Annons

Planerna för Berga äng tar form

Linköping Det nya bostadsområdet Berga äng har kommit ett steg närmare att bli verklighet. Nu drar arbetet med detaljplanen i gång men det är fortfarande oklart vilket bolag som kommer bygga vilket hus i området.

— Det här är lite outforskad terräng för oss här i Linköping, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok (C).

Arbetet med att förvandla grönområdet mellan Pionjärgatan och Haningeleden till bostadsområde drog i gång för drygt två år sedan. Då var det en annan politisk majoritet som styrde Linköping.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

— Demokratins spelregler är sådana att lagt kort ligger. Vi tycker att det här är jättespännande och det finns inga tveksamheter. Projektet har full backning från samhällsbyggnadsnämnden, säger Muharrem Demirok.

Målet är att bygga en stadsdel där hyrorna ligger 25 procent lägre än i annan nyproduktion. Detta genom att på ett tidigt stadium utse ett antal byggherrar som tillsammans får i uppdrag att utforma området. Mellan 500 och 700 bostäder planeras, varav hälften ska bli hyreslägenheter.

— Det här är en av de största utmaningarna vi står inför de kommande åren. Vi har sett prisutvecklingen inte minst på hyresrätter. Då utesluter man en stor del av Linköpingsborna från att kunna efterfråga en sådan bostad och det kan vi inte acceptera, menar Muharrem Demirok.

Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.

Sex byggherrar deltar i projektet. Flest hyreslägenheter ska Stockholmsföretaget SHH bostad bygga, cirka 100 stycken.

Annons

— Vi kommer söka investeringsstöd för att hålla nere hyresnivån, säger Martin Hildebrandt, bostadsutvecklingschef på SHH bostad.

”Vi kommer söka investeringsstöd för att hålla nere hyresnivån”, säger Martin Hildebrandt, bostadsutvecklingschef på SHH bostad.

Bolaget vill bygga så mycket som möjligt i trä och tänker tillverka husen industriellt för att försöka pressa ner kostnaderna.

Vid en pressträff på torsdagen visade byggherrarna upp hur de har tänkt att området ska se ut, med en blandning av punkthus på upp till nio våningar och lägre bebyggelse. Exakt vilka hus respektive företag ska bygga är inte klart än, utan de ska dela upp området emellan sig i ett senare skede. En del av bostäderna kan bli studentlägenheter.

Nader Ghaemi, kommunens stadsdelssamordnare i Berga, vill att de som redan bor i området ska få vara med och tycka till om planerna.

— Vi vill gärna ha en medborgardialog i området, försäkrar Martin Hildebrandt.

Annons
Läs ocksåSå skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"Engagerade. Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena, i en kooperativ hyresrättsförening.

Han räknar med att det kommer att finnas synpunkter på att det som i dag är ett orört grönområde bebyggs.

— Vi bygger över hela landet och det är alltid så när man tar naturmark i anspråk men det här området är utpekat för bostäder och ligger i linje med kommunens ambition att bygga en tätare stad, säger han.

Nu påbörjas arbetet med detaljplanen, vilket väntas ta ungefär 1,5 år. Muharrem Demirok hoppas att det första spadtaget kan tas 2022 och att de första lägenheterna är inflyttningsklara 2024.

Läs också Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.