Annons

Plura om God vän: ”Uppväxten där har präglat mitt liv”

Norrköping Kvarteret God vän har en särskild plats i Norrköpings historia – men också för artisten Plura Jonsson.
Foto: TT / Jakob Kindesjö
Plura Jonsson växte upp i kvarteret God vän i Norrköping.

I hörnet av S:t Persgatan och Kungsgatan ligger kvarteret God vän. Det lite ovanliga namnet har hängt med sedan 1719 då krögaren Nils Forsman här lyckades få stopp på ryssarnas nedbränning av Norrköping.

— Hans motto var alltid god vän och genom att bjuda ryssarna på mat och dryck räddade han sin krog och två hus till från att brännas ned. Det var de enda som stod kvar, berättar Ann-Charlotte Hertz, tidigare stadsantikvarie i Norrköping.

Läs ocksåTornet på åkern blir en ny trea

Det nuvarande huset stod klart 1918 efter ritningar av arkitekten Werner Northun. I början på 1950-talet flyttade familjen Jonsson in i en av hyreslägenheterna. En stor våning med jungfrukammare och serveringsgång, minns Plura.

— Vi hade såna här breda fönsternischer, med kolmårdsmarmor, som man kunde bädda i när man var liten och titta ut på gatan. Det var en helt annan tid. Patrullerande konstaplar med batong och utedass på gårdarna, berättar Plura Jonsson.

På bottenplan fanns biografen Rialto där det gick att smygkika på film. På Kungsgatan fastnade cyklister i spårvagnsspåren. Matcherna på Idrottsparken fanns på nära håll liksom olika äventyr i Industrilandskapet.

Läs ocksåNu gör Liedholms hus comeback

— Vi lekte där nere på industritomterna och var ute och gick i vattnet och polisen kom och plockade upp en ibland och tog hem en. Man kunde gå i vattnet under fabriksbyggnaderna, det var väl rätt farligt men det tänkte man inte på.

Intresset för musik väcktes på 1960-talet men då hade familjen flyttat till Hageby. 1971 bildade han, brorsan Carla och kompisen Tony det som skulle bli Eldkvarn och flyttade till Stockholm. Men minnena från God vän lever fortsatt kvar.

— Det var ett par väldigt fina år i det kvarteret. Mycket av uppväxten där har präglat mitt liv liksom. De här röda tegelbyggnaderna, industribyggnaderna, det är som ens själ tapetserad med tegelstenar.

Annons
Läs ocksåNyborgska huset: Från nazinäste till strulbostad

Har minnena från huset satt sig i någon låttext?

— Jag har skrivit rätt många låtar med anknytning till Norrköping. Det finns ju en låt som heter Alice, som beskriver när cirkusen kom till stan. Det finns en som heter 27 som jag skrev när farsan hade dött.

Werner Northuns ritningar för kvarteret God vän med boningshus och biograf.

Många förknippar annars Eldkvarn med Bråddgatan där man hade sin replokal vid Ost-Everts butik och konditoriet Broadway där bandet gick och fikade.

— Astrid, som ägde Broadway, hon brukade ha fönstret öppet när vi repade och gillade oss av någon anledning. Tony frågade en gång hur hon fick äggmackorna så goda: ”Hörrö durö, så mycket smör har inte du”. När hon sålde så skrev hon in i kontraktet att vi alltid skulle ha gratis fika där. Det gäller tydligen fortfarande.

2015 tog Plura paus från Eldkvarn – och läget är oförändrat trots att bandet har ett jubileum i år.

— Det händer väl inte så mycket just nu. Jag har ju tagit en paus från Eldkvarn. Nu är det några som påpekat att vi har 50 års jubileum i år, borde ni inte göra någonting då, men jag vet inte om jag har lust.

Hörnhuset har i dag 12 lägenheter som hyrs ut av Hyresbostäder.

I sommar ska Plura och Carla ut och spela bland annat i Norrköping.

Annons

— Brorsan och jag ska ut och spela lite i sommar, som en duo, på två man. Vi ska bland annat spela på biblioteket i Norrköping den 25 september och den 29 juli i Knäppingsborg. Man har ju inte varit ute på ett tag nu, så det ska bli jävligt roligt.

Hörnhuset i kvarteret God vän används fortsatt som hyreshus. Men den stora våningen som Plura växte upp i har byggts om till mindre lägenheter. För sju år sedan flyttade Berit Landby och hennes man hit.

— Vi hade längtat efter en lite gammaldags lägenhet. Här har vi kakelugn och lite högt i tak och så där. Så vi är jättenöjda. Det passar oss jättebra, säger hon.

”Det var ett par väldigt fina år i det kvarteret” berättar Plura Jonsson om God vän.

Enda nackdelen är utsikten från balkongen mot innergården.

— Vi har ett kyrktak som vi tittar på. Det är ju många som har tyckt, herregud, hur kan ni bo så där och inte ha någon utsikt. Vi brukar låtsas att vi bor i en takvåning i Paris, säger Berit Landby.

Fakta: God vän

Adress: S:t Persgatan 32 och Kungsgatan 71, Norrköping
Uppförd: 1918
Arkitekt: Werner Northun (1865–1936)
Våningar: 4
Lägenheter: numera 12 stycken.
Ägare: Hyresbostäder i Norrköping
Historik: Uppfört 1918 för bostäder och lokaler för butik, servering och biograf. Biografen (1918-1968) hette först biografpalatset men bytte namn till Rialto.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.