Pia plågas av värmen – har över 30 grader hemma
Pia Persson har bott i sin tvåa på Kraftkärrsvägen i 12 år. Lägenheten ligger på tredje våningen och från balkongen har hon utsikt över delar av Finspång.
– Det är en jättetrevlig lägenhet. Om det inte vore för värmen då, säger Pia.
Bostaden ligger precis under det sluttande taket och solen ligger på i stort sett hela dagen. Det gör att det ofta blir mycket varmt inomhus sommartid. Och i år har det förstås varit värre än vanligt.
– Som mest har det varit 34 grader och sedan i maj har jag haft över 30 grader inne dagtid i stort sett varje dag. Det känns som att jag håller på att bli tokig.
Persiennerna är ständigt neddragna och hon har en bordsfläkt som åtminstone får luften att cirkulera något.
– Den är gudomlig.
Pia säger att hon förstår att årets väder är extremt och ingenting som vare sig hyresgäster eller hyresvärdar kunnat förutse. Men eftersom även somrar med mer genomsnittliga utomhustemperaturer får termometern att stiga i hennes lägenhet så vill hon att hyresvärden Amasten ska vidta åtgärder.
– Jag skulle vilja att de sätter upp markiser. Det skulle skydda en del när solen ligger på som värst.
När Pia gjorde en felanmälan hos värden tidigare i sommar fick hon besked om att markiser inte är aktuellt.
– De säger att det blir fult på fasaden. I stället sa de åt mig att köpa ett större parasoll till balkongen. Jag tycker att min värd brukar vara hjälpsam när det är problem, men inte den här gången.
Nu överväger hon att kräva tillbaka delar av hyran som kompensation.
Men enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg kan det vara svårt att kräva åtgärder eller återbetalning av hyra vid extrema väderförhållanden. Den uppfattningen delas även av Linn Hamrén som är ärendehandläggare vid Hyresgästföreningen i Norrköping.
– Jag tror att det är jättesvårt eftersom det här vädret inte är något som någon kunde räkna med, inte hyresvärdarna heller, säger Linn Hamrén.
Men det kan finnas undantag.
– Om man tror att den höga temperaturen inte beror på värmebölja utan på att det är något fel i fastigheten så är det en annan sak. Då kan man till exempel kontakta miljökontoret i sin kommun och man kan också kräva att felet ska åtgärdas.
Linn Hamrén konstaterar att Pia är långt ifrån ensam om att plågas av värmen.
– Vi har haft jättemånga samtal om det i sommar och jag har varit i kontakt med några kommuners miljökontor som upplever samma sak, säger hon.
Hem & Hyra har förgäves försökt nå ansvariga på Amasten för en kommentar.