Annons

Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Lerum Kommunala Förbo planerar stamrenoveringar på Höjden i Lerum. Förbo flaggar för hyreshöjningar runt 25 procent, men vill varken ha samråd med de boende eller erbjuda olika renoveringsnivåer. Nu samlar hyresgästerna namn och vänder sig till politikerna. ”Så många som möjligt måste kunna bo kvar.”
Foto: Gustaf Görfelt
Hyresgästerna Catherine Gauffin och Anita Hammarström vill ha samråd med Förbo. "Förbo pratar mycket om socialt ansvar och "personliga hem", men nu vill de inte att vi ska vara med och påverka ", säger Anita Hammarström.

Catherine Gauffin är ordförande i den lokala hyresgästföreningen Kullgården.

– Vi hoppas att Förbo ska tänka om. Vi vill ha en dialog och kunna välja olika renoveringsnivåer. Det finns en oro hos alla jag pratat med, säger Catherine Gauffin.

Läs ocksåSmällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhetBild på ett sönderslaget kök och en hand som håller i pengar.

Anita Hammarström hyr också på Höjden. Hon har samlat namn och fått 71 underskrifter i området, som har 96 lägenheter.

”Oroliga att behöva flytta”

– Ingen köper Förbos upplägg, de vill ha möjlighet att göra val. Vissa är ensamstående med barn och har valt att flytta hit just för att hyran är låg. Nu är de oroliga för att kanske behöva flytta igen, säger Anita Hammarström.

Husen på Höjden är från 1967 och stammar, el och ventilation behöver bytas ut.
Tidens tand har satt tydliga spår på stammarna i husen.

Området med tvåvåningshus är byggt 1967 och stammarna är uttjänta. Förbo ser behov att riva ut både kök och badrum i lägenheterna för att kunna sätta in nytt ventilationssystem, ny el och byta VA-ledningar.

– Det säger jag inget om. Jag har bott här i 18 år och det har ofta varit problem med avloppen. Det vi vänder oss emot är lyxrenoveringen, att de vill göra så många standardhöjande åtgärder. Så många som möjligt måste ha kunna bo kvar, säger Catherine Gauffin.

Lista med åtgärder

Förbo har presenterat en lista på planerade åtgärder, som bland annat innehåller helkaklade badrum och diskmaskin som standard i alla kök.

Bolaget planerar att börja renoveringen av det första huset, en länga med 16 lägenheter, i augusti i år. I det huset bor byggnadsarbetaren och varannan vecka-pappan Robin Holmberg.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Han har redan en bänkdiskmaskin som han köpt för egna pengar, och är inte intresserad av en fullstor diskmaskin som han ska betala för på hyresavin varje månad.

Går upp i  hyresnämnden

– Jag tycker att man borde ha möjlighet att göra frånval på en sådan sak. Samma sak med klinkers i badrummen. Vi har våtrumsmatta idag och det skulle jag önska även efter renoveringen, säger Robin Holmberg.

Bostadsområdet Höjden består av sex tvåvåningslängor. Förbos plan är att renovera en av dem först. Sedan ska en utvärdering göras innan arbetet rullar genom resten av området.

Tillsammans med flera av sina grannar har han valt att inte skriva på blanketten om godkännande av förbättringsarbeten. Det gör att ärendet snart kommer att tas upp i hyresnämnden.

– Vi hoppas att nämnden ska se att exempelvis vitvaror borde vara ett tillval, säger Robin Holmberg.

Annons

”Vill inte lägga så mycket”

Han bor i en tvåa på 65 kvadrat. Efter Förbos senaste hyreshöjning så kostar den cirka 6 900 kronor i månaden.

Informationen han fått från Förbo är att hyran kan förväntas gå upp 1 500–2 000 kronor om de aviserade åtgärderna genomförs.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

– Jag kommer inte att sitta på gatan om det blir så, men det kommer att bli besvärligt. Jag vill inte lägga så mycket av min inkomst på hyran. Men jag vill inte flytta heller, jag trivs i området, säger Robin Holmberg.

