Annons

Platens nybygge i gång – får både ris och ros av grannarna

Motala Det har tagit tid, men nu har Platen till sist dragit i gång bygget av nya lägenheter i Gamla stan i Motala. Åsikterna gick isär bland de många Motalabor som var med när första spadtaget togs.

– Det känns jättebra. Detaljplanen har funnits på plats sedan 2008 så det har varit på gång några år nu, konstaterar Maj Bergendahl (S), kommunala Bostadsstiftelsen Platens ordförande.

Från början var tanken att bygga ägarlägenheter, men intresset var för svalt.

Läs ocksåDe kan inte söka lägenheter med lägre hyra än de har – pensionerna är för lågaTvå kvinnor.

– Det togs inte alls emot väl. Det var inga som ville teckna sig för lägenheterna, säger Maj Bergendahl.

Projektet lades på is men inte helt och hållet. Platen har arbetat vidare under de senaste åren för att försöka hitta en lösning som kanske även kan blidka de som är kritiska mot att området förtätas.

Det som nu byggs är vanliga hyreslägenheter. 42 stycken fördelade på två hus. Det ceremoniella spadtagets togs på gräsytan vid Bispmotalagatan-Nedre Borgmästaregatan i sommarsolen på fredagseftermiddagen. Det andra huset uppförs i korsningen Bispmotalagatan-Nedre Rådmansgatan. Platen har möjlighet att bygga på ytterligare två tomter i Gamla stan, längre bort från centrum, men väljer att avvakta med andra etappen tills vidare för att se hur den första tas emot.

Läs ocksåBostadsbolaget skövlade boplats från vikingatiden – stäms på tre miljoner

Vd Lars Åke Landén menar att intresset för nybyggda lägenheter är stort och är inte orolig för att det ska bli svårt att hitta hyresgäster, trots att hyrorna blir de högsta hittills hos Platen. Bostadsstiftelsen och Hyresgästföreningen har kommit överens om en genomsnittshyra på 1 590 kronor per kvadratmeter och år.

– Det är ett par hundralappar lägre än vad man tar i Linköping och där ska vi ligga också, menar Lars Åke Landén.

Annons

En trea på 72 kvadratmeter kommer att kosta cirka 9 500 kronor i månaden. Husen består av ettor till fyror och får tre våningar plus en souterrängvåning där det också blir några lägenheter.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Enligt Lars Åke Landén har man försökt hitta en kompromiss mellan att bygga så många lägenheter som möjligt på respektive tomt men samtidigt hålla nere husens höjd.

– Det blir lite dyrare eftersom vi bygger med källarplan, säger han.

Maj Bergendahl konstaterar att Gamla stan är ett av Platens populäraste områden, kanske tack vare läget nära både centrum och Vättern. Men alla som bor där i dag är inte förtjusta över bygget. Bland de många hyresgäster och andra som kom för att vara med på spadtagsceremonin fanns bland annat tre kvinnor som bor i huset närmast gräsytan som inom kort blir byggarbetsplats.

– Det känns inte så roligt, men vi har ju ingenting att säga till om, säger en av dem som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

Behövs det inte fler lägenheter i Motala?

– Jo det är klart att det behövs. Men måste man bygga i centrum när det finns så mycket annan plats som passar bättre?

Annons

Hon är framför allt missnöjd med att utsikten från hennes lägenhet sannolikt försämras.

– I dag kan jag se ända till Motalabron. Det kommer jag inte att kunna göra sedan, menar hon.

Grannen Anna Waldner som bor i huset bredvid är mer positiv.

– Det enda jag oroar mig över är hur det ska bli med parkeringsplatserna. Det är svårt att hitta plats redan i dag. Men jag tror att det blir bra när det blir färdigt. Det blir spännande att följa bygget på nära håll, säger Anna Waldner.

I december 2019 räknar Platen med att de två nya hyreshusen ska stå klara för inflyttning. Projektet kostar cirka 90 miljoner kronor och som det ser ut nu kommer stiftelsen inte att söka något statligt investeringsstöd eftersom hyrorna ligger för högt för att bidrag ska kunna beviljas.

Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.