Peter har varit utan post i över fyra månader – läget helt låst mellan värden och Postnord
Brev har i allt större utsträckning ersatts av paket. Brevbärarna ska nu ställa cykeln och i stället använda bilar – många brevlådor måste flyttas.
När Peter Lunds hyresvärd vägrar betala en flytt av brevlådorna hamnar hyresgästerna mitt i skottlinjen mellan värden och Postnord.
– Det är en bedrövlig situation. Vi hyresgäster sitter som gisslan, säger Peter Lund.
Sedan första juni delar Postnord inte längre ut någon post i det radhusliknande bostadsområdet i Laröd utanför Helsingborg. Nu måste hyresgästerna själva ta sig till postens företagarcenter över en mil bort.
Allt dyrare ta bilen till posten
Peter Lund inser att det kommer allt mindre post i brevlådan men som egen företagare är han beroende av att kontinuerligt kolla posten och saker som operationsbesked får han ingen annanstans. Han har tur som har bil men grannarna som inte har det måste lägga många timmar på att hämta sin post till företagscentret dit bussförbindelserna usla. Nu börjar det också bli dyrt för de närmare 30 hyresgästerna att åka fram och tillbaka – inte minst när bränslekostnaderna skjuter i höjden.
– Så här kan man ju inte bo, och vi ska ju inte behöva engagera oss i det här, säger Peter Lund.
Han har ofta sökt sin hyresvärd Kronosund AB och Postnord för att få svar på frågor. Det har inte lett någon vart. Enligt Postnord försökte de i flera månader få värden att flytta brevlådorna och till slut hade de inget annat val än att dra in utdelningen.
De vill att brevlådorna flyttas till ett och samma ställe så att brevbärarna kommer åt med bilar. Det handlar om effektivisering och brevbärarnas arbetsmiljö. Hyresvärden menar att vill Postnord flytta brevlådorna så får de betala – vilket de inte gör.
– Jag tycker inte att det är principiellt rätt att man lägger över ansvar och kostnader för sina arbetsmiljökrav och sina förändrade arbetsrutiner på någon annan, menade hyresvärden Michael Zetterman vid ett möte hemma hos Peter Lund i somras.
Postnord jobbar långsiktigt
Hur blev det så här? Bakgrunden är de förändrade postvanorna med allt fler paket. Enligt Postnord har omställningen pågått ett tag runt om i landet
– Det är ett långsiktigt arbete och Postnord har idag pågående såväl som avslutade ärende i Helsingborg, i hela Skåne och i övriga landet. Det är inget nytt arbetssätt, säger Alf Wemmenlind verksamhetsstöd vid Postnord.
Ibland har de stött på problem men de har alltid gått att lösa – fram tills nu.
Post- och telestyrelsen, PTS, har precis tagit fram ett förslag om ett nytt regelverk kring postutdelningen. Det ska ge tydligare ramar om vad som gäller. Enligt förslaget ska Postnord kunna anvisa brevlådor upp mot 200 meter bort – men heller aldrig längre än så.
Förslaget har varit ute på remiss och får kritik av parterna på hyresmarknaden. Framför allt menar man att servicen försämras och inte minst kan det drabba äldre.
Enligt myndigheten innebär det nya förslaget inte att Postnord på egen hand kan bestämma. Förändringar ska ske i samråd med berörda parter som fastighetsägare, hyresgäster men också till exempel Trafikverket. Detta tror man ska underlätta förändringsarbetet.
Om det blir kostnader i samband med ändringen ska mottagarna betala.
– Så i detta fall hyresvärden, sen är det klart att hen har möjlighet att lägga den kostnaden på dem som bor i fastigheten, säger Emma Maraschin, chef på PTS enhet för postfrågor.
Hyresnämnden är inkopplad
Den informationen är Peter Lund inte hjälpt av i dagsläget. Hans situation behöver en lösning nu.
Redan före sommaren ansökte Hyresgästföreningen, som ombud för Peter Lund och ett 20-tal andra hyresgäster, om ett så kallat åtgärdsföreläggande vid Hyresnämnden i Malmö. Men processen där tar tid. Enligt föreläggandet ska hyresvärden se till att hyresgästerna får sin post inom fastighetens gränser.
Den 18:e oktober ska parterna mötas i hyresnämnden.
Branschorganisationen Fastighetsägarna Syd är värdens ombud i frågan. De håller inte alls med. Enligt chefsjurist Diana Ercegovic finns det inga rättsliga grunder för att fastighetsägarna ska genomföra och bekosta förändringarna, skriver de i ett yttrande.
Så länge det är oklart om det nya regelverket – och tills att hyresnämnden kommer med ett beslut, är det troligt att Peters brevlåda fortsätter eka tom.
– Läget är helt låst. Vi är inne på att själva köpa och sätta upp brevlådor men man vill ju ha hyresvärdens tillstånd och undvika konflikt.
Fördjupning:
Brevinkasten försvinner – så här kan nya postregler påverka hyresgäster
Förslag om nytt regelverk för postutdelning får kritik