Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist – men hyresgästerna ger inte upp
På torsdagen satte Hyresnämnden i Umeå ner foten och avgjorde en tvist som pågått sedan våren 2020. Nämnden ger Pitebo rätt att höja hyrorna i 179 lägenheter i centrala Piteå med i snitt 22 procent. Något som betyder att Berith Bergstedts hyra riskerar att höjas med 2 100 kronor, från 6 500 kronor i månaden till 8 600 kronor i månaden.
– Det är minst sagt en chockhöjning. Det handlar trots allt om lägenheter med låg standard. Jag och min man är två och kan klara höjningen hyfsat. Men det bor ensamstående i lägenheterna, änkor och liknande, där blir det tufft och kanske i vissa fall omöjligt, säger Berith Bergstedt.
När Pitebo våren 2020 ville förhandla om de 179 lägenheterna satte sig Hyresgästföreningen vid bordet. Men när argumenten fördes fram satte föreningen klackarna i backen.
– Det fanns ingen tydlig standardhöjning och man jämförde med lägenheter i det privata beståndet som hade omotiverat höga hyror. Jämförelsen höll inte, säger Niclas Sundell, chefsjurist hos Hyresgästföreningen region Norrland.
Förhandlingarna gick i stå och tiden gick. Till slut landade ärendet hos hyresnämnden i Umeå. Inför förhandlingen besiktigades några av Pitebos aktuella lägenheter och jämförelselägenheter. Och i dag, torsdag, kom alltså beslutet. Hyresnämnden ger Pitebo rätt, och därmed klartecken, till kraftigt höjda hyror.
– Det är ett omfattande dokument hyresnämnden lämnade ut i dag och jag har inte hunnit läsa allt. Men jag kan konstatera att nämnden har tagit sig an frågan rejält och till slut gått på vår linje, säger Maria Adlers.
– Men domen har inte inte vunnit laga kraft ännu och det finns fortfarande tid till överklagande, så jag vill inte gå in närmare på beslutet.
Och överklagande blir det. Niclas Sundell fick redan timmarna efter beslutet samtal från hyresgäster som inte är nöjda. Det är för många en chockhöjning som är minst sagt svår att acceptera.
– Det här blir en smocka för många. Det är många som funderar på hur de ska klara en så kraftig höjning. Så ja, signalerna jag har fått säger att det är är redan klart att vi ska gå vidare med en överklagan av beslutet, säger Niclas Sundell.
En sak som förstärker viljan att överklaga är nämndens beslut att de nya hyrorna ska införas med trappsteg i tre år. Varav det första året är ett kliv som vissa inte kommer att klara. 80 procent av höjningen direkt och Niclas Sundell rasar:
– Det är riktigt dåligt. När det är en så kraftig höjning hade en trappa på fem år varit lämplig, 20 procent per år. Om man nödvändigtvis vill ha tre år, så 33 procent per år. Men nu smäller man till med 80 procent första året, 90 procent år två och 95 procent år tre. Det är obegripligt, säger Niclas Sundell.
– Att trappa in en hyra är att ge hyresgästerna chansen att leta efter ett alternativt boende eller lösa den högre hyran på annat sätt, när hyran höjs så kraftigt. Det här slår undan fötterna på många.
Berith Bergstedt är klar över sin inställning. Det finns inget alternativ.
– Beslutet är fel och drabbar människor som inte klarar en sådan jättehöjning av hyran. Det ska överklagas!
Bruksvärdesprincipen bygger på att man jämför likvärdiga lägenheter på en ort. Har en viss hyra förhandlats fram för ett hus, kan en värd med likvärdiga lägenheter kräva motsvarande.
En lägenhets bruksvärde är det praktiska värde den har ur hyresgästens synvinkel.
En lägenhet som har en planlösning som gör den lätt att möblera, har till exempel ett högre bruksvärde än en i övrigt likvärdig lägenhet som har en sämre planlösning.
Det är hur hyresgäster i allmänhet värderar lägenhetens egenskaper som bestämmer dess bruksvärde. Olika individers skilda värderingar och behov påverkar inte bruksvärdet.
Om till exempel hyresgästerna i ett hus har tillgång till goda lekplatser, innebär detta inte att bruksvärdet är högre för de hyresgäster som har barn och lägre för de hyresgäster som inte har barn. Lägenhetens bruksvärde är alltså oberoende av vem som för tillfället bor i den.
Källa: Hyresnämnden