Annons

Pitebo enda styrelsen med kvinnlig majoritet

Norrbotten ​Pitebo är som eljest. När Hem & Hyra räknat kvinnor och män i de norrländska allmännyttornas styrelser står det klart: endast en styrelse i Norrland har kvinnlig majoritet.

​Alla blir överraskade. Ingen av de fyra damerna som tar plats som ordinarie ledamöter i Pitebos styrelse tycker att det är speciellt märkvärdigt.

Annons
 
– Jaså, är vi de enda som är i majoritet. Det trodde jag inte. Det var verkligen roligt att höra, säger Vailet Lindqvist (S).
 
Ingen av damerna har suttit mer än en mandatperiod i Pitebos styrelse.
 
– Visst var jag tveksam i början, men i dag tycker jag att de här frågorna är mycket intressanta. Jag har verkligen vuxit i engagemanget.
 
– Alla kommer till tals. Vi är en harmonisk styrelse med bra samtal. Det är bra eftersom besluten vi fattar påverkar många människor, anser Farzana Aspari (C).
Anette Christoffersson tror inte att den goda kvinnorepresentationen är en tillfällighet.
 
– Piteå kommun har arbetat mycket medvetet med jämställdhet. Vi har många kvinnor som ordföringar i de kommunala nämnderna också.
 
Vilka som ska sitta i allmännyttornas styrelser avgörs dels av kommunfullmäktige som nominerar ledamöter och suppleanter från de olika partierna. Sedan är det bolagsstämman som tar det slutliga beslutet.
Hem & Hyras undersökning visar inte på att exempelvis inlandskommunerna skulle vara sämre på jämställda styrelser än kustkommunerna, inte heller har storleken på allmännyttorna någon betydelse. Inget län av de fyra nordligaste är heller bättre eller sämre än något annat.
Vailet Lindqvist ser gärna att fler följer Pitebos exempel.
 
– Vi har aldrig känt oss överkörda som kvinnor. Och hade vi det då hade vi naturligtvis reagerat. 
 
Jämställdheten är dock inte lika självklar i alla norrländska allmännyttor. Tre allmännyttor, Arvidsjaur, Härnösand och Nordmaling har inte en enda kvinna i styrelsen.
 
Pernilla Eurenius är den ena kvinnan i Timråbos styrelse. Visst har hon funderat när hon tittat sig omkring på styrelsemötena.
– Här skulle det behövas fler kvinnor, tycker Pernilla Eurenius, ledamot i Timråbos styrelse.
 
Pernilla Eurenius är glad över de erfarenheter hon fått av att sitta i Timråbos bolagsstyrelse.
 
– Jag ska berätta för andra kvinnor hur det är. Att vi sysslar med så intressanta saker som att planera framtiden för Timrå.
Hon tror att partierna kanske inte tänkt på att de måste uppmuntra kvinnor att ta plats i bostadsbolagen styrelser.
 
– Det är ju alltid bättre om en styrelse är jämnt fördelad.
 
Timråbo är dock inte sämst vad gäller jämställdheten. Tre bostadsbolag har inte en enda kvinna med i styrelserna däribland Härnösandshus.
 
– Visst är det tokigt, särskilt i ett bolag som hanterar bostäder. Men som suppleanter har vi kvinnor och de är alltid med på mötena, säger Lars Sjödin, ordförande för Härnösandshus.
 
Flest antal kvinnor i styrelsen:
Flest kvinnor i de kommunala bostadsbolagens styrelser har Pitebo 4 av 7 ledamöter, Doroteahus 2 av 5, Jokkmokkshus 2 av 5, Krambo 2 av 5, Krokombostäder 3 av 7, Lulebo 2 av 5, Skebo 3 av 7, Årehus 3 av 7 och Östersundsbostäder 3 av 7 ledamöter. Totalt består Norrlands styrelser av 25 procent kvinnor och 75 procent män.
 
Minst antal kvinnor i styrelsen:
I de kommunala bostadsbolagens styrelser i Arvidsjaur, Härnösand och Nordmaling finns det inte en enda kvinna som ordinarie ledamot.
Timråbo, Umluspen, Strömsund och Ånge har en kvinna av totalt sju ledamöter i sina styrelser. Ensamma kvinnor sitter det även i bland annat Mitthem och Malå.

Annons
Läs också Ministern välkomnar Hem & Hyras granskning: "Kommuner behöver ta sitt ansvar" Hela styrelsen avstängd efter grova rasistiska och sexistiska kommentarer Kaj har suttit i styrelsen i 43 år Uppsalahem får jämställdhetspris Uppsalahem nominerat till jämställdhetspris

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.