Annons

Rekordkompensation för Plankans hyresgäster efter fem års byggkaos – får 22 miljoner

Södermalm Sedan 2019 har Plankans hyresgäster levt med ständigt byggbuller. Bygget av extra våningar och ett spektakulärt hus på innergården har dragit ut på tiden och blivit dyrare än planerat. Men hyresgästerna har kompenserats ordentligt för de olidliga störningarna – hittills med 22 miljoner kronor i hyresnedsättningar.
Ordförande i lokala hyresgästföreningen utanför Plankans nya hus på innergården
Foto: Linda Dahlin
"Vi är nöjda", säger Kristina Sundin, ordförande i den lokala hyresgästföreningen om kompensationen för byggstörningarna.

I november 2019 stängdes innergården till kvarteret Plankan för byggstarten av jätteprojektet på Södermalm. Sedan dess har hyresgästerna levt i konstant byggbuller.

Hem & Hyra har berättat i flera artiklar om de olika turerna kring projektet som kantats av protester från hyresgäster och mångmiljontvister mellan byggbolag och Svenska Bostäder.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Det runda huset på innergården är i princip färdigt efter många om och men, med bland annat ett byggstopp under en period. I september var det inflyttning i de 50 studentlägenheterna som ligger högst upp i huset. I december flyttar hyresgäster in i de övriga 42 lägenheterna.

”Efter ett tag blev man van”

Kristina Sundin, ordförande i den lokala hyresgästföreningen, tycker att det hela har blivit bra till slut. Att hyresgästerna får så pass mycket i kompensation gör också att det har blivit lättare att stå ut, tycker hon.

– Efter ett tag blev man van. Men jag är pensionär och har kunnat vara på mitt lantställe när det varit som värst. Det bor många äldre i kvarteret som inte haft samma möjlighet och fått sitta hemma när det bullrat som mest, säger hon.

Läs ocksåMångmiljontvisten om kaosprojektet Plankan fortsätter – Svenska bostäder kräver 392 miljoner av Sernekebild på byggprojektet Plankan på Södermalm
Nybyggt hus på innergården till kvarteret Plankan
Bygget av två nya våningar på befintligt hus plus det runda huset satte igång för fem år sedan. Nu är det i princip klart.

Hem & Hyra har tidigare berättat om att hyresgästerna ersatts med drygt 16 miljoner efter att ha levt med störningarna i ett och ett halvt år. Nu har det gått ytterligare år och hittills har Svenska Bostäder gett hyresgästerna sammanlagt 22 miljoner i kompensation i form av hyresnedsättningar. En ersättning som förhandlats fram tillsammans med Hyresgästföreningen.

Houman Sayedi, förhandlingschef på Svenska Bostäder, bekräftar beloppet:

– Med tanke på de störningar som uppstått i samband med bygget så har vi kompenserat hyresgästerna med hyresnedsättningar, sammanlagt cirka 22 miljoner kronor.

Annons
Läs ocksåPlankanbygget pausas – hyresgäster lämnas i byggkaos

Mer kompensation att vänta

Hyresgästerna kan få ytterligare hyresnedsättningar, då kompensationen för störningar under hela 2024, inte är färdigförhandlade än.

– Men det blir nog sista omgången, sedan är det klart. Ersättningen till Plankans hyresgäster ligger nog i topp när det gäller kompensation för byggstörningar, säger Anders Öhrling, som suttit med och förhandlat för Hyresgästföreningen region Stockholm.

Nya runda huset i kvarteret Plankan
I september var det inflyttning i de 50 studentlägenheterna som ligger högst upp i huset. I december flyttar hyresgäster in i de övriga 42 lägenheterna.

Kristina Sundin tror också att Plankans hyresnedsättningar kan vara bland de mer generösa.

– Vi är nöjda. Men vi har stått ut med mycket de här åren så det har vi all rätt till, hyresvärden har kanske dåligt samvete för att det drog ut så på tiden.

Hyrorna i de nya husen är höga. Snitthyran i de nybyggda lägenheterna ligger på 2 925 per kvadratmeter och år. För en studentlägenhet med ett rum blir hyran cirka 10 000 kronor i månaden och för en lägenhet med fyra rum ligger månadshyran på drygt 21 000 kronor.

Oroliga över höjningar

Kristina Sundin säger att många har varit oroliga över hyreshöjningar i de äldre lägenheterna eftersom bygget blivit så dyrt. Men de har klarat sig än så länge.

– Vi har fått samma höjningar som övriga beståndet, så vi har inte påverkats av bygget, säger hon.

Annons

Hittills har byggprojektet kostat en miljard kronor lite drygt, en kostnad som skenat iväg från att ha beräknats kosta cirka 500 miljoner kronor från början.

– Om de inte hade hunnit sätta igång med runda huset innan bygguppehållet på grund av konflikten tror jag att Svenska Bostäder hade stoppat det helt, säger Kristina Sundin.

Ordförande i lokala hyresgästföreningen utanför stora runda huset i kvarteret Plankan
Kristina Sundin jämför den första idéskissen med slutresultatet i verkligheten.

Men nu har hon vant sig vid att innergården numer består att ett stort runt hus.

– Däremot är vi lite besvikna på utseendet på det runda huset. Det ser inte alls ut som på första idéskissen med inslag av trä på fasaden, utan har bara blivit en grå byggnad. Men jag förstår att de fick dra ner på budgeten, säger hon.

Fredrik Höök, områdeschef för Plankan på Svenska Bostäder, säger att idébilder är skissbilder som av olika anledningar ibland modifieras.

– Under det här bygget medförde en pandemi och andra oroligheter i världen oväntade prisökningar, därför gjorde vi några visuella förändringar för att hålla nere budgeten.

Läs också Olidliga störningar – hyresgäster ersätts med drygt 16 miljoner Jätteprojektet blir 220 miljoner dyrare - de vill stoppa bygget Krav på Svenska Bostäder: åtgärda bullerproblemen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.