Sa upp avtal om inflytande

Förbo har hållit flera informationsmöten, det senaste i december. Redan då lyfte hyresgäster att de ville ha samråd, men fick ett nej till svar.

Förbo har tidigare haft ett så kallat ombyggnadsavtal med Hyresgästföreningen, om samverkan med hyresgäster vid renovering. Men det avtalet har bolaget sagt upp.

”Varför ska hyresgästerna betala hela den här kakan när Förbo samtidigt ger miljoner i vinst till kommunerna”, undrar Anita Hammarström, med hänvisning till bolagets omtvistade värdeöverföringar.

I början av februari skickade LH Kullgården ett mejl där de på nytt efterlyste ett möte med Förbo. Syftet skulle vara att diskutera hur renoveringen skulle kunna omarbetas och basnivån skalas av.

Avböjer möte

Förbos fastighetschef Mats Carlsson svarade på mejlet och avböjde möte. Motiveringen var att Förbo som fastighetsägare redan gått igenom ”vad vi måste utföra”.

Förbo ägs gemensamt av Lerums, Kungälvs, Mölndals och Härryda kommuner.

Nyligen överlämnade Catherine Gauffin namnlistorna med krav på samråd till Lerums representanter i Förbos styrelse och till Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerum.

Förbo ska få listorna

– Vi hade ett bra samtal. De sa att de tog med sig frågorna och skulle återkomma, säger Catherine Gauffin.

Inom kort ska listorna även lämnas till Förbos övriga ledning.

Anna Olá, fastighetsutvecklingschef Förbo.

Anna Olá är Förbos fastighetsutvecklingschef. Hon säger att det är svårt att ha samråd eller dialogmöten om de grundläggande dragen i renoveringen. Förbo anser att utredningar visar att de sakerna helt enkelt måste genomföras.

Annons

”Det kan vi inte diskutera”

– En sådan sak som diskmaskin i köket kan man kanske titta på, eller om det ska vara duschstång i stället för duschvägg i badrummet. Men vi upplever att det som hyresgästerna önskar kunna påverka är på nivån att välja bort FTX-ventilation, välja bort nytt kök eller välja bort nytt badrum. Det kan vi inte diskutera, säger Anna Olá.

Att badrummen ska helkaklas när de renoveras tillhör också sakerna som inte är förhandlingsbara, ur Förbos synvinkel.

– Vi kommer inte att gå med på plastmatta i badrummen. Erfarenhetsmässigt vet vi att det är mer problem med det. Kakel och klinker håller betydligt fler år framåt. Vi måste även tänka på morgondagens hyresgäster, säger Anna Olá.

Kan lägga till nivåer – uppåt

När det gäller kravet på olika valbara nivåer, så menar Anna Olá att Förbos nivå är den som andra bostadsbolag lägger som lägsta bas.

– Vi har till exempel inte med kommoder och handdukstorkar i badrummet. Men om hyresgäster skulle vilja bygga på med fler tillval så att det blir fler nivåer, så är vi öppna för det, säger Anna Olá.

Inga fler möten med hyresgästerna är planerade i nuläget, men varken Anna Olá eller förvaltningschef Mats Carlsson utesluter sådana.

– Men ska vi ha ett samråd så måste vi ha samma bild av vad vi ska ha samråd om. Nu har vi en ombyggnadssamordnare som besöker varje enskild hyresgäst och för en dialog med dem. Det har vi funnit lyckosamt, säger Mats Carlsson.

LÄS MER: Helkaklat badrum eller ej? Nu kommer hovrätten att avgöra

LÄS MER: Därför riskerar du kraftigt höjd hyra vid renovering

Läs också Hyresgästerna trodde de stoppat dyr renovering – nu blir de överkörda: ”Ingen lyxåtgärd” Hyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.