Petra fick inget förråd – erbjöds hatthylla
När Petra Sjölander hade bott ett tag i den nyproducerade lägenheten i Huddinge upptäckte hon att det fanns väldigt lite förvaring. Hon frågade hyresvärden Heimstaden om hon kunde få tillgång till ett förråd.
– Jag fick svaret att det inte ingick. ”Det får du skaffa och bekosta själv”, sa värden.
Hyresvärden menade att hon hade förråd i form av garderober i sovrummet. Sedan tyckte Heimstaden att hon kunde använda städskåpet. Värden föreslog också att hon kunde utnyttja ett bänkskåp i köket eller hatthyllan – till säsongsförvaring.
Heimstaden anlitade en arkitekt som räknade ut att hatthyllan kunde ge 0,12 kvadratmeter extra förvaring och att ett bänkskåp i köket kunde räknas som 0,14 kvadratmeter lagring. Tillsammans med två garderober ansågs det tillräckligt som ersättning för ett förråd.
– Om jag skulle använda köksskåpet på det sättet – var ska porslinet förvaras då?, säger Petra.
Ett utlåtande från Boverket visar att det inte är bra att blanda säsongsförvaring med mat. Det betraktas både som olämpligt och ohygieniskt. Boverket menar också att det är en hälsofara att förvara kemikalier i köket.
Petra tröttnade på att stuva grejer under soffan och stapla saker ovanpå skåp. Julpyntet har hon inte vetat var hon ska ställa.
– Man försöker hitta alla möjliga platser att gömma undan saker. Jag har lastat över prylar till mina föräldrar. För mig har det känts konstigt att inte ha förråd. Alla jag känner som hyr en lägenhet har det, säger hon.
När hon sökte på nätet upptäckte hon att det står i hyreslagen att man som hyresgäst har rätt till ett förråd.
Hon vände sig till Hyresgästföreningen som tog ärendet till hyresnämnden. I hyresnämnden fick hon nyligen rätt mot värden.
– Det är orimligt så som hyresvärden resonerat, att det skulle vara möjligt att ersätta ett förråd med ett bänkskåp i köket eller en hatthylla, säger Roland Sjölin, jurist på Hyresgästföreningen.
Det går inte att förvara säsongsutrustning som skidor, bildäck, vandringsutrustning eller motorolja på det sättet, förklarar han. Det måste finnas ett låsbart utrymme så att barn inte riskerar att få i sig giftiga ämnen eller kan komma åt verktyg.
– Tillgång till förråd är inte något som hyresvärden kan strunta i. Det handlar om lägsta godtagbara standard. Det kan man inte göra undantag från längre. Det kan jämföras med tillgång till tvättmaskin, förklarar han.
I Petras hyreshus finns det runt 60 lägenheter som saknar förråd. Själv har Petra betalat hyra för förråd sedan 2016 när hon flyttade in, men utan att ha tillgång till det.
– Efter det här förstår de kanske att de byggt fel. Jag hoppas att alla hyresvärdar tar lärdom av det här och inser att de måste erbjuda förråd.
Maria Petersson är vd på Heimstaden Förvaltnings AB.
Varför hänvisar ni till hatthyllan när hyresgäster kräver tillgång till förråd?
– I Boverkets byggregler står det att det ska finnas plats för hatthylla men det är inget krav att hyresvärden ska tillhandahålla en, därav kan man räkna in hatthyllans klädstång i förvaringsutrymmet.
Maria Petersson menar att de uppfyller Boverkets byggregler angående förrådsutrymmen.
– Heimstaden har anlitat en sakkunnig som har intygat att lägenheten följer rådande lagkrav.
Hon säger att Heimstaden kommer att överklaga hyresnämndens beslut.
– Vi anser att vi har följt gällande regelverk.