor på 85,5 kvadratmeter. Men det ska snart ändras.
Det hela uppdagas när han besöker en nyinflyttad granne av en slump i januari 2022. Grannen berättar nämligen att hans lägenhet är 72 kvadratmeter.
Men Peter Skogh känner direkt att grannens lägenhet är större än hans egen.
Fackförbunden äger hyreshuset
Det slutar med att Peter Skogh tar kontakt med Riksbyggen, som förvaltar husen åt Fastighetsbolaget Polstjärnan, som ägs av fackförbunden Byggnadsarbetarförbundet och Kommunalarbetareförbundet, och ber dem att kontrollmäta lägenheten.
– Men trots att jag blev lovad och påminde flera gånger fick jag aldrig se mätprotokollet. Förvaltaren sade att mätningen visade att min lägenhet var sju–åtta kvadratmeter mindre än vad som stod på mitt hyreskontrakt, men att det skulle redas ut.
När inget hände på flera månader anlitade Peter Skogh ett företag för egna pengar som kontrollmätte hans lägenhetsyta. Protokollet visade att hans lägenhet var 73 kvadratmeter.
Kände sig lurad av värden
Då fick han svart på vitt att han varje månad hade betalat hyra för 12,5 kvadratmeter, ett rätt normalt sovrum, som han aldrig sett röken av.
– Jag kände mig lurad men också överraskad, jag har betalat för hög hyra i 28 år. När jag satt med Riksbyggen i telefon väntade jag på en ursäkt, men den kom aldrig. Jag tycker att de har förhalat det istället för att hjälpa till. Det är så dåligt, säger han.
Han tycker det är för jäkligt att det är två fackförbund som äger huset och är hyresvärd.
– De ska ju företräda den lilla människan men det har de inte alls gjort här, säger han.
Peter Skogh kontaktade Hyresgästföreningen region Stockholm som förhandlade fram en ny hyra. Från och med i somras betalar han 8 610 kronor för 73 kvadratmeter, en sänkning med cirka 1 000 kronor i månaden jämfört med tidigare.
Kompenserades med småpengar
Han fick också tillbaka 4 406 kronor av värden. Värden betalade tillbaka mellanskillnaden mellan den gamla och nya hyran från januari när han påpekade felet till juni när den nya hyran blev klar.
Men han ger inte mycket för att få tillbaka några tusenlappar när han betalat för hög hyra i nästan 30 år.
Sedan i våras har Peter Skogh därför krävt att få tillbaka alla pengar han hade betalat för mycket genom åren. Han visar upp mejl som bekräftar att han ställt kravet till både förvaltaren Riksbyggen och till fastighetsägaren Polstjärnan.
Tröttnade och stämde värden
När han inte fick gehör för sina krav så slutade det med att han nyligen stämde Fastighetsbolaget Polstjärnan i Stockholms tingsrätt.
– Eftersom man bara kan kräva tillbaka fordringar tio år tillbaka i tiden har vi krävt 200 000 i återbetalning från 2012 och till 2022. Men självklart vill jag ha tillbaka alla pengar jag har betalat för mycket, säger han.
Men om Fastighetsbolaget Polstjärnan med dess fackliga ägare tänker betala tillbaka pengarna till Peter Skogh får vi inget svar på.
Locket på från fastighetsbolaget och Riksbyggen
När vi mejlar till Michael Skogqvist, Fastighetschef på Fastighetsbolaget Polstjärnan, och ber om att få ställa några frågor om ärendet är det locket på.
”Jag kan inte kommentera ett pågående ärende. Riksbyggen förvaltar våra fastigheter och jag hänvisar till dem om du har övriga frågor”, skriver han i ett mejl.
Men förvaltaren på Riksbyggen som haft hand om ärendet från början har slutat. Vi blir hänvisade till Tommy Kjellén på Kundservice. Men när vi ber om att få mätprotokollet från mätningen i Peter Skoghs lägenhet blir det nobben.
”Med hänsyn till att det just nu pågår en process kring det aktuella ärendet, vill vi varken kommentera eller dela material till andra än de som utför själva utredningen. Vi får se vad utfallet av utredningen blir”, svarar han i ett mejl.
