Annons

Plast ersatte plåt – så tog badsugna Kajsa saken i egna händer

Helsingborg När Kajsas hyresvärd skulle byta avloppsstammarna ryckte hennes väninna in – och gav henne en badbalja i plast. ”Hon tyckte synd om mig när jag inte fick ha kvar mitt badkar”. Men den hyresgäst som tar saken i egna händer får också räkna med att stå för kostnaderna om något går fel.
En kvinna med rakt, vitt och grått hår som sitter i skummigt vatten i en stor badbalja som står i ett badrum.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Nöjd under ytan. "I traditionella badkar är det alltid någon kroppsdel som sticker upp", säger Kajsa Gustafsson.

Badkaren är på väg ut. Det visar Hem & Hyras kartläggning, där flera bostadsbolag berättar om trenden att badkaren får flytta på sig till förmån för duschutrymmen i samband med renoveringar.

För tre år sedan var det Kajsa Gustafssons tur. Hon bor i en lägenhet som tillhör det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem, som genomförde ett stambyte. Då gjordes hennes badrum om helt. Ytskikten byttes, tvättmaskinen togs bort, wc-stolen fick en ny placering – och badkaret försvann.

Läs ocksåBadkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till”Jenny Ek
Ett porträtt på en kvinna med rakt, vitt och grått hår och grönaktiga ögon som står i ett badrum iförd en ljus badrock.
Hyresgästen Kajsa Gustafsson.

Kajsa Gustafsson pratade aldrig med sin hyresvärd om det fanns möjlighet för henne att få behålla badkaret, men hade gärna haft kvar det.

– Jag tycker att det ska vara hyresgästens val. Det är så mycket annat som man kan ha som tillval, säger hon.

Få värdar erbjuder badkar

Men det är få hyresvärdar som erbjuder badkar som tillval, och även när det redan finns ett badkar är det svårt för en hyresgäst att få behålla det om värden vill ha bort det. De fall som prövas i hyresnämnderna leder nästan alltid till att värden får rätt. Den hyresgäst som vill behålla eller få ett badkar kan visserligen få det – men då handlar det om en bostadsanpassning som kräver medicinska skäl.

En tvådelad bild: en duschslang som sprutar vatten i ett flyttbart badkar i brungul plast, samt avrinningsventil i samma badbalja som med en slang leder ut vattnet i en golvbrunn i ett kaklat badrumsgolv.
Fyll och töm. Badbaljan kan fyllas på med duschslangen, och tömmas med hjälp av ett hål i kärlets nederkant.

Kajsa Gustafssons väninna hade på sociala medier sett hur hon ofta badade. Därför ömmade hon för henne, när badkaret försvann i renoveringen. Så väninnan gav henne ett flyttbart badkar i hårdplast, lagom stort för en vuxen person att sitta i.

– Hon hade egentligen köpt det till sin son men de flyttade och fick inte längre plats med det så jag fick det istället, säger Kajsa.

Hittills har hon bara använt badkaret i badrummet – men funderat på att sätta ut det på lägenhetens uteplats eller på kolonilotten.

Annons
Läs ocksåSå kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringenEtt vitt badkar.
Daniel Eriksson, chef fastighetsservice, Helsingborgshem
Daniel Eriksson, chef fastighetsservice, Helsingborgshem

Daniel Eriksson är chef för fastighetsservice på Helsingborgshem. Han säger att det inte finns något som hindrar den hyresgäst som vill att ha ett flyttbart badkar men att det är hyresgästen som blir ansvarig om det orsakar skador.

Känner inte till några olyckor

Rekommendationen är att ha den i badrummet, även om detta inte heller är helt riskfritt om kärlet skulle välta eller spricka och vattnet forsa ut i andra rum.

– Golvbrunnen sväljer ju troligtvis inte undan den mängden vatten som kommer så plötsligt och då är det en risk att det svämmar över tröskeln.

Läs ocksåVärden ville säga upp Viktoria och Daniel – nu tar de med sig poolen till nästa hyreshusEn tvådelad bild: En man och en kvinna som står påklädda framför botten till en flyttbar pool, samt samma par som kliver upp ur vattnet ur samma pool när den är i bruk.

Daniel Eriksson känner dock inte till något fall där ett mobilt badkar faktiskt orsakat en skada.

Ett porträtt på en man med vitt skägg och glasögon som står i en hall med spegel i en lägenhet.
Ingen badkarl. Adam Bohlin har bara dusch i sin hyreslägenhet – och har hittills inte utnyttjat särbon Kajsas balja,

Kajsas Gustafsson särbo Adam Bohlin bor också i en hyresrätt hos ett kommunalt bostadsbolag fast i grannorten Höganäs. Han förstår att ett badkar kan innebära en form av vardagslyx – men också bli ett stressmoment om det är flera personer som ska dela badrummet. I hans lägenhet finns inget badkar. Och det kanske är tur ändå, eftersom han har tre barn hos sig varannan vecka.

– Hade jag haft ett badkar hade alltid någon blockerat det enda badrummet ännu längre, säger han.

En kvinna med rakt, vitt och grått hår som sitter i en stor badbalja som står i ett badrum med dörren öppen mot lägenheten.

Annons

Jämfört med ett vanligt badkar är Kajsas balja mindre men högre, vilket gör det lättare att komma under vattnet.

– I traditionella badkar är det alltid någon kroppsdel som sticker upp.

Kan stuvas undan

Nackdelen är att det inte går att sträcka ut sig på samma sätt som i ett fullstort, emaljerat plåtbadkar. En fördel är att det går att ställa undan när det inte används. Ungefär fyra eller fem gånger per år tar hon upp baljan från källarförrådet.

En reflektion i en badrumsspegel som visar en kvinna med rakt, vitt och grått hår som sitter i skummigt vatten i en stor badbalja som står i ett badrum.

– Nu under de mulna dagarna på hösten kan man sjunka ner i ett varmt bad och titta på film.

Fakta: Bad i balja på olika sätt
  • Det finns flera olika typer av mobila badkar som är avsedda för vuxna.
  • Konstruktionen varierar. Den minst komplicerade är baljan i hårdplast, som liknar en badbalja för barn men har ett hål för tömning. Andra varianter går att vika ihop när de inte används, och består antingen av hårdplast i vikbara sektioner eller en vattentät duk som spänns över en metallställning. Det finns också uppblåsbara alternativ.
  • Storleken varierar men de flesta badbaljor rymmer mellan 200 och 400 liter.
  • Priset ligger vanligtvis mellan 700 och 2 000 kronor – även om det finns både billigare och dyrare alternativ.
Läs också Paret släppte inte in hantverkare – kastas ut från femma på Söder Hyresgästerna trodde de stoppat dyr renovering – nu blir de överkörda: ”Ingen lyxåtgärd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.