Annons

Pia kräver skadestånd för brunt vatten i kranen: ”Värden har själv sagt att han inte skulle dricka det”

Västmanland Vattnet är så pass brunt att Pia och hennes dotter inte vill dricka det. Kläderna som de tvättar blir missfärgade. Nu kräver Pia värden på skadestånd. Men värden vägrar och vill i stället höja hyran.
Foto: Monika Steczkó/Privat
Pia i Kolsva har haft brunt kranvatten och vill att hyresvärden betalar skadestånd till henne. Hyresnämnden ska medla mellan parterna.

Pia hyr ett hus på landet utanför Kolsva av en privatperson. Problemet med kranvattnet fanns där redan när hon flyttade in för mer än ett och ett halvt år sedan. Det är brunt och påminner om kloakvatten, enligt Pia.

– Vi dricker inte vattnet över huvud taget, i stället köper vi juice och vatten från affären. Det är inte kul att laga mat i det men vi har inget annat val. Kläderna som jag tvättar blir brunflammiga och det går inte att få bort. Om jag behöver tvätta vita kläder gör jag det hos min son, säger hon.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

 

Pia, som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen,  har fått olika besked från hyresvärden om vad missfärgningen beror på. Ibland är det  järn och och ibland humus, ett naturligt organiskt ämne som finns i vatten. Men Pia tycker inte att det räcker.

Läs ocksåSusanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner"

– När jag häller upp ett glas vatten är det brunt. Vem skulle vilja dricka det? Värden har själv sagt att han inte skulle göra det. Jag tycker det är så nonchalant. De har också barn. Det känns som att jag och min dotter inte är lika mycket värda.

Hyresvärden vill inte ställa upp på en intervju och har därför inte kunnat bemöta påståendet.

Vattnet blev gult

Värden har gjort ett sedan tidigare planerat stambyte, men det gjorde ingen skillnad för vattnet. Runt midsommar bytte värden ett filter som enligt Pia inte hade blivit bytt på åtta år.

– Precis i anslutning till bytet blev det bättre. Vattnet var inte så brunt längre utan mer gult. Men vi är vana att se det bruna, så vi tyckte att det var jättefint.

Trots den bristande vattenkvaliteten vill värden hyra hyran, från 7 500 kronor i månaden till 7 800 kronor.

– Andra lägenheter i närheten har billigare hyra, och då har vi inte ens rent vatten, säger Pia.

Läs ocksåFörfattarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"En man i 50-årsåldern med glasögon, kavaj och jeans står i en hotellkorridor utanför rumsdörrarna.

Hon har tagit reda på att man kan få sänkt hyra med 20 procent om man har dålig vattenkvalitet. Det är motsvarande summa hon vill att värden ska ersätta henne med, från den 1 januari 2023 till och med nu.

Annons
Ett vitt lakan med missfärgning i form av brunaktiga flammor.
Lakan som Pia tvättar blir brunflammiga av vattnet.

Pia har ansökt till hyresnämnden om att få rätt till hyresnedsättning. Hyresnämnden har registrerat ett medlingsärende, men något datum för sammanträde är inte bestämt än.  Ett medlingsärende innebär att hyresnämnden försöker medla fram en frivillig överenskommelse mellan parterna.

Hyresvärden kan tvingas ta vattenprov

Håkan Forsman, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, säger att brunt vatten inte är något man som hyresgäst ska acceptera, även om det inte är hälsovådligt.

– Det är ju något som gör att det här vattnet inte går att dricka. Och brunflammiga kläder är det ingen som vill ha.

Håkan Forsman, Hyresgästföreningen

Han säger att det rätta att göra i Pias fall är att vända sig till miljöenheten i Köpings kommun i första hand.

– Efter en medling i hyresnämnden kan hyresgästen få kompensation för den brist man haft i boendet. Men det hjälper inte problemet. Miljöförvaltningen är en egen myndighet som jobbar efter en annan lagstiftning – miljöbalken. Enligt den kan man slå fast att bristen utgör skada och men för människors hälsa. Miljöförvaltningen kan tvinga en hyresvärd att ta vattenprov till exempel.

Ytterligare en möjlighet är att vända sig till hyresnämnden med en ansökan om åtgärdsföreläggande. Då kan hyresnämnden fatta beslut om att hyresvärden måste åtgärda problemet.

Bakterier kan komma in i brunnsvatten

Christer Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket, säger att det finns olika typer av anledningar till att vatten blir missfärgat.

– Om vattnet är brunt eller gult, beror det oftast på järn som lossnat i ledningar. Om man spolar kallvattnet en stund brukar missfärgningen försvinna.

Något annat som kan orsaka brun eller gul missfärgning är humus, det vill säga växtdelar som inte är helt nedbrutna. Detta problem är vanligast i egna brunnar.

– Om man blötlägger blommor får vattnet efter ett tag en gulbrun ton – det är humus.

Christer Johansson, Livsmedelsverket.

Varken järn eller humus i vattnet är skadligt för hälsan, och det går att dricka.

Annons

Men när det gäller brunt vatten som kommer från en brunn är det viktigt att titta på hur brunnen är belägen.

– Om den ligger i en svacka där regnvatten samlas kan humus komma in i brunnen. I värsta fall även mikroorganismer, som bakterier, virus och parasiter, som man kan bli sjuk av. Det man som fastighetsägare kan göra är att sätta in ett filter som tar bort färgen.

Mikroorganismer upptäcker man normalt bara genom vattenprov, enligt Christer Johansson.

– Om man skulle finna sådana kan brunnen behöva tätas eller så måste man installera rening, till exempel UV-ljus, för att ta bort dem.

Vill inte bli intervjuad

Hem & Hyra har varit i kontakt med hyresvärden som inte vill medverka i en artikel, utan hänvisar till yttrandet som paret lämnat in till Hyresnämnden i Västerås.

I yttrandet skriver hyresvärden att missfärgningen beror på järn och att vattnet ser ut så i trakten. Kvinnan, som är den om äger de totalt tre fastigheterna, räknar upp en rad åtgärder som hon och hennes man har vidtagit för att komma till rätta med problemet, som att byta ut vattenrören i källaren och tvätta ur varmvattenberedaren.

Hyresnämnden i Västerås ska medla i ärendet med det bruna vattnet.

Hon bekräftar att ett filter byttes kring midsommar i år. Det hade åtminstone inte blivit bytt sedan paret köpte fastigheten 2020.

Angående hyreshöjningen så är den rimlig, enligt värden, eftersom Pias lägenhet genomgått en totalrenovering. Dessutom är höjningen på 300 kronor ändå under snittet för hyreshöjningar i Sverige 2024. Värden har också tagit vattenprover den 9 augusti och väntar på analyssvar.

 

Fakta: Dricksvatten

Det genomsnittliga dagsbehovet av dricksvatten är ungefär 140 liter per person. Ungefär 10 liter av dessa går åt till mat och dryck. Det mesta vattnet som används i ett hushåll går åt vid tvätt, disk, personlig hygien och toalettspolning.

Den som har egen brunn är ansvarig för att vattnet har god kvalitet och är säkert att dricka. Man behöver kontrollera och sköta om vattenanläggningen och ta regelbundna vattenprov, samt åtgärda eventuella problem.

Källa: Livsmedelsverket

Läs också Värden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.