När vi ber om en intervju på telefon får vi inget svar.
Inte heller Fastighetsbolaget Polstjärnans juridiska ombud vill svara på frågor. Av ett brev från ombudet framgår det dock att de kan tänka sig att kompensera Peter Skogh med ytterligare några tusenlappar.
Hyreskontrakt kan ha blandats ihop
Vad är då förklaringen till att Peter Skogh har betalat för en mycket större lägenhet än han bott i?
Hans egen teori är att hyresvärden har blandat ihop hans hyreskontrakt med grannens. På så sätt har Peter Skogh betalat hyra för grannens större lägenhet samtidigt som grannen har betalat hyra för Peter Skogs mindre lägenhet.
– Jag kan inte se någon annan förklaring än att det gått till på det sättet, säger Peter Skogh.
Men när han ville kontrollera om lägenheterna hade förväxlats och begärde ut information om lägenheterna från Riksbyggen blev det stopp.
Hyresvärdens jurist på Fastighetsägarna Stockholm skriver i ett brev att de inte lämnar ut information om andra lägenheter till Peter Skogh.
”Det finns från Hyresvärdens sida ingen anledning att anta att lägenheterna är förväxlade”, skriver ombudet i ett brev.
Ritningar avslöjar lägenhetsstorlek
Men Hem & Hyra har grävt fram gamla ritningar från 80-talet på huset på Rehnsgatan 3. Utifrån ritningarna har Peter Skogh pekat ut sin lägenhet på våning 5 men även grannens. Av ritningen är det tydligt att grannlägenheten är större.
– Jag känner igen min lägenhet och det är tydligt att den är mindre än min grannes. Därför måste förklaringen vara att jag har betalat hyra för grannens lägenhet, säger han.
Berit Harlén, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm, har hjälpt Peter Skogh att förhandla och se till att hans hyra sänktes. Hon har aldrig varit med om någon liknande händelse där en hyresgäst har betalat för hög hyra i 28 år.
– Det är helt galet och självklart att han inte ska betala för hög hyra, säger hon.
Ett frågetecken till
Efter att historien uppdagades har Peter Skogh fått sänkt hyra med cirka 1 000 kronor. Men han tror själv att han kan ha rätt till ytterligare cirka 600 kronor i sänkning.
Det var när Peter Skogh var inne hos en annan granne med en lika stor lägenhet som hans som han såg att den personen hade 600 kronor lägre hyra än han själv.
– Jag förstod inte hur hon kunde betala mycket mindre än jag och bad dem kolla upp det.
Det slutade med att Berit Harlén på Hyresgästföreningen försökte reda ut vad som gällde och få till en besiktning av lägenheterna för att se om det fanns någon naturlig förklaring eller om Peter Skogh betalar för mycket.
– Jag har frågat Riksbyggen efter hyreslistor från husen för att se hur höga hyrorna är och kunna jämföra med Peter Skoghs lägenhet, men trots att jag har tjatat sedan i somras har jag inte fått några, säger hon.
”Riksbyggen har hanterat det här dåligt”
Hon berättar att det har varit många turer i processen, först gav Riksbyggen Fastighetsägarna Stockholm i uppdrag att företräda dem i ärendet med Peter Skoghs för höga hyra.
Men enligt Berit Harlén tog Riksbyggen nyligen tillbaka ärendet som gäller besiktningen och berättade att de skulle ta hand om det själva.
Tanken var att flera lägenheter skulle besiktas den 8:e november för att reda ut om Peter Skogh fortfarande betalar för hög hyra. Men dagen innan besiktningen ställde Riksbyggen in mötet.
– Jag tycker de har hanterat det här väldigt dåligt, säger Berit Harlén.
Hem & Hyra har sökt alla inblandade parter för att låta dem bemöta kritik och svara på frågor. I ett sista försök kontaktar vi Kommunal för att be dem svara på frågor men även där får vi svaret från pressavdelningen:
”Vi kan inte och kommer inte kommentera pågående ärenden. För övriga får jag hänvisa till Riksbyggen som förvaltar Polstjärnans fastigheter och administrerar hyresinbetalningarna